Mihaela Runceanu – Un cântec ucis

mihaela runceanuCântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun si mai frumos în noi…


locatia mortii

turda oct89 (10)La 29 octombrie 1989, îngenunchea în faţa publicului.

Era ultimul său spectacol. Sala Radio găzduia spectacolul-maraton „Start Melodii ’89„. Sala arhiplină a copleşit-o pe interpretă cu valuri de aplauze. În loc să se bucure de aprecierea publicului, Mihaela Runceanu s-a întristat şi a căzut pe gânduri. Poate îşi presimţea destinul. Deja de câteva luni îşi speria prietenii şi familia cu „previziunile ei”: „Eu am să mor la 35 de ani. Dar nu vreau să mor în chinuri”. Nu a ajuns la 35 de ani. Pe 1 noiembrie 1989, in jurul orei 1:00, Mihaela Runceanu este asasinată in mod bestial in garsoniera sa din Bucuresti situata pe Soseaua Mihai Bravu, Nr.293 (la intresectia cu Dristor), Bloc 12, Scara B, Ap.48, Parter.

ULTIMELE ORE

Părinții Mihaelei Runceanu la mormântul artistei
Părinții Mihaelei Runceanu la mormântul artistei

Cu numai o zi înainte îi apăruse la Electrecord cel de-al doilea vinil LP, „Pentru voi, muguri noi„. S-a întâlnit cu Titus Andrei şi mai bine de trei ore au căutat împreună în arhiva Radio negativele unor cântece. În jurul orei 19:30, Mihaela îşi sună părinţii, la Buzău, să le dea vestea cea bună: în sfârşit avea un disc nou.

„Marţi seară am vorbit cu ea la telefon. Plângea de bucurie că i-a ieşit albumul. Cum spunea ea, dădea «apă la şoricei»… La un moment dat ne-a spus că sună cineva la uşă şi a închis telefonul. Asta a fost ultima convorbire”, îşi aminteşte Nicolae Runceanu, tatăl Mihaelei.

La ușă era Daniel Cosmin Stefanescu, un amic pe care artista îl cunoștea de aproape un an, atunci când o prietenă le făcuseră cunoștință. Bărbatul în vârstă de 21 de ani venise în vizită pentru a urmări un film pe video. Avea să declare mai târziu: „Nu eram nici măcar amici, eram doar o cunoștință care îi mai facea rost de cate o caseta video, care o ajuta când avea nevoie, dar in limita timpului meu disponibil”.

Garsoniera de la parterul blocului 12 de pe strada Mihai Bravu. Aici a fost ucisă Mihaela Runceanu.
Garsoniera de la parterul blocului 12 de pe strada Mihai Bravu. Aici a fost ucisă Mihaela Runceanu.

Mihaela nu era în apele ei. Artista avea o serie de admiratori şi admiratoare, printre care şi Maria Sâmbeteanu, pe care o avea în gazdă din aprilie 1989. Maria le-a relatat poliţiştilor că în seara crimei a sosit la domiciliul cântăreţei în jurul orei 23, găsind-o pe ea în baie, iar pe un alt tânăr din anturajul ei, pe care îl cunoştea sub numele de Dan, ascultând muzică în sufragerie. Femeia a povestit atunci poliţiştilor că în acea noapte Mihaeala Runceanu i-a cerut bărbatului să dea drumul la videocasetofon pentru a viziona o casetă, iar apoi a ţipat la ea să plece imediat şi definitiv din locuinţă, ca urmare a unei certe începute în dimineaţă crimei.

Maria Sâmbeteanu a plecat din casă şi, neavând unde să meargă, a stat jumătate de noapte într-un parc, până la ora 3 dimineaţa. Apoi s-a reîntors la garsoniera, descoperind tragedia …

O VOCE DE AUR

1989 pt voi, muguri noi (1)Mihaela Runceanu s-a făcut remarcată cu talentul său încă din timpul liceului când cânta in orchestra simfonică a orașului Buzău, care se afla pe langa Casa orășenescă de cultură. In anul 1972 îi este recunoscută public vocația de solist de muzică ușoară și câștigă premiul I la concursul „Tinerețea Buzoiană” cu piesa „Anilor” de Petre Magdin.

