Selena Quintanilla-Pérez ucisă de fanul numărul unu

selena-quintanilla-perez„Nu cred în semnele zodiacale. Nu sunt superstițioasă. Nu pot trăi în negativism. Gândesc pozitiv, cred că e mai bine așa.”


 

locatia mortiiVineri, 31 martie 1995. Corpus Christi, Texas. Dimineață.

Selena, cea mai mare stea a muzicii Tejano, este așteptată la studioul Q Productions, pentru a înregistra o nouă  melodie împreună cu fratele său mai mare, A.B. și sora sa, Suzette. Muzicienii pregătesc lansarea primul album în limba engleză, „Dreaming of You”, biletul de trecere spre piața internațională. Intâlnirea e programată la ora 10:00, însă Selena, deși recunoscută pentru punctualitatea sa, întârzie să apară.

Ora 11:00. Ingrijorat, A.B. îl sună pe soțul Selenei, Christopher Perez și-i transmite că aceasta e de negăsit și nici nu răspunde la telefon. Christopher îi spune că Selena a plecat de-acasă la ora 9:00 și avea o întâlnire la Motelul Days Inn cu președinta fan-clubului său, Yolanda Saldivar. Liniștindu-se, A.B. și Suzette merg în oraș pentru a servi prânzul, împreună cu tatăl lor, Abraham Quintanilla. La întoarcere sunt întâmpinați de zbârnâitul  alarmant al telefonului. O voce disperată de la capătul firului îi anunță că Selena fusese împușcată și este în stare gravă la spitalul din Corpus Christi.

O copilărie înconjurată de note muzicale

Selena y Los Dinos
Selena y Los Dinos

Selena s-a născut în Lake Jackson, Texas, Statele Unite ale Americii, fiind fata unui mexican, Abraham Quintanilla Jr. și a unei mexicano-americane, Marcella Ofelia Samora. Educația ei a avut la bază preceptele cultului religios Martorii lui Iehova. Pe când avea 9 ani, tatăl ei a fondat trupa Selena y Los Dinos, ea fiind figura principală. La început cântau în restaurantul familiei Quintanilla, Pappa Gayo’s, dar restaurantul a dat faliment la scurt timp după aceea.

Familia, rămasă fără resurse financiare a fost evacuată din casa sa. Luându-și echipamentul muzical într-un autobuz vechi, familia s-a mutat în Corpus Christi, Texas. Aici, trupa a cântat pe unde a putut: la colțuri de stradă, nunti, zile de naștere, târguri. Eforturile lor de a-și face numele și talentul cunoscute a dat roade în 1985 cînd Selena, în varstă de 15 ani, a înregistrat primul său album la o casă de discuri locală.

Selena a învățat bine la școală, dar odată cu creșterea popularității ei ca interpretă, călătoriile necesare carierei sale au început să interfereze cu educația sa. Tatăl ei a scos-o de la scoală când era în clasa a IX-a. Și-a continuat educația călătorind; la 17 ani a primit diploma pentru absolvirea liceului de la The American School of Correspondence din Chicago, Illinois.  Selena și-a lansat apoi cel de-al doilea album, „Alpha”, în 1986.

Succesul nu a întârziat să apară

Chris și Selena - sărutul unei iubiri adevărate
Chris și Selena – sărutul unei iubiri adevărate

La Premiile Muzicale Tejano din 1987, Selena a câștigat premiul „Cântăreața anului” (și a dominat categoria în următorii 7 ani). În 1988, a lansat 2 albume, „Preciosa” și „Dulce Amor„. În 1989, José Behar, fostul președinte al diviziunii Sony Latin Music și fondatorul casei de discuri Capitol/EMI, semnează un contract cu Selena. Mai târziu a spus că a semnat cu Selena deoarece a crezut că a descoperit-o pe următoarea Gloria Estéfan.

În 1988, Selena l-a cunoscut pe Chris Pérez, care avea propria trupă. Doi ani mai târziu, familia Quintanilla l-a angajat pentru a cânta în trupa Selenei și la scurt timp s-au îndrăgostit. La inceput, tatăl său nu era de acord cu relația lor și a mers până la a-l concedia pe Pérez. În cele din urmă a acceptat relația. Pe 2 aprilie, 1992, Selena și Pérez s-au căsătorit în Nueces County, Texas, și a adăugat numele de familie al soțului la numele său.

În 1990, Selena a lansat un alt album, „Ven Conmigo„, scris de fratele său Abraham Quintanilla III, care era și liristul principal al formației. Această înregistrare a fost primul album tejano a unei cântărețe care a obținut aur.

