Janis Joplin – tulburătoarea moarte a „Reginei Sufletului Psihedelic”

Janis-Joplin„Când sunt pe scenă fac dragoste cu 25.000 de oameni, apoi plec acasă singură.”


Duminică, 4 Octombrie 1970. Sunset Sound Recorders , Los Angeles.
Producătorul Paul Rothchild devine din ce în ce mai agitat. Sesiunea de înregistrări a albumului „Pearl” e pe ultima sută de metri, iar Janis Joplin întârzie. Rothchild, care lucrase și cu The Doors şi era obişnuit cu capriciile unor staruri ca Jim Morrison, este îngrijorat pentru că știe că Janis Joplin era mereu foarte punctuală. John Cooke, impresarul trupei Full Tilt Boogie Band este trimis la Hotelul Landmark Motor, unde Janis este cazată, pentru a vedea care este motivul acestei întârzieri. In parcarea hotelului, Cooke remarcă celebrul Porsche 356C Cabriolet ce-i aparține lui Janis, pictat în culori psihedelice.  Coboară din maşină şi se îndreaptă spre camera 105, având un vag sentiment de nelinişte. Aici o găseşte pe Janis Joplin căzută lângă pat, fără semne vitale. Artista murise la 27 de ani.

Janis Joplin a murit aici

Ciudata care îndrăznea să fie diferită

jj youngJanis Joplin s-a născut pe 19 ianuarie 1943 în Port Arthur, Texas, şi a demonstrat încă de mică nevoia de a i se acorda mai multă atenţie decât ar fi fost firesc. De asemenea, a fost pasionată de muzică de la o vârstă fragedă, astfel încât, la vârsta adolescenţei, a cântat în corul bisericii şi a început să îşi lărgească lista de interpreţi de blues favoriți, începând să asculte piesele lui Billie Holiday, Big Mama Thornton sau Bessie Smith.

În perioada în care Janis Joplin se afla în liceu, a început să cânte folk şi blues cu prietenii, fiind pasionată şi de pictură. În anul 1960 a absolvit liceul, iar pe perioada verii a frecventat Lamar State College of Technology din Beaumont, Texas, pentru ca mai târziu să se înscrie la Universitatea din Texas, însă nu şi-a finalizat studiile. Din nefericire, când se afla la liceu a avut serioase probleme cu aspectul fizic, luând foarte mult în greutate, astfel că pielea a avut mult de suferit, iar pe corp i-au apărut cicatrici extrem de vizibile. Pentru a scăpa de semnele aflate pe piele, era necesară o intervenţie dermatologică. Din cauza acestor probleme, colegii săi de liceu nu au ezitat să fie răutăcioşi şi să o numească „ciudată” sau „înfricoşătoare”.

Dintotdeauna, Janis Joplin a fost demnă de apreciat pentru personalitatea sa foarte diferită față de a celor din jurul său, astfel încât în ziarul facultăţii i s-a realizat o caracterizare, conform căreia ea “îndrăznea să fie diferită”. Spre deosebire de alţi colegi, care respectau regulile impuse de instituţia de învăţământ pe care o frecventau, ea îndrăznea să îmbrace Levi’s pentru a se simţi mai confortabil, sau să meargă desculţă, cât şi să poarte cu ea o autoharpă, pentru a cânta, atunci când simţea nevoia. Extrem de nonconformistă şi fără să ţină cont de rigorile societăţii în care se afla, ea va deveni o legendă a generaţiei sale și una dintre personalităţile remarcabile ale anilor `60.

În căutarea celebrității

În anul 1963, Janis Joplin se hotărăşte să plece din Texas, pentru a locui în San Francisco şi continuă să fie interesată de muzica blues, astfel încât înregistrează, în anul următor mai multe piese alături de chitaristul Jorma Kaukonen (Jefferson Airplane). Dar lumea muzicii e plină de tentații. Este perioada în care dependența sa de droguri se agravează, tânăra texană fiind din ce în ce mai cunoscută pentru drogurile psihoactive pe care le utiliza, cât şi pentru consumul foarte mare de alcool. Sprijinită de prieteni, se întoarce acasă în anul 1965, unde încearcă să-și schimbe stilul de viaţă. Tot acum se logodeşte cu electronistul Peter de Blanc şi se mută pentru o scurtă perioadă în New York. Relaţia ia sfârșit după câteva luni, iar Janis este nevoită să revină în San Francisco.

Janis Joplin with Big Brother and the Holding Company
Janis Joplin și Big Brother and the Holding Company

Joplin iubea libertatea creativă de pe scena muzicală din San Francisco. A cântat cu grupuri ca: The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service şi The Charlatans în faimoasele Săli de dans Avalon Ballroom, Fillmore East şi Fillmore West, sau la festivalurile în aer liber de la Golden Gate Park şi Haight-Ashbury.

