Chris Cornell – vocea unei generații ce-a tăcut

„Când o fi să mor, nu vreau ca nimeni să mă plângă
Ci doar atât vă rog
Să mă lăsați să mă întorc acasă.
Da, da, da, să pot muri în tihnă.”
(traducere „In My Time Of Dying” / repertoriul gospel)


Chris Cornell a urcat pe cele mai înalte trepte ale muzicii rock, construindu-și imaginea în jurul contrastelor. De-a lungul timpului a rezistat schimbărilor, păstrându-și originalitatea, născută în suburbiile mișcării grunge a anilor 90, fenomen ce a dat glas generației pierdute. Adesea catalogat drept una dintre cele mai bune voci din lume, cu un caracter flexibil și neîmblânzit, Cornell nu și-a uitat rădăcinile și s-a bucurat de aceiași notorietate, ca vocalist, interpret solo sau compozitor.

MGM Hotel din Detroit. Aici a murit Chris Cornell

În seara zilei de 17 mai, 2017, Chris Cornell se afla în Detroit, în plin turneu american, alături de Soundgarden, trupa sa de căpătâi, pe care a înființat-o în anul 1984. După concert, rockerul s-a retras singur în camera sa din hotelul MGM Grand.

Puțin după miezul nopții, bodyguardul Martin Kirsten, constatând că șeful său nu mai răspunde la telefon, sparge ușa de la intrare și-l descoperă pe artist în sala de baie, fără semne vitale şi cu un cordon de cauciuc legat în jurul gâtului. Echipa de paramedici ajunsă la faţa locului nu a putut decât să constate decesul. Chris Cornell, în vârstă de 52 de ani, și-a pus capăt zilelor, spânzurându-se de tocul ușii.

Un artist al timpurilor

Chris Cornell la 18 ani

Christopher John Boyle s-a născut la data de 20 iulie 1964 în Seattle, Washington. Părinții săi, pe care îi va descrie drept niște alcoolici, erau Edward F. Boyle, un farmacist de sorginte irlandeză și Karen Cornell, o contabilă evreică. Chris a mai avut doi frați mai mari și trei surori mai mici. Primul recital l-a avut în școala elementară, interpretând cântecul anti-război „One Tin Soldier” la o serbare a corului catolic „Christ the King”, unde fusese înscris în spiritul religiei tatălui său. La 14 ani, după divorțul părinților, Chris abandonează școala și-și petrece cea mai mare parte a timpului izolat în camera sa, ascultând Beatles și consumând alcool și droguri de tot felul: marijuana, ciuperci, LSD.

Mai târziu, artistul își va aminti de această perioadă: „Voiau să mă exmatriculeze pentru că puneam prea multe întrebări și devenisem o problemă pentru profesori. Știi, într-o școală catolică, care respectă cu strictețe normele religioase, devii foarte curios și vrei să afli cât mai multe despre ce scrie în Biblie, spre exemplu. Iar ei nu aveau răspunsuri. (…) Am abandonat școala și m-am retras acasă, izolat în universul meu. Uneori, deschideam fereastra și-mi imaginam cum ar fi dacă aș sări în gol. Însă, era doar un joc de copil.”

În adolescență Chris Cornell era un singuratic care și-a găsit refugiul în muzica rock. La insistențele mamei, urmează cursuri de pian și chitară, iar când primește cadou o tobă, în minte i se întipărește ideea de a forma o trupă. Dar împlinirea unui vis cere sacrificii. Pentru a face rost de bani, Chris încearcă diferite meserii, printre care spălător de vase, manipulant și chiar ajutor de bucătar în restaurantul Ray’s Boathouse din Seattle.

Grădina Sunetelor

La începutul anilor 80, Chris îi întâlnește pe basistul Hiro Yamamoto și chitaristul Kim Thayil, împreună cu care va cânta în trupa de cover-uri, The Shemps. Cu toate că aveau oarece popularitate prin cluburile din Seattle, The Shemps se destramă la scurtă vreme, însă Chris păstrează legătura cu Hiro Yamamoto și Kim Thayil, invitându-i să continue repetițiile.

