Moartea lui Michael Hutchence, zeul exceselor

„I don’t wanna be a f***ing cliche.”


22 noiembrie 1997. În plin turneu mondial, Michael Hutchence, vocea și liderul trupei australiene INXS, se află cazat singur, în apartamentul 524 al hotelului Ritz Carlton din Sydney. La capătul depresiei, înconjurat de sticle goale de băutură și cutii de medicamente, ia o decizie fatală: să-și pună capăt zilelor. A doua zi dimineața, o menajeră încearcă să intre în camera de hotel, însă constată că ușa e blocată. De partea cealaltă, atârna trupul fără viață al artistului, spânzurat de clanță, cu cureaua de la pantaloni. Michael Hutchence avea 37 de ani.

 

Michael a renunțat la înot după ce și-a fracturat brațul

Născut pe 22 ianuarie 1960 la Sydney, Australia, Michael Kelland John Hutchence și-a petrecut primii ani de viață în Hong Kong, unde a urmat cursurile școlii primare King George V. Aici, este atras o perioadă de înotul de performanță, însă, după ce-și fracturează brațul, renunță. În schimb, are înclinații spre muzică și poezie, și susține primul său recital într-un magazin de jucării, unde culege și primele aplauze. Mai târziu, după ce familia se întoarce în Australia, micul Michael continuă să cânte, spre bucuria celor apropiați care-i apreciază talentul și-i văd un viitor în lumea muzicală. Mama lui, Patricia, care era make-up artist, îl va purta prin culisele platourilor de filmare, unde micul artist va cunoaște vedetele vremii, atât din lumea filmului, cât și a televiziunii, un univers care îl va atrage ireversibil.

Începuturile muzicale

În timpul liceului, Michael Hutchence îl cunoaște pe Andrew Farriss și cei doi devin prieteni. Era și firesc, Andrew repeta de multă vreme într-un garaj împreună cu frații săi Tim şi Jon Farriss, iar Michael Hutchence, la cei 15 ani ai săi, trăia și respira doar muzică. După nopți pierdute și repetiții susținute, frații Farris s-au decis să-și găsească o identitate, numindu-se The Farriss Brothers. Din nefericire, părinții lui Michael divorțează, iar acesta este nevoit să locuiască o scurtă perioadă în Los Angeles, împreună cu mama și sora sa Tina.

Întors în Sydney, în 1977, Michael Hutchence își îndreaptă pașii direct spre garajul fraților Farriss, completând veriga lipsă a grupului: vocea. E momentul în care The Farriss Brothers, cu Tim Farriss la chitară, Andrew Farriss la clape, Jon Farriss la tobe, Garry Gary Beers la bas, Kirk Pengilly la chitară/saxofon și Michael Hutchence solist vocal, debutează promițător la Whale Beach, undeva la 40 km nord de Sydney. Data consemnată e 16 august 1977. După acest început, nu lipsit de emoții, urmează o serie de concerte prin cluburile din Sydney și împrejurimi, set-listul formației fiind format din cover-uri și uneori piese originale.

Șansa grupului de a ieși din anonimat avea să apară în parcarea clubului Narrabeen Antler, unde Tim Farriss a fost abordat de Gary Morris, managerul legendarei trupe Midnight Oil. Acesta îi invită pe băieți să cânte în deschiderea celor de la Oils, nu înainte de a le sugera să-și schimbe denumirea din The Farriss Brothers în INXS, un calambur inspirat din combinarea numelui formației britanice XTC, cu cel al unei companii australiene de gemuri, conserve și sosuri, IXL.

INXS – cucerind lumea

Primul concert sub denumirea INXS are loc pe 1 septembrie 1979 la Ocean Beach Hotel din Umina, iar anul următor este lansat primul single, „Simple Simon„/”We Are the Vegetables„. Stilul INXS aduce o combinație de new wave, ska și pop, iar după lansarea primului album omonim din 1980, vândut în peste 35.000 de exemplare, băieții susțin peste 300 de concerte de-a lungul anului. Michael Hutchence devine o figură emblematică a industriei muzicale australiene, iar unii chiar au curajul de a-l numi unul dintre cei mai carismatici vocalisti ai tuturor timpurilor. Celebrul istoric Ian McFarlane îl caracteriza pe Hutchence ca fiind „performerul rock arhetipal, capabil să emane o energie cool, sexuală și macho, cu pletele sale în vânt și cu mișcările sale scenice exuberante”.