Fanul numărul unu

Yolanda Saldivar
Yolanda Saldivar

În aceeași perioadă, o asistentă și fană, numită Yolanda Saldívar (29 de ani), l-a abordat pe tatăl Selenei, Abraham, cu ideea de a înființa un fan club. La prima vedere, Yolanda apărea ca o femeie foarte devotată și ambițioasă. Nu a fost nicodată măritată, nu avea copii, şi nici nu a fost văzută cu vreun băiat. Pretextul era că nu avea timp. In 1991, entuziasmul pentru Selena se fructifică prin angajamentul familiei Quintanilla de a o susţine ca preşedintă a Fan Clubului Selena. Mai târziu ea va deveni și managerul buticurilor de haine ale Selenei. Aşa începea o mare prietenie care se va dovedi la final a fi o obsesie bolnavă.

Pe plan muzical, Selena a lansat un alt album de succes în 1992, „Entre a Mi Mundo„, care a obținut de asemenea discul de aur. Cântece de pe album cum ar fi „Como La Flor„, au ajutat-o pe Selena să devină o vedetă. Albumul său din 1993, Selena Live!, a câștigat un premiu Grammy la categoria Best Mexican-American Performance („Cel mai bun spectacol Mexicano-American”).

Selena a lansat următorul album, „Amor Prihibido„, in 1994. Albumul a fost nominalizat pentru un alt premiu Grammy, secțiunea Albumul mexicano-american al anului. A început să faca design și a fabricat o linie de haine în 1994 și a deschis doua buticuri numite „Selena Etc.”, unul în Corpus Christi și celălalt în San Antonio. In paralel Selena încearcă apele și în lumea filmului apărând în telenovela  “Dos Mujeres, Un Camino” (Doua femei, un drum).

Premii, discuri de aur și zeci de mii de fani

Selena și trupa ei au continuat să primească elogii; Premio Lo Nouestro le-a acordat 6 premii prestigioase incluzând Cel mai bun artist latino al anului, și Cântecul anului pentru „Como La Flor”. Coca-Cola a lansat o sticla comemorativă în onoarea ei pentru a celebra prietenia lor de 5 ani. Între timp, duetul sau cu Barrio Boyzz, „Dondequiera Que Estes”, a urcat până în vârful topurilor latine. Acest lucru a îndemnat-o pe Selena să concerteze în New York, Argentina, Puerto Rico și America Centrală unde faima ei creștea repede.

Selena2_McAllen_Texas

Duetul său cu Alvaro Torres, „Buenos Amigos” a fost de asemenea un hit. În toamna anului 1994, albumul „Amor Prohibido” a devenit un succes comercial în Mexic și a avut 4 cântece numărul 1, înlocuind albumul Gloriei Estefan, „Mi Tierra” care ocupa locul I în topuri. Au fost vândute peste 40.000 de copii până la sfârșitul lui 1994 în SUA și alte 50.000 în Mexic, ajungând la statutul de disc de aur. În acel moment, Selena a început să-și facă planuri pentru a lansa un album în engleză, dar a continuat să concerteze în turneul de promovare al albumului „Amor Prohibido” în timp ce făcea pregătirile pentru album.

În 1995, Selena a avut o apariție cameo în comedia romantică „Don Juan DeMarco”, în care au jucat Marlon Brando, Johnny Depp si Faye Dunaway; ea jucând rolul unei cântărețe mariachi în prima scenă. În februarie 1995, Selena a concertat la Houston Livestock Show and Rodeo din Houston Astrodome, spectacol la care au participat peste 65.000 de fani, număr mai mare de fani decât la concertele altor staruri country cum ar fi George Strait, Vince Gill și Reba McEntire. În ciuda programului încărcat, Selena a vizitat școlile locale pentru a vorbi cu elevii despre importanța educației. A acordat din timpul său și organizațiilor civice, cum ar fi D.A.R.E și a organizat un concert pentru strângerea de fonduri pentru a-i ajuta pe pacienții ce suferă de SIDA. Selena și-a programat lansarea albumului său în engleză în vara anului 1995. Fiindu-i teamă ca fanii săi aveau să-i întoarcă spatele, lucra și la un nou album tejano. Între timp plănuia să deschidă încă doua buticuri, unul din ele în Monterrey, Mexic.