„Când l-am întâlnit pe Chris,” spunea Thayil, „am crezut că era un tip ce venise din armată, sau ceva de genul ăsta. Avea părul tuns scurt și îmbrăcămintea ordonată. În schimb cu vocea ne-a dat gata.”

În 1984, efortul celor trei s-a concretizat în înființarea grupului Soundgarden, nume inspirat după o lucrare artistică formată dintr-un ansamblu de tuburi situată în vecinătatea parcului Warren G. Magnuson din Seattle. În formula de start, Soundgarden îl avea pe Chris Cornell la voce și tobe, pe Kim Thayil la chitară și Hiro Yamamoto la bas. Pentru a se concentra pe partea solistică, Chris Cornell îl va aduce în 1985 pe Scott Sundquist la tobe, însă acesta, alegând familia în detrimentul muzicii, va fi înlocuit cu Matt Cameron, care va deveni al patrulea membru al formației.

Chris & Susan

În această perioadă, Chris Cornell începe o relație cu Susan Silver, impresar al trupelor Alice in Chains, Soundgarden și Screaming Trees. Cinci ani mai târziu, cei doi își vor uni oficial destinele, și vor avea un copil, Lillian Jean (născută în iunie 2000).

Scena muzicală underground din Seattle freamătă în așteptarea boom-ului comercial care va veni în 1991, odată cu albumul „Nevermind” al celor de la Nirvana. Dave Grohl rememorează atmosfera acelor ani, spunând că a fost copleșit de contrastul dintre furia muzicii Soundgarden și firea timidă a lui Chris Cornell. Cei doi s-au întâlnit la o petrecere în casa basistului Nirvana, Krist Novoselic. „Erau o grămadă de nebuni acolo, rockeri care visau să ajungă staruri într-o zi”, spune Grohl, „printre ei, atât de retras și atât de cuminte, Chris, un contrast neobișnuit printre atâția maniaci.”

Soundgarden: Jason Everman, Chris Cornell, Matt Cameron și Kim Thayil

În 1988, Yamamoto părăsește Soundgarden, locul său fiind ocupat de Jason Everman. Debutul discografic, ”Ultramega OK”, a venit în 1988, însă faima mondială a fost câștigată odată cu lansarea pieselor ”Black Hole Sun” şi ”Spoonman” (ambele câștigătoare de Grammy), de pe albumul ”Superunknown” (1994). Soundgarden a devenit astfel un nume de referință în muzica grunge, popularizând genul la scară mondială, alături de Nirvana, Pearl Jam sau Alice in Chains.

Prietenia cu Andrew Wood și tributul Temple of the Dog

În 1990, alături de Stone Gossard si Jeff Ament – ambii membri ai formației Mother Love Bone, bateristul Matt Cameron, chitaristul Mike McCready și solistul Eddie Vedder – fondatori ai formației Pearl Jam, Chris Cornell a creat proiectul Temple of the Dog, tribut adus lui Andrew Wood, victimă a consumului de heroină și unul dintre pionierii genului grunge.

Chris Cornell alături de Andrew Wood

Andrew Wood era bun prieten cu Cornell, cei doi locuind împreună o vreme. Au lansat chiar o piesă, „Island of Summer”, care a fost inclusă pe albumul „Melodies & Dreams”. Despre moartea lui Wood, Chris Cornell spunea: „Întotdeauna am suferit enorm când pierdeam o persoană apropiată. La fel cu Andy. Pur și simplu nu voiam să accept acest lucru. De multe ori, în timp ce conduceam, priveam în gol pe fereastră și aveam impresia că îl văd aievea în viteza mașinii. Îmi trebuiau minute întregi să realizez că doar mi s-a părut, că Andy e mort, că el nu mai există printre noi. Creierul refuza realitatea.”

Pentru prietenul său pierdut, Chris a compus două piese-tribut: „Reach Down” și „Say Hello 2 Heaven”.

În căutarea sinelui

După cinci albume de studio vândute în milioane de copii, Soundgarden s-a destrămat în plină glorie, în aprilie 1997, din cauza unor neînțelegeri interne legate de direcțiile artistice spre care membrii trupei se îndreptau. Cornell recunoaște că a fost o perioadă foarte grea, în care a băut alcool în neștire „pentru a trece peste” (mariajul se dizolva și el suav) și a abuzat de OxyContin. „A fost cea mai grea perioadă din viața mea – sunt norocos că am scos-o la capăt” spunea Chris. „Am ajuns chiar într-o clinică de dezintoxicare, nu a fost cel mai frumos loc de pe pământ, dar a funcționat.”