În anul 1966 se alătură grupului Big Brother and the Holding Company şi participă la Festivalul de la Monterey din anul 1967, unde publicul este impresionat de evoluţia sa. Din acest punct, Janis Joplin devine un nume în industria muzicală americană.

În anul 1968 semnează un contract cu Albert Grossman, care a fost şi managerul lui Bob Dylan, iar la New York înregistrează albumul “Cheap Thrills”. Cu acest disc intră atât în clasamentele din Statele Unite ale Americii, cât şi în cele din Regatul Unit. Tot în 1968 îşi face apariţia alături de Big Brother la un canal de televiziune naţional, contribuind la recunoaşterea de care se va bucura.

După perioada de glorie pe care Janis o trăiește cu Big Brother and the Holding Company, pe 1 decembrie 1968 artista își anunță retragerea din trupă, într-un ultim concert. Anul următor se alătură grupului Kozmic Blues Band, însă îi este tot mai greu să înregistreze din cauza problemelor cu drogurile, dar și lipsei de experiență a membrilor trupei. Totuși, alături de Kozmic Blues Band, Janis are câteva prezențe în spectacole și emisiuni de televiziune, cântăreața fiind foarte apreciată pentru calităţile sale vocale.

Cap de afiș la Woodstock

În noaptea zilei de 16 august a anului 1969, în jurul orei 2 A.M., Janis Joplin concertează la Woodstock, New York, fiind una dintre atracţiile principale ale festivalului ce a făcut istorie. Cu toate că a urcat pe scenă drogată, a reuşit să susţină un recital excepţional, spre încântarea mulţimii imense de oameni care o ascultau. Apariţia pe scena de la Woodstock a fost o experienţă unică pentru ea, care a bucurat-o foarte mult, astfel că după concert s-a întors acasă în Texas, unde a împărtăşit familiei emoția trăită.

janis singing

După vacanța petrecută în Brazilia, la începutul lunii februarie a anului 1970, în care a reușit să stea cel puțin o scurtă perioadă departe de alcool și narcotice, Janis Joplin se întoarce în Statele Unite cu forțe proaspete. Prima schimbare o face înființând o nouă trupă „după chipul și asemănarea sa”, numită Full Tilt Boogie Band. Se simte în sfârșit împlinită, noul band primind un feedback pozitiv atât din partea fanilor cât și a criticilor. Full Tilt Boogie BandDupă o serie de concerte începută în luna mai, Janis Joplin e pregătită pentru înregistrarea albumului la care visa și care o va consacra.  Deşi spunea oamenilor că a terminat-o cu drogurile, dependenţa de alcool se agravează din în ce în ce mai tare, crescând îngrijorarea celor apropiaţi. Între 28 iunie şi 4 iulie 1970, Janis Joplin participă alături de Full Tilt Boogie la turneul Festivalului Express, cântând alături de artişti precum Buddy Guy sau Ten Years After.

Pe 8 august 1970, Janis Joplin concertează împreună cu trupa sa la Capitol Theatre din Port Chester, New York. Este prima, dar și ultima oară când artista cântă live melodia „Mercedes Benz”, piesă compusă chiar în acea zi într-un bar din apropiere.

Ultimul concert alături de Full Tilt Boogie Band are loc la data de 12 august 1970 la Harvard Stadium în fața a 40.000 de fani. Trupa se retrage apoi în studio pentru înregistrarea albumului “Pearl”.

ULTIMELE ZILE DIN VIAȚA LUI JANIS JOPLIN

Landmark Motor Hotel
Landmark Motor Hotel

Inregistrările încep la sfârşitul lunii august 1970, avându-l la pupitrul tehnic pe  Paul A. Rothchild. Janis Joplin este cazată în apropierea studiourilor Sunset Sound Recorders din Los Angeles, la Hotelul Landmark Motor de pe strada Franklin, no.7047 (în ziua de azi hotelul poartă numele Highland Gardens). In această perioadă, Janis este într-o relaţie cu tânărul student de 21 de ani, Seth Morgan, care e scriitor, dar trăiește din traficul de droguri. Cei doi se logodiseră şi programaseră nunta în septembrie. Deşi afon în ceea ce priveşte muzica, Morgan o vizitează pe Janis de câteva ori la Sunset Sound Recorders, însă se simte marginalizat, aşa că preferă să stea mai mult în locuinţa logodnicei sale din Larkspur, San Francisco, în timp ce Janis îşi petrece nopţile singură în Landmark Motor Hotel.