In 1974 Mihaela este admisă la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu”, cu media 9,95, urmând în paralel cursurile școlii Populare de Artă din București, clasa de canto. Debuteză la Radio cu o piesă în primă audiție a compozitorului George Grigoriu. In intreaga ei carieră, Mihaela Runceanu a imprimat la Radio și Electrecord peste 150 de piese.

CRIMA ODIOASĂ DE PE ȘOSEAUA MIHAI BRAVU

Daniel Cosmin Ştefănescu, zis Dan era mecanic de tractoare la Schela de foraj Chitila. Având datorii la bancă, rate și restanțe pentru apartamentul în care locuia cu o altă femeie şi băiatul acesteia, Daniel și-a înrădăcinat ideea de a o jefui pe Mihaela Runceanu.

Astfel, in seara zilei de 31 octombrie 1989, sub pretextul că i-a procurat o casetă video „deosebită”, criminalul a ajuns la garsoniera artistei. Aproape de miezul nopţii, Mihaela Runceanu i-a cerut acestuia să părăsească locuinţa, însă acesta a insistat să-l găzduiască în acea noapte. Cântăreaţa a cedat presiunilor, agresorul a aşteptat ca ea să adoarmă, a stins lumina de pe hol, şi-a pus o pereche de mănuşi, a încuiat uşa şi a tăiat 1,50 de metri din cablul de la telefon. Când s-a apropiat de ea, aceasta s-a trezit, moment în care a sugrumat-o. Observând că mai mişcă, a ştrangulat-o şi cu cablul.

Steaua muzicii ușoare românești, Mihaela Runceanu a fost ucisă brutal la doar 34 de ani.
Nestingherit, criminalul a început să care lucruri din casă in autoturismul parcat în spatele blocului de pe strada Mihai Bravu: un videocasetofon marca Panasonic, un televizor Telecolor, un magnetofon stereo marca Rostov, un pick-up Unitra, două boxe Unitra de 75 W, o staţie de amplificare Delia, două cartuşe de ţigări Kent, şase casete video, benzi de magnetofon, cafea, băuturi fine, un material textil, încălţăminte, cosmetice, câteva bijuterii, trei carnete CEC și un pachet cu carne din frigider. În final a luat una din cele două canistre de benzină ce se aflau pe balcon, a dat foc locuinţei şi a închis uşa cu cheile.

sufragerie-mihaela

COȘMARUL

Buzău. In jurul orei 4:00 dimineaţa, telefonul familiei Runceanu a sunat din nou. Era un vecin al fetei lor, care avea grijă de casă cât lipsea Mihaela din Bucureşti. „Ne-a întrebat dacă putem veni la Bucureşti, că «e o situaţie. S-a întâmplat ceva cu Mihaela». N-a pomenit nimic de starea ei, dacă e la spital sau… Nu ştia cum să-mi spună. Imediat m-a fulgerat gândul că nu mai este. Am plecat într-un suflet şi, când am ajuns, scara blocului era plină de lume”, povesteşte tatăl. Mihaela fusese omorâtă violent.

Nicolae Runceanu a fost întâmpinat de procurorul de caz. A aruncat o privire în apartament şi şi-a văzut fiica în pragul camerei de zi. Garsoniera arăta ca o peșteră. Totul arsese mocnit, temeinic. Intrerupătoarele curgeau pe pereți, televizorul se topise luând forma tubului, tencuiala căzuse de pe pereți. Mirosea greu, a ars, dar și un alt miros, de benzină.

CRIME SCENE:  – foto colaj, foto 1, foto 2, foto 3

La locuinţa Mihaelei din Şoseaua Mihai Bravu nr. 293 au început să apară colaboratori şi prieteni ai interpretei, printre care şi Titus Andrei şi Marcel Dragomir. „Pe la 7:00 dimineaţa l-am sunat pe directorul întreprinderii unde lucram eu şi l-am rugat să se ocupe de problema cimitirului. Apoi l-am sunat pe fratele meu. Au ridicat-o, au dus-o la Institutul de Medicină Legală, iar eu între timp m-am ocupat să obţin certificatul de deces, să fac sicriu, să cumpăr o perucă, fiindcă avea părul ars”, deapănă părintele firul tragediei.