INXS, de la stânga la dreapta: Jon Farriss, Kirk Pengilly, Michael Hutchence, Garry Gary Beers, Tim Farriss și jos, Andrew Farriss

Succesul internațional va veni odată cu albumul „The Swing” lansat în 1984. Single-ul „Original Sin” atinge poziția întâi în Australia și locuri fruntașe în întreaga lume. Este anul în care INXS sparge granițele Australiei și cucerește lumea umplând la refuz săli de concerte, atât în Statele Unite cât și în Europa. Pe 12 iulie 1986, INXS vor deschide legendarul concert Queen, „Live at Wembley ’86”, iar revista „Musician” îi numește „cea mai bună trupă live din lume.” Michael Hutchence se împacă de minune cu statutul de star rock, însă viaţa sa personală începe să fie vânată de media. În timp ce hituri ca „Need You Tonight„, „Beautiful Girl” sau „Never Tear Us Apart” ocupă primele locuri în topurile internaționale, Hutchence ocupă primele pagini ale tabloidelor.

Relații amoroase, droguri, scandaluri și alcool

Deși prietenii apropiați îl caracterizau drept o persoană introvertită și mai degrabă timidă, Hutchence și-a construit o reputație de sex-simbol rebel si nonconformist. Dincolo de lumina reflectoarelor, viața sa personală a însemnat un lung șir de relații zbuciumate, tumultoase, pline de senzație și de nebunie, printre iubite numarându-se Kylie Minogue și Helena Christensen.

Dar mai întâi a fost Michelle Bennett. Michael a cunoscut-o la o petrecere, înainte ca el să pornească pe drumul său muzical. Era la început, iar ea iubea muzica lui. Relația lor a rămas una specială, până la sfârșit. În ultima zi a vieții lui, bântuit de gânduri negre, Michael Hutchence o va suna să o întâlnească la Ritz Carlton Hotel, însă Michele va veni prea târziu. Se despărțiseră în 1987, când INXS atingea culmea succesului cu albumul „Kick”.

Michael Hutchence și Kylie Minogue

Doi ani mai târziu, în 1989, începea prima dintre cele trei relaţii amoroase ale sale urmărite avid de presă: cea cu Kylie Minogue. Doi ani de pasiune care, de altfel, au marcat-o pe viaţă pe Minogue. „N-am ştiut ce să fac mai întâi când te-am văzut prima dată: să te invit la prânz sau în pat, să facem sex?“, a fost una dintre primele replici ale lui Hutchence către o Minogue foarte naivă. Aşa începea o poveste extrem de pasională, sfârşită, însă, cu un faux pas amoros care nu-i face cinste unui donjuan cu maniere: Hutchence s-a despărţit de Kylie prin telefon, pentru a fi cu superba daneză de profesie model, Helena Christensen. „Pe un bărbat atât de carismatic, de magnetizant, nu ai cum să-l uiţi niciodată“, a povestit Minogue, recunoscând că încă îl iubeşte pe bărbatul care a învăţat-o totul despre pasiune şi iubire. „Nu ştiu cum a fost pentru celelalte femei din viaţa lui, dar dragostea mea pentru el nu va muri niciodată!“, a punctat ea.