Septembrie, 1970. Janis Joplin se concentrează pe înregistrările pentru „Pearl” petrecându-și majoritatea timpului în Sunset Sound Recorders, alături de colegii de la Full Tilt Boogie Band. Prietenii o văd plină de energie, mai ales că artista nu se mai drogase de șase luni. Când nu este în studio, lui Janis îi place să se plimbe prin L.A., la volanul superbului său Porsche 356C Cabriolet decapotabil, adesea depășind viteza legală pe Sunset Boulevard. Ziua se încheie cu prietenii la un biliard și o sticlă cu whiskey în cochetul club Barney’s Beanery, după care artista se retrage în camera sa din Hotelul Landmark Motors odihnindu-se pentru a doua zi.

porsches-janis-joplin-ralph-laurensl-stick-museum-cars-exhibit-north-carolina-

Pe 26 septembrie 1970, Joplin înregistrează părțile vocale pentru „Half Moon” și „Cry Baby”.  La final, Janis Joplin, ajutată de  Ken Pearson la orgă și Clark Pierson la tobe înregistrează o variantă proprie a cântecului „Happy Birthday to You” ca dedicație pentru John Lennon, a cărui zi de naștere urma să fie sărbătorită pe 9 octombrie.  Janis fusese contactată în prealabil de  Yoko Ono, care o rugase să-i ofere soțului său un cadou muzical, la împlinirea vârstei de 30 de ani. Inregistrarea va ajunge la destinație la timp, însă Lennon nu va mai avea cui să-i mulțumească.

Ultima piesă înregistrată de Janis Joplin în Sunset Sound Recorders este „Mercedes Benz”, pe 1 octombrie 1970. Sâmbătă, 3 octombrie, Joplin revine la studio pentru a asculta partea instrumentală a piesei „Buried Alive in the Blues”, compusă de Nick Gravenites. Se decide cu Paul Rothchild să înregistreze vocea a doua zi, duminică, 4 octombrie. Week-end-ul nu începe bine. Un telefon o anunță că logodnicul ei, Seth Morgan a fost văzut în compania unei femei la restaurantul Marin County din San Francisco. Janis se înfurie destul de tare, dar apoi încearcă să se liniștească focalizându-se asupra înregistrărilor. Părăsește studioul împreună cu Ken Pearson și se îndreaptă spre Barney’s Beanery de pe Santa Monica Boulevard pentru a-și îneca amarul, nu înainte de a-și suna dealerul.

Ultima doză, drumul către stele

După miezul nopții, Janis Joplin ajunge singură la Hotelul Landmark Motor și, după o lungă abstinență, își pregătește o doză de heroină. Precaută, se injectează în piele pentru ca efectul drogului să fie mai lent. O injecție direct în venă ar transmite substanța spre creier în câteva secunde, însă administrarea ei sub piele încetinește cu mult efectul psihoactiv, chiar până la  90 de minute. După ce-și ia doza, Janis Joplin bea un shot, după care coboară la recepție pentru a cumpăra un pachet de țigări. Janis fuma Marlboro.

janis alcohoolDe serviciu este George Sandoz care o servește pe Janis și-i urează noapte bună.  De obicei artistei îi plăcea să pălăvrăgească cu personalul hotelului, mai ales că în general aceștia nu știau cine este, însă în această noapte Janis se întoarce tăcută în cameră. După spusele martorilor, de-a lungul zilei Janis consumase mai mult de un litru de tequilla pe care o combinase cu valium. O dată cu doza de heroină, putem spune că Janis era, în termeni urbani, trotilată 100%.

Mai departe, există doar speculații în privința a ce s-a întâmplat în camera 105 a hotelului Landmark Motor. Conform investigațiilor, Janis s-ar fi dezbrăcat și ar fi așteptat asa-numitul „rush”, valul de senzatii placute. Efectul pare că a luat-o pe neașteptate. Janis Joplin a fost cuprinsă imediat de o stare de toropeală și somnolență. In aceste condiții, funcțiile mentale încetinesc și bătaia cardiacă și respirația se accelerează. Din senin, Janis Joplin își pierde cunoștința și se prăbușește pe podea, lovindu-se cu capul de noptieră. Moartea survine aproape instantaneu, Janis rămânând pentru următoarele 18 ore prinsă între pat și noptieră, cu sângele cheag la gură și  $4.50 în mână, restul de la țigări.

***

Medicul legist Thomas Naguchi avea să stabilească a doua zi cauza și ora decesului: întoxicație cu heroină/morfină în urma unei supradoze, ora 1:30 A.M. Ancheta a mai relevat faptul că în seara fatală Janis Joplin a consumat heroină pură de concentrație foarte puternică, între 60 și 80%. Poliția a raportat faptul că în acel week-end, încă șapte persoane au murit în acea zonă în urma consumului de heroină. Se pare că victimele apelaseră la același dealer.