Timbaland și Chris Cornell

Aflat pe cont propriu, Cornell a editat cinci albume de studio, prin care a căutat să-și exteriorizeze stările sufletești, și să experimenteze noi teritorii muzicale. ”Euphoria Morning” (1999), spre exemplu, a uimit fanii prin nota personală și cântecele „cuminți”, având o tentă acustică. În ”Carry On” (2007) s-au folosit nuanțe de blues, soul și psihedelic, iar apoi a urmat ”Scream” (2009), o colaborare inedită cu producătorul muzical Timbaland. Deja elementele rock sunt înlocuite cu fragmente disco-pop, ceea ce a adus interpretului o suită de recenzii negative și dezamăgirea fanilor. Cu toate acestea, Chris Cornell a continuat linia proiectelor solo și a mai editat ”Songbook” în 2011 şi ”Higher Truth” în 2015.

De pe acest ultim album, Cornell a ales ca single de promovare piesa “Nearly Forgot My Broken Heart”, în videoclipul căreia artistul, interpretând rolul unui cowboy din Vestul Sălbatic, este condamnat la moarte prin spânzurare. Să fi fost o premoniție?

Pentru piesa „The Keeper”, care a apărut în filmul ”Machine Gun Preacher” (2011), Chris Cornell a primit o nominalizare la Globurile de Aur. Tot în sfera cinematografiei, Cornell a compus ”You Know My Name”, temă muzicală a lungmetrajului ”Casino Royale” (2006) și „The Promise”, parte din coloana sonoră a filmului omonim lansat în 2017.

Scriind istoria rockului: Audioslave

Audioslave

În 2001, împreună cu foşti membri ai Rage Against the Machine – chitaristul Tom Morello, basistul Tim Commerford şi toboşarul Brad Wilk -, Chris Cornell a pornit proiectul Audioslave. Supergrupul a lansat trei albume de studio şi a activat până în 2007, bucurându-se de o mare popularitate. Asta și datorită lui Morello, cunoscut activist, implicat în mai multe controverse politice. Formația și-a manifestat constant poziția pro-comunistă și anti-Bush, dar mai ales a protestat împotriva războiului din Irak.

Muzical, proiectul Audioslave a adus o combinație proaspătă de rock cu influențe funk și soul, multe elemente experimentale și progresive, însă n-a avut nici pe departe energia degajată de Rage Against the Machine sau primele trei albume Soundgarden.

În 2004 Chris Cornell divorțează de Susan și se căsătorește cu scriitoarea Vicky Karayiannis, împreună cu care va avea doi copii: Toni (născută în septembrie 2004) și Christopher Nicholas (născut în decembrie 2005).

Chris alături de Vicky și cei doi copii

Dincolo de viața de familie și studiourile de înregistrări, lupta cu dependenţa de alcool şi droguri continuă. La insistențele prietenilor, e nevoit să se interneze din nou într-o clinică de dezintoxicare. Artistul vorbește deschis despre perioadele de depresie. „Recuperarea a fost foarte grea, mai ales din punct de vedere mental.

Cred că Audioslave a avut de suferit din cauza asta, pentru că deşi eram curat, nu gândeam limpede. Am avut nevoie de cinci ani în care să nu consum absolut nimic doar pentru a-mi recăpăta unele amintiri“, dezvăluie Cornell.

„Am decis să abandonăm o vreme Audioslave, toți muzicienii din trupă sunt ocupați acum cu proiecte personale, iar eu mă gândesc tot mai des la planurile mele de început și la cariera solo. Cu siguranță că, în timp, vom găsi o fereastră și ne vom reîntâlni cu toții și vom cânta, pentru că toată lumea dorește lucrul ăsta”, a mai spus el.