A urmat frumoasa Helena Christensen, pentru patru ani, între 1991 şi 1995. „Michael era atât de dulce…” își amintește fotomodelul nativ din Danemarca. Aici se consumă un incident mediatizat pe larg de tabloide: în august 1992, după ce consumase mai multe pahare, Michael Hutchence a îmbrâncit un taximetrist într-o parcare, însă acesta a ripostat și l-a lovit, artistul căzând pe spate și lovindu-se la cap. Incidentul aproape că l-a lăsat pe Michael fără simțul mirosului și al gustului, ceea ce s-a consemnat a fi începutul sau agravarea depresiei. Chiar colegul său de trupă, Garry Gary Beers, a facut public faptul că, în timpul înregistrărilor albumului „Full Moon Dirty Hearts“ din 1993, Michael și-a ieșit din fire, a scos un cuțit și l-a amenințat.

Paula Yates, Michael Hutchence și micuța Tiger

A treia iubire intens mediatizată a fost cea din urmă. Dar şi cea mai periculoasă. Michael s-a îndrăgostit în 1995 de soţia lui Bob Geldof, chiar în timpul matinalului TV prezentat de ea, The Big Breakfast, cu un format destul de kinky, care l-a incitat pe Michael: gazda Paula Yates trebuia să stea în pat cu vedeta invitată spre a fi intervievată. Un an mai târziu, pe 22 iulie 1996, se năştea fetiţa lor, Tiger Lily (Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence): primul copil pentru Michael, al patrulea pentru Paula, care mai avea trei fete cu soţul Geldof, de care tocmai se afla într-un divorţ crunt, cu o bătălie grea pentru custodie. O bătălie care îl afecta din greu şi pe Michael.

Ultimele versuri și orele spre moarte

Ultimul concert INXS cu Michael Hutchence solist vocal s-a consumat la data de 27 septembrie 1997, în Burgettstown, Pennsylvania, la Star Lake Amphitheatre (azi First Niagara Pavilion), în timpul turneului nord-american “Elegantly Wasted”. Doar 6.500 de persoane au asistat la spectacolul B94 “Summer Stretch”, pe scena căruia au urcat trupe precum INXS, Amy Grant, Savage Garden și 10,000 Maniacs.

Michael Hutchence în Viper Room

În octombrie, Hutchence și-a făcut drum în Los Angeles, California, pentru a înregistra unele materiale solo. Pe 12 noiembrie a putut fi văzut alături de muzicianul Danny Saber și câțiva prieteni, pe scena clubului The Viper Room, interpretând piesa “Suffragette City” a lui David Bowie.

În timp ce Paula Yates se afla în Londra cu fetița lor, Michael se întoarce în Australia, pentru următoarele concerte din “Elegantly Wasted Tour”. În după amiaza zilei de vineri, 21 noiembrie 1997, muzicianul participă la ABC Studios din Gore Hill, Sydney, la o ultimă repetiție alături de colegii săi din INXS, frații Tim, Andrew și Jon Farriss, Garry Gary Beers și Kirk Pengilly. O echipă de filmare a televiziunii australiene imortalizează aceste ultime imagini video pentru un viitor material despre aniversarea a 20 de ani de la debutul formației.

După repetiții, artistul servește ultima cină împreună cu tatăl său, Kelland Hutchence, la restaurantul Flavour of India. Deși pare a fi în formă și cu o stare de spirit pozitivă, Michael se plânge tatălui său că fostul soț al Paulei Yates, Bob Geldof, aflat în Anglia, a inițiat o procedură legală care le interzice copiilor săi să se deplaseze în Australia pe timpul vacanței de iarnă. Artistul voia să-și întregească familia de Crăciun, să fie împreună cu logodnica sa, Paula și cei patru copii, Tiger Lily Hutchence, care avea 16 luni, Fifi, Peaches și Pixie Geldof. Hutchence senior nu bănuia că exasperarea fiului său ajunsese la apogeu, iar această întâlnire avea să fie și ultima. Pentru Michael începeau ultimele 24 de ore.

Vineri, 21 noiembrie 1997

Ritz Carlton Hotel – 22 noiembrie 1997

Ora 23:30. După ce consumă mai multe băuturi în barul hotelului Ritz Carlton, unde era cazat sub numele Murray River, Michael Hutchence, însoțit de o fostă iubită, Kym Wilson și prietenul acesteia, Christopher Stollery, se retrag în camera 524 pentru a continua să petreacă. Michael bea în disperare să-și aline dorul de copii și le povestește celor doi necazul de a fi singur de Crăciun. Kym Wilson: „Michael m-a surprins cât de bine era documentat în privința procedurilor juridiciare. Vorbea cu entuziasm și avea senzația că poate găsi o variantă legală pentru a câștiga custodia copiilor.” De-a lungul nopții, cei trei consumă votcă, bere, șampanie și mai multe cocktail-uri. Hutchence combină pastile antidepresive și prizează cocaină.

Sâmbătă, 22 noiembrie 1997

Ora 4:50. Kym Wilson și Christopher Stollery părăsesc hotelul. Rămas singur, Michael scrie pe o foaie galbenă, ruptă dintr-un carnețel de notițe, ultimele sale versuri:

“Wouldn’t be right to take it
Wouldn’t be right laying down
Sick of the dogs outside my window
That’s right take a look
New plan with a hook
Stuck into me
All the bitterness
Has started showing
Five years no one hears.”

Ora 5:38. Michael o sună pe logodnica sa, Paula Yates, spunându-i că „o iubește și o să-l sune pe Bob Geldof pentru a-l implora să-i lase pe copii să vină în Australia pentru a petrece sărbătorile de iarnă.” Paula Yates încearcă să-l calmeze spunându-i că acțiunea juridică privind custodia va fi finalizată pe 17 decembrie, iar ea nu va părăsi Marea Britanie fără copii.

Holul hotelului Ritz Carlton

Ora 5:45. Michael îl sună pe Bob Geldof, apostrofându-l: „Nenorocitule! Copiii te urăsc! Eu sunt tatăl lor, amice! Când îți vor veni mințile la cap să înțelegi?!” Conform declarațiilor lui Geldof, „tonul lui Michael era agresiv și amenințător. M-a rugat să-i las pe copii să meargă în Australia. Nu părea deloc deprimat. I-am spus să se calmeze, că eu sunt mai presus de lege.” Vecina din camera alăturată, Gail Coward, avea să confirme: „În jurul orelor 5 dimineața m-am trezit auzind din camera vecină un bărbat răcnind și înjurând pe cineva.”

Ora 9:00. Hutchence își sună prima iubită, pe Michelle Bennett, pentru a o invita să servească împreună micul dejun. Femeia nu răspunde, așa că Michael îi lasă mesaj.

Ora 9:38. Martha Troup, managerul personal al lui Michael Hutchence, aflată la New York, primește următorul mesaj vocal: „Marth, sunt Michael. La dracu, m-am săturat!” Vocea artistului este slabă, înfundată. Martha Troup: „Am realizat că Michael era într-o stare deplorabilă, așa că am sunat imediat la recepția hotelului să-mi facă legătura la camera 524. La capătul firului însă, nu răspundea nimeni. L-am sunat pe John Martin, managerul INXS, să mă interesez dacă știe ce se întâmplă. Acesta mi-a spus că Michael i-a lăsat un mesaj în care îi comunică faptul că nu poate participa la repetiții. Surprinzător, pentru că era ultima repetiție și era foarte importantă.”

Ora 9:54. Michael Hutchence o sună din nou pe Michelle Bennett, de data aceasta primind răspuns. Michelle Bennett: „După cum vorbea era beat, a început să plângă și mi-a spus că e foarte supărat. Starea lui m-a îngrijorat și l-am liniștit spunându-i că voi veni la hotel imediat. Nu m-am gândit nicio clipă că ar avea idei sinucigașe.”

Michelle vine în grabă la Hotelul Ritz Carlton însă găsește ușa încuiată. Ciocănește dar nu primește niciun răspuns. Sună și de la recepție, la fel, fără niciun rezultat. Lasă un bilet și pleacă.


Ora 11:50. O menajeră bate la ușa camerei 524 pentru a face curățenie. Neprimind niciun răspuns, descuie și încearcă să intre, însă ușa e blocată. Când se strecoară prin deschizătura ușii, descoperă trupul gol al lui Michael Hutchence, atârnat într-o curea legată de clanță. Pe jos, mizerie, sticle și cutii de medicamente goale.

Poliția confirmă identitatea persoanei decedate și începe o anchetă. Cu toate că nu s-a găsit niciun bilet de adio, toate premizele duc la sinucidere. Rezultatul autopsiei o confirmă: în sângele artisului s-a descoperit un mix amețitor de substanțe chimice, printre care sedative, Prozac, Valium, codeină, cocaină, alcool și alte medicamente prescrise. Din declarațiile celor cu care Michael Hutchence a interacționat în ultimele 24 de ore, s-a constatat că acesta era într-o stare depresivă majoră.

În aceiași zi, ceilalți patru membri INXS repetau la ABC Studios, când au aflat vestea că liderul lor s-a sinucis. Chitaristul Kirk Pengilly își amintește: „A fost șocant, noi repetam liniștiți, când la ușa sălii de repetiție au început să apară zeci de jurnaliști. Nu știam ce vor, dar am deschis televizorul pe ABC News și am aflat.”

Drum bun, spre stele

Ceremonia funerară s-a desfășurat la Catedrala St. Andrews din Sydney, pe 27 noiembrie 1997. În jur de 1800 de persoane au fost prezente. Colegii din INXS împreună cu fratele celui dispărut, Rhett, au purtat sicriul către catafalc. Printre cei prezenți, alături de familie, Paula și fetița Tiger Lily, s-au numărat celebrități precum Tom Jones, Helena Christiansen, Jason Donovan, Kylie Minogue ș.a.

Never Tear Us Apart” suna în difuzoare. Nick Cave a cântat pentru prietenul său cântecul „Into My Arms„, rugând ca transmisia televizată să fie întreruptă.

Un incident inedit a provocat stupoare: Peter Hore, un bărbat recunoscut pentru felul său de a atrage atenția opiniei publice, a sărit de la balconul unui hotel din preajma catedralei, legat cu o coardă elastică de un ham în jurul corpului, strigând: „Uite Paula, așa a făcut-o!! Așa a murit!!!” Poliția a intervenit și l-a reținut, întrerupând macabrul spectacol.

După ceremonie, Michael Hutchence a fost incinerat la Northern Suburbs Crematorium din Sydney. Pe 22 ianuarie 1998, o parte din cenușa sa a fost împrăștiată în ocean de pe plajele Rose Bay din Sydney Harbor. O altă parte a cenușei a fost depusă în Forest Lawn Memorial Park din Hollywood Hills.

Memorialul Michael Hutchence din Northern Suburbs Memorial Gardens, Sydney

Lumea l-a plâns pe Michael Hutchence, artiștii l-au omagiat și l-au amintit în versurile cântecelor, încercând să caute răspuns la gestul său tulburător. Celebrul producător David Blackman a spus că „Michael, dincolo de toate, a fost un om. Un om care a lăsat în urmă o impresionantă moştenire culturală. Un geniu muzical care a condus una dintre cele mai bune formaţii din lume.” Însă acest om, presat de un divorţ de gherilă și iminenta pierdere a copiilor, a cedat. A fost prins în acea clipă din care nu a mai putut ieși.

„You’ve got to get yourself together
You’ve got stuck in a moment
And now you can’t get out of it
Don’t say that later will be better
Now you’re stuck in a moment
And you can’t get out of it.”

U2 – „Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of cântec compus de Bono în memoria prietenului său, Michael Hutchence

MICHAEL HUTCHENCE
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
22 ianuarie 1960, Sydney, Australia
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
22 noiembrie 1997 / 37 de ani, Sydney, Australia
CAUZA DECESULUI:
Sinucidere prin spânzurare
LOC DE VECI:
Northern Suburbs Memorial Gardens, North Ryde, New South Wales / Forest Lawn Memorial Park, Hollywood Hills
A FOST:
compozitor, interpret, actor

 

 

 

Reclame

Leave a deathly reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.