Raport Medico-Legal
data: 05 octombrie 1970, ora 09:35

Subiect: Janis Joplin
Vârsta: 27 de ani

In urma efectuării autopsiei am stabilit cauza decesului: întoxicație acută cu heroină / morfină.
Mod de administrare: doza a fost injectată.

Sumar:
La examinarea externă cadavrul prezintă un tatuaj sub formă de brățară în jurul încheieturii mâinii stângi. Un alt tatuaj având forma unei flori este prezent la nivelul maleolei călcâiului drept. Mai există un tatuaj foarte mic sub formă de inimă pe sânul stâng. Ambele brațe prezintă numeroase urme de înțepături de ac. La secționarea brațului stâng am constatat prezența a cel puțin două hematoame apărute în urma unor hemoragii. Fosa antecubitală prezintă și ea urmele unor înțepături mai vechi, dar și mai noi. O veche cicatrice chirurgicală este prezentă în cadranul inferior al abdomenului. In cavitatea bucală s-a descoperit o mică cantitate de sânge, iar la o analiză mai atentă s-a constatat și un amestec de mucoasă. Cadavrul nu prezintă urme de violență, victima nu a suferit nicio traumă majoră. Părul este de lungime medie și are o culoare ce variază de la blond spre brunet. Ochii sunt albaștri și prezintă o ușoară dilatare a pupilelor. Organele genitale externe sunt de sex feminin. Există un dezechilibru în ceea ce privește presiunea corporală, ceea ce denotă că, în momentul decesului, organismul era întins pe partea stângă.

Biroul de medicină legală, Los Angeles, California.

Băutură la toată lumea din partea lui Pearl

Moartea tinerei cântărețe Janis Joplin a cutremurat lumea muzicii și a provocat o mare durere în sufletele fanilor, mai ales că in urmă cu 16 zile, o altă stea a generației flower power, Jimi Hendrix, se stinsese din viață la aceiași vârstă, 27 de ani și în aceleași împrejurări. Rolul pe care Janis Joplin l-a jucat în muzică este unul foarte important, fiind o deschizătoare de drumuri pentru cântărețele care vor alege această cale. Moartea sa a fost o pierdere uriașă.

La data de 10 octombrie 1970, trupul artistei a fost incinerat la Pierce Brother Westwood Village Mortuary, iar cenușa sa a fost împrăștiată în Oceanul Pacific,  în zona plajei Stinson de pe coasta californiană.

Stinson Beach, California
Stinson Beach, California

A fost doar una dintre dorințele sale lăsate în testament. Pe 26 octombrie 1970, la restaurantul Lion’s Share din San Anselmo, California a fost organizată o petrecere de adio la care au participat peste 200 de persoane, printre care sora sa, Laura, logodnicul Seth Morgan, Lyle Tuttle, Bob Gordon, Jack Penty, managerul Cooke ș.a. Câțiva artiști au susținut mici recitaluri, printre care și The Grateful Dead. Pentru acest ultim festin, Janis Joplin a lăsat $2.500, iar pe invitație scria: „băutura e din partea lui Pearl.” In ultima perioadă, prietenii o alintau cu acest apelativ.

Janis_Joplin-Pearl_(album_cover)Colegii de la Full Tilt Boogie Band au continuat înregistrările și în luna ianuarie a anului 1971 au scos pe piață albumul „Pearl”, care a urcat imediat pe locul 1 în Billboard Top 200 și s-a menținut acolo timp de nouă săptămâni. Cântecul „Buried Alive in the Blues” a rămas în versiunea instrumentală. „Pearl” este considerat și în ziua de azi unul dintre cele mai importante și semnificative albume de muzică rock blues din toate timpurile. Cu siguranță este moștenirea pe care Janis Joplin, fetița timidă din Port Arthur care nu a reușit să țină pas vieții, a lăsat-o întregii omeniri.

Janis Joplin a fost inclusă în  Rock and Roll Hall of Fame în anul 1995, iar 10 ani mai târziu, în cadrul premiilor Grammy 2005, artista a fost răsplătită postmortem cu Premiul Grammy pentru întreaga carieră.

Pe 4 noiembrie 2013 a fost montată a 2.510-a stea pe Hollywood Walk of Fame în memoria celei care a fost Janis Joplin.

O placă memorială amintește de Janis Joplin în fața casei natale din Port Arthur, Texas
O placă memorială amintește de Janis Joplin în fața casei natale din Port Arthur, Texas
Janis Lyn Joplin
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 19 ianuarie 1943, Port Arthur, Texas, U.S.A. (certificat de nastere)
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 4 octombrie 1970 / 27 de ani, Los Angeles, California, U.S.A. (certificat de deces)
CAUZA DECESULUI: supradoză de heroină
A FOST: cantautoare

Un gând despre “Janis Joplin – tulburătoarea moarte a „Reginei Sufletului Psihedelic”

Leave a deathly reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.