Vinerea fatidică

Days Inn Motel
Days Inn Motel

La începutul anului 1995, familia Quintanilla a descoperit că Yolanda Saldívar sustrăgea diferite sume de bani din conturile firmei. In perioada când fusese în Mexic pentru a investiga piața de îmbrăcăminte, Yolanda semnase pentru ea mai multe cecuri fără acoperire, printre care unul de 3000 $ care avea să umple paharul. Familia decide să o concedieze, misiunea fiindu-i încredințată chiar Selenei. Fire sensibilă, aceasta dorea ca despărțirea să fie amiabilă, fără resentimente.  Însă delapidatoarea avea alte planuri. Doar cu câteva zile înainte, Yolanda Saldivar își cumpărase un revolver de calibru 38 din San Antonio. Luase hotărârea să-și ucidă cea mai bună prietenă, făptura pe care o adora și idolatriza.

Selena a fost de acord să o întâlnească pe Saldívar la motelul Days Inn din Corpus Christi, în dimineața zilei de vineri, 31 martie 1995, pentru a recupera facturile care lipseau. Saldivar a insistat ca Selena să vină singură, pentru că voia să-i spună ceva personal. Selena s-a conformat și, trecând peste politețuri, i-a cerut direct angajatei sale toate actele care o incriminau. Saldívar a întârziat să i le dea susținând că, în timp ce se afla în Mexic i-a fost furată mașina și a fost abuzată sexual. Cântăreața a dus-o pe Saldívar la un spital din zonă unde doctorii nu au găsit nici o dovada de viol. Întoarse la motel, Selena îi cere din nou actele și îi spune că nu poate să mai aibă încredere în ea. Îi dă chiar inelul de pe deget, simbol al prieteniei vechi de aproape cinci ani.

Ora 11:40. O menajeră aude de la etajul motelului cum două femei se ceartă zgomotos într-una din camerele de la parter. Tot vacarmul este brusc întrerupt de un foc de armă. Menajera fuge la fereastră și o vede pe Selena alergând prin parcare și strigând după ajutor. In urma ei, Yolanda vântură pistolul în aer, îl armează și strigă: „Târfo!”

crime scene selenaȚinându-se de piept, Selena se îndreaptă spre holul principal al motelului. Saldivar trăsese cu arma, mișelește, din spate. Răpusă de durere, artista cade la pământ, nu înainte de a-i spune recepționerei numărul camerei în care a fost împușcată (158 – azi numărul camerei a fost schimbat în 150) și numele criminalei: „Yolanda!”. Recepționera încuie ușa și sună la 911.

Operator 911: Unde vă aflați?
Apelant: Motelul Days Inn, 901, Navigation Boulevard.
Operator 911: Care este problema, doamnă?
Apelant: Avem o femeie căzută în hol, spune că a fost împușcată, e plină de sânge.
Operator 911: Ce vârstă are?
Apelant: Cred că vreo douăzeci…
Operator 911: Este în hol acum?
Apelant: Da, doamnă, tocmai a leșinat. Cred că trebuie să trimiteți și poliția.
Operator 911: Aveți idee cine a împușcat-o?
Apelant: E o altă doamnă din câte știu… încercăm să aflăm.
Operator 911: Ați spus că are 40 de ani?
Apelant: Douăzeci, douăzeci!

hmM8h13La sosirea ambulanței, Selena e inconștientă și nu mai are puls. Glonțul i-a perforat plămânul drept și i-a atins o arteră, provocând o hemoragie abundentă. In patru minute e transportată de urgență la Memorial Medical Center din Corpus Christi. Aici medicii încearcă zadarnic să o readucă la viață. Pierduse prea mult sânge. Se spune că tatăl Selenei, Abraham Quintanilla ar fi refuzat transfuzia sanguină, familia sa fiind practicantă a religiei Martorii lui Iehova care interzice astfel de proceduri. Decesul e pronunțat la ora 13:05. Selena Quintanilla-Pérez avea 23 de ani.

* * *

FOTO AUTOPSIE

Intre timp, la motelul Days Inn lucrurile se precipită. Saldivar fuge în parcare şi se baricadează în camioneta cu care venise, ameninţând că se va sinucide. Poliţia, trupele SWAT, chiar şi FBI-ul intră în stare de alertă încercuind zona. Sute de persoane se adună la faţa locului pentru a urmări desfășurarea evenimentelor. Ken Bung, membru al poliţiei locale, declară pentru presă că „Saldivar este în stare de şoc şi are remuşcări pentru fapta comisă. Iși pune mereu pistolul la tâmplă și anunță prin stația radio că vrea să se sinucidă.”

saldivar carDupă aproape zece ore de tatonări,  Yolanda Saldivar este convinsă să coboare din maşină şi se predă forţelor de poliţie.