CELE CREŞTINEŞTI

Toate formalităţile o dată îndeplinite, a urmat calvarul. Divinitatea le-a dat putere părinţilor Mihaelei să ducă la bun sfârşit cele creştineşti. Tatăl şi-a adunat ultimele forţe şi a găsit soluţia să o smulgă pe Mihaela din mulţimea de curioşi. Trebuia să-şi ducă fata acasă: „A fost aproape imposibil să o scoatem din casă, cu coşciugul, de câtă lume se adunase. Au ridicat-o pe sus s-o ducă la biserică. Iar când a trebuit să plecăm spre Buzău, maşina mortuară nu avea loc să iasă de pe stradă. Am luat-o cu Dacia mea înainte şi am forţat nota, mergând încet, cât să nu calc lumea. Doar aşa am reuşit să plecăm”.

inmormantare mihaela runceanu

ACASĂ

La Buzău au ajuns pe la ora 17:00. Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, unde se află locuinţa familiei Runceanu, era lume adunată ca la manifestaţie. Oamenii erau şocaţi, nu credeau că este adevărat zvonul morţii şi tot veneau să vadă cu ochii lor. Unchiul Mihaelei s-a îngrijit ca toată casa scării să fie pavoazată cu crizanteme. Blocul se sufoca de necunoscuţii care urcau în şir indian spre apartamentul de la etajul III. „La parter erau mii de lumânări şi mormane de flori. Aveam grijă de ele, să nu se ofilească. Asta era tot ce mai puteam face pentru Mihaela, să am grijă de florile ei. Veneau mulţi muncitori care ieşeau din tura de noapte sau intrau în cea de dimineaţă şi îmi cereau voie doar să urce, să-şi ia «la revedere» de la Mihaela”, povesteşte, cu vocea gâtuită, mama, Elena.

In perioada 2 - 11 noiembrie 1989, au apărut 25 de anunţuri referitoare la moartea Mihaelei Runceanu la rubrica “Decese”, în “România liberă”
In perioada 2 – 11 noiembrie 1989, au apărut 25 de anunţuri referitoare la moartea Mihaelei Runceanu la rubrica “Decese”, în “România liberă”

PREA ASPRĂ PEDEPSITĂ

Daniel Cosmin Stefanescu, criminalul Mihaelei Runceanu
Daniel Cosmin Stefanescu, criminalul Mihaelei Runceanu

O moarte atât de stupidă şi violentă este încă și azi învăluită în mister. Asta, în ciuda faptului că anchetatorii au găsit criminalul, care şi-a recunoscut vinovăţia chiar de la primul termen de judecată. Dan Cosmin Ştefănescu a fost prins pe 2 noiembrie 1989, la doar 36 de ore după săvârșirea crimei și a primit pedeapsa de 25 de ani de închisoare. În 2004, a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă până în 2006, când a fost eliberat pentru bună purtare. S-a angajat într-un magazin de haine.

Motivul crimei – jaful – nu i-a liniştit pe oameni. Din contră, a iscat scenarii pentru a justifica rara violenţă cu care a fost săvârşită fapta. Unii spun că Mihaela a fost eliminată de Securitate, alţii că nu ar fi plătit taxa de protecţie impusă de figuri ale lumii interlope bucureştene. Oricare şi oriunde ar fi adevărul, Mihaela a fost mult prea aspru pedepsită de destin.

Mihaela Runceanu a fost inmormantata pe 4 noiembrie 1989 la cimitirul "Dumbrava" din Buzau, nu departe de celebrul grup statuar "Rugaciunea" al lui Constantin Brancusi.
Mormântul Mihaelei Runceanu se află în cimitirul „Dumbrava” din Buzau, nu departe de celebrul
grup statuar „Rugaciunea” al lui Constantin Brancusi.
MIHAELA RUNCEANU – nume naștere: Mihaela Valentina Runceanu
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
4 mai 1955, Buzău
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
1 noiembrie 1989 / 34 de ani, București
CAUZA DECESULUI:
moarte violentă prin strangulare
A FOST:
profesoară de canto, solistă de muzică ușoară

 

Surse: jurnalul.ro, mihaelarunceanufan.blogspot.ro, adevarul.ro, libertatea.ro

Reclame

2 gânduri despre “Mihaela Runceanu – Un cântec ucis

  1. Pingback: Au murit azi, 1 noiembrie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Leave a deathly reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.