***

După o pauză de 12 ani, în 2010, spre uimirea tuturor și bucuria fanilor, Chris Cornell anunță pe internet reuniunea grupului Soundgarden, după ce membrii acestuia au lucrat la diferite proiecte solo sau alături de alte trupe. Revenirea pe scena muzicală va fi însoțită de lansarea celui de-al şaselea material discografic, ”King Animal” și un lung turneu american.

În ianuarie 2017, și Audioslave s-a reunit pentru ”Anti-Inaugural Ball”, eveniment protest găzduit de Prophets of Rage, la Teragram Ballroom din Los Angeles, cu ocazia învestirii lui Donald Trump.

Pe undeva, Chris Cornell era împăcat cu trecutul său, adunând laolaltă toate proiectele sale muzicale. Avea în față o agendă plină de concerte, apariții la marile festivaluri, lansări, interviuri și repetiții. Dar cine poate ști care sunt resorturile creative ale unui om și care sunt demonii intimi cu care luptă zilnic? La urma urmei, nimic nu mai contează.

Ultimul concert și orele spre moarte

În primăvara lui 2017, Chris Cornell era deja un simbol grunge consacrat, un artist împlinit, surprinzător și imprevizibil. Atât de imprevizibil, încât, ajuns într-un anume punct al carierei sale, nu s-a mai temut de nimeni și de nimic. Nici de propria moarte. Pentru marele final a ales orașul Detroit.

Miercuri, 17 mai 2017.

O ultimă postare pe Twitter: #Detroit finally back to Rock City!!!!

Ora 19:06. Ajuns în Detroit pentru recitalul din Fox Theatre, Chris Cornell publică un mesaj pe Twitter, manifestându-și entuziasmul pentru show-ul pe care urma să-l susțină: „#Detroit finally back to Rock City!!!!” a scris el. Fotografia prezintă panoul de pe fațada clădirii Fox.

Ora 20:00. Trupa Soundgarden, reunită, susține un concert sold-out în fața a 5000 de spectatori. Setlistul conține piese mai vechi, precum „Spoonman”, „Black Hole Sun”, „The Day I Tried to Live”, „Fell on Black Days”, dar și mai noi, de pe albumul ”King Animal” („A Thousand Days Before”, „Been Away Too Long”, „Non-State Actor”).

Chris Cornell are strălucire, este energic, comunică cu publicul, însă, parcă ceva nu e în regulă. Inginerul de sunet Ted Keedick, care a fost în turnee alături de Chris în ultimii zece ani, se afla la pupitrul audio, situat în mijlocul sălii. Sunetistul s-a arătat uimit față prestația solistului, la un moment dat interesându-se în culise dacă Chris a pățit ceva: „Era rupt de realitate încă de la primele acorduri ale recitalului. Nu l-am mai văzut niciodată în starea asta. Era „prăjit” și terminat, dar cumva într-o stare optimistă. Și vocea îi suna diferit, se simțea că are probleme.”

La rândul său, fotograful Ken Settle, care a participat la mai multe show-uri susţinute de Chris Cornell, se bucura de show în prima linie. A remarcat că rockerul a avut „un comportament ciudat“ pe scenă, diferit de modul în care îl mai văzuse la numeroasele concerte ale trupei. „Nu l-am mai văzut niciodată atât de vesel. Întotdeauna a fost mult mai introspectiv, de cele mai multe ori avea privirea în pământ sau la chitara sa, iar părul îi acoperea chipul. La ultimul spectacol însă a fost exact opusul“, a povestit Settle.

Chris Cornell în ultimul concert de pe Planeta Pământ

Ora 23:00. Cântecul care încheie concertul e un cover al piesei „In My Time of Dyin’“, din repertoriul Led Zeppelin. Nimeni nu avea să bănuiască faptul că această ultimă expunere muzicală era modul în care Chris Cornell își lua adio de la cei prezenți și de la întreaga lume. În asemena împrejurări, versurile capătă o nunanță mistică, funebră:

„In my time of dying, want nobody to mourn
All I want for you to do is take my body home

Well, well, well, so I can die easy

Jesus, gonna make up my dyin’ bed.
Meet me, Jesus, meet me. Meet me in the middle of the air
If my wings should fail me, Lord. Please meet me with another pair

Well, well, well, so I can die easy.”

La final, Chris Cornell se adresează mulțimii cu o declaraţie a cărei semnificaţie a părut, inițial, lipsită de sens: «Îmi pare sincer rău pentru publicul din următorul oraş».

Martin Kristen

Ora 23:10. După concert, Chris Cornell părăsește Fox, nu înainte de a se poza cu fanii și a da autografe. Salutându-i pe cei prezenți, se retrage în apartamentul 1136 al Hotelului MGM Grand. Este însoțit de bodyguardul său, Martin Kirsten, care e repartizat într-o cameră alăturată.

Ora 23:30. Bodyguardul intră în camera lui Chris pentru a verifica computerul care nu mai funcționa. Muzicianul îi cere lui Kirsten două pastile de Ativan. Cornell avea prescripție medicală pentru acest medicament, folosindu-l pentru recuperare și anxietate. În doze mari, Ativanul poate produce efecte adverse, cum ar fi somnolență, schimbări de dispoziție, confuzie și gânduri sinucigașe.

Ora 23:35. Bodyguardul părăsește camera, lăsându-l pe Chris într-o conversație telefonică cu soția sa.

Joi, 18 mai 2017

Ora 00:15. Martin Kirsten primește un telefon de la Vicky Cornell, prin care aceasta, alarmată, îl roagă să verifice camera lui Chris, deoarece, a simțit în vocea solistului că ceva nu este în regulă. Kirsten se afla în camera lui, uitându-se la televizor. „Vicky era foarte nervoasă pentru că soțul ei nu mai răspundea la telefon, așa că m-a rugat să merg să verific despre ce e vorba”, a declarat Kristen.

Ușa apartamentului era încuiată

„Ajuns la ușă, am constatat că aceasta era încuiată, așa că m-am întors în camera mea și am sunat la recepție pentru a trimite pe cineva să deschidă ușa. M-au refuzat, spunându-mi că 1136 nu e camera mea, însă le-am spus că e vorba de șeful meu care nu mai dă niciun semn de viață.”

Ora 00:20. Bodyguardul Martin Kirsten o sună pe Vicky, comunicându-i că personalul hotelului nu vrea să intervină.

„Vicky mi-a spus să sparg ușa ceea ce am și făcut. Intrând în apartament, am descoperit că și ușa de la dormitor era încuiată, așa că am sunat din nou la recepție”, povestește Kirsten. „M-au refuzat din nou, așa că le-am spus că voi dărâma tot hotelul și vor fi nevoiți să intervină, să sune la 911 și să cheme ambulanța.

In camera 1136 domnea liniștea

Am lovit ușa de la dormitor de 6-7 ori și am reușit să o deschid. Am intrat, și privind spre camera de la baie, am observat prin ușa întredeschisă picioarele șefului meu. Chris Cornell era atârnat cu gâtul într-un cordon de cauciuc, fără suflare, cu un firicel de sânge la gură.” Bodyguardul anunță recepția, slăbește lațul și încearcă să-l resusciteze pe Chris presându-i pieptul.

Ora 00:56. Doctorul hotelului MGM, Dawn Jones, ajunge la fața locului și încearcă noi manevre de resuscitare, dar fără succes.

Ora 1:30. Chris Cornell este declarat mort.


La fața locului a ajuns și un echipaj de poliție care a deschis imediat o anchetă: „Pe pardoseala camerei de baie s-a găsit o dâră de sânge şi un cordon roşu de cauciuc cu mânere negre. Unul din capetele cordonului de cauciuc avea o buclă făcută, aceasta fiind prinsă de zăvorul uşii. S-au găsit de asemenea câţiva stropi de sânge în cadă, iar la o analiză mai atentă s-a găsit în partea de sus a uşii de la baie o mică crestătură care pare a fi un indiciu că acolo a fost agăţat iniţial cordonul roşu cu care artistul s-a spânzurat”, scrie în raportul poliției. ”De asemenea, după verificarea camerelor de supraveghere, s-a constatat că nimeni, în afară de bodyguardul Martin Kirsten, nu a intrat sau a ieșit din camera 1136, pe tot parcursul serii.” Verdictul este incontestabil: Chris Cornell s-a sinucis.

Raportul toxicologic a dezvăluit că, în momentul decesului, în trupului lui Chris Cornell se găseau medicamente prescrise de medic, cum ar fi Naloxonă (Narcan), butalbital, lorazepam (Ativan), pseudoefedrină (decongestionant) şi barbiturice. Conform medicilor examinatori, aceste medicamente nu au contribuit la decizia acestuia de a se sinucide.

Într-o primă fază, familia a respins ideea că liderul Soundgarden și-a luat viața, însă, după rezultatele anchetatorilor, Vicky Cornell, a dat o declaraţie de presă: „Mulţi dintre noi, care l-am cunoscut bine pe Chris, am observat că în ultimele sale ore de viaţă n-a mai fost el însuşi. Am aflat din raportul toxicologic ce medicamente luase. După mulţi ani departe de orice drog, ceva foarte grav i-a afectat judecata şi starea de spirit.”

La mormântul unui „zeu”

Chris Cornell a fost incinerat pe 23 mai 2017, iar o ceremonie funerară a avut loc la data de 26 mai, la Fairbanks Lawn din Hollywood Forever Cemetery, Los Angeles. Liderul Foo Fighters, Dave Grohl, Krist Novoselic, Brad Pitt, James Franco, Josh Brolin, Lars Ulrich şi James Hetfield de la Metallica, chitaristul Jane’s Addiction, Dave Navarro, Jeff Ament de la Pearl Jam, vocalistul Linkin Park, Chester Bennington, Pharrell, Christian Bale, Courtney Love şi foştii săi colegi Tom Morello şi Kim Thayil au participat la eveniment, alături de soţia Vicky Cornell şi copiii acestuia.

Dintr-o boxă portabilă, se puteau auzi piese cântate de Cornell de-a lungul timpului. O mulțime de fani străjuiau poarta cimitirului, urmărind fiecare mișcare. Unii dintre ei purtau tricouri pe care scria ‘Say Hello 2 Heaven.’

În cadrul ceremoniei, Chester Bennington a cântat „Hallelujah” de Leonard Cohen. Mai mulți invitați au adus, apoi, elogii celui dispărut. Locul de depunere al cenuşei vocalistului Soungarden se află lângă cenotaful prietenului său, Johnny Ramone.

Conexiuni bizare cu alte morți celebre

La scurtă vreme, întreaga lume a încercat să înțeleagă ce l-a determinat pe Chris Cornell să-și ia viața atât de brutal, la 52 de ani, într-un moment al vieții când toate păreau a fi la locul lor. Jurnalista Theodore Decker a descoperit câteva similitudini bizare, cu sfârșitul altor muzicieni, care au ales să-și pună capăt vieții într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat. Spre exemplu, Ian Curtis, liderul grupului britanic post-punk Joy Division, despre care Cornell spunea că a influențat foarte mult stilul Soundgarden, și-a luat viața la data de 18 mai 1980, exact cu 37 de ani înaintea morții lui Chris Cornell, și în același mod: prin spânzurare. Curtis, cunoscut pentru cântecele sale depresive, a devenit celebru după moartea sa, ceea ce nu e și cazul lui Cornell.

Decker a săpat și în jurul disparițiilor altor muzicieni din sfera grunge, care au cunoscut celebritatea în anii 90, însă nu i-au putut ține față, sfârșind la fel de tragic: Andrew Wood (Mother Love Bone), coleg de apartament cu Chris Cornell: mort – supradoză; Layne Stanley (Alice in Chains): mort – supradoză, Kurt Cobain (Nirvana): mort – s-a împușcat în cap; Scott Weiland (Stone Temple Pilots si Velvet Revolver): mort – supradoză și lista e deschisă. Poate toți aceștia ar fi fost încă în viață dacă cei apropiați, i-ar fi înțeles și sprijinit atunci când aveau nevoie de ajutor, pentru că și ei, în cele din urmă, au fost ființe umane.

În cele din urmă, poate cea mai infiorătoare legătură cu sfârșitul lui Chris Cornell, a avut-o Chester Bennington (41 de ani), solistul vocal al grupului Linkin Park, care s-a spânzurat la data de 20 iulie 2017, chiar în ziua în care Chris Cornell ar fi împlinit 53 de ani. Cei doi au fost foarte apropiați, cântând de multe ori împreună