Lumea muzicală în doliu

Moartea Selenei a devastat și întristat lumea latino, și nu numai, atât din SUA cât și din lumea întreagă. Posturi de televiziune și radio și-au întrerupt programele pentru a da știrea; Tom Brokaw a numit-o pe Selena “Madonna mexicană”. Moartea sa a fost comparată cu cea a lui Elvis Presley sau John Lennon. Posturile de radio din Texas au rulat melodiile ei non-stop.

Mii de persoane au participat duminică, 2 aprilie 1995 la serviciile funerare desfășurate la Bayfront Plaza Convention Center din Corpus Christi, Texas. Mulți erau veniți din afara Statelor Unite străbătând mii de kilometri pentru a fi prezenți la eveniment. Pelerinajul fanilor a inclus casa familiei Quintanilla, buticurile Selena Etc, dar mai ales motelul Days Inn unde artista fusese împușcată mortal.

selena funeral8000 de trandafiri albi înconjurau sicriul negru al Selenei deschis pentru public. De-a lungul întregii zile, peste 30.000 de oameni s-au perindat prin încăpere, pentru a aduce un ultim omagiu celei care a fost încoronată drept Regina Muzicii Tejano.

A doua zi, Selena Quintanilla-Pérez a fost înmormântată la Seaside Memorial Cemetery din Corpus Christi.

selena-memorial-corpus-christi-texas

Ancheta și sentința

selena-fans-courthouse„Procesul secolului”, cum l-au denumit pompos ziarele a început în octombrie 1995. Sute de fani au protestat în fiecare zi în fața Curții de Apel, cerând dreptate în numele Selenei. Yolanda Saldivar s-a apărat afirmând că, în timpul altercației cu șefa sa de la motelul Days Inn, a apăsat trăgaciul pistolului din greșeală. De fapt Yolanda voia să se sinucidă, dar Selena ar fi împiedicat-o.

Sentința a fost pronunțată pe 26 octombrie 1995, Yolanda Saldivar fiind găsită vinovată de crimă de gradul I. A fost condamnată la închisoare pe viață, cu posibilitatea eliberării condiționate în anul 2025.

Pistolul folosit de Saldívar pentru a o ucide pe Selena a fost distrus și aruncat în Golful Corpus Christi.

In memoriam

Statuia Selenei din Corpus Christi.
Monumentul închinat Selenei din Corpus Christi.

Albumul „Dreaming of You” a fost lansat postum în iulie 1995. A intrat direct pe locul 1 în U.S. Top 200 Billboard și a fost vândut în peste cinci milioane de exemplare, un adevărat record pentru muzica latino. In 1995, Selena a fost aleasă să intre în Billboard Latin Music Hall of Fame și în Hard Rock Cafe Hall of Fame. Pe 21 martie 1997 a fost lansat în cinematografe filmul biografic „Selena”, având-o în rolul principal pe Jennifer Lopez. Ea a fost aleasă în urma unui casting care a reunit peste 21.000 de persoane. Filmul a fost primit cu căldură de critici și s-a bucurat de un succes răsunător.

Prin moartea sa prematură, Selena a devenit o icoană a muzicii tejano și va dăinui în sufletele a milioane de fani. Artiștii vin și pleacă, însă Selena a avut ceva special. Mulți se identifică cu povestea ei, cu ambiția de a ajunge cât mai departe, prin cântec, dar mai ales prin felul simplu de a fi. Selena a oferit publicului în egală măsură talentul său dar și ființa sa. A dat totul.

„Primul lucru care-mi vine în minte când mă gândesc la Selena, nu se referă la fulminanta sa carieră muzicală, la succesul de care s-a bucurat, ci mai degrabă la persoana ei. Era atât de sensibilă, caldă, zâmbitoare. Sunt sigur că ar fi devenit o mare stea a muzicii latino, lăsându-ne o moștenire incomensurabilă, însă, dincolo de cântecele și înregistrările sale, Selena ne-a dăruit ceea ce contează cu adevărat: dragostea și respectul față de oameni.”
Președintele EMI, Jose Behar

SELENA – nume complet: Selena Quintanilla-Pérez
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 16 aprilie 1971, Lake Jackson, Texas, S.U.A.
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 31 martie 1995 / 23 de ani, Corpus Christi, Texas, S.U.A.
CAUZA DECESULUI: moarte prin împușcare
A FOST: cântăreață, compozitoare, textieră

 

Reclame

Un gând despre “Selena Quintanilla-Pérez ucisă de fanul numărul unu

  1. Pingback: Au murit azi, 31 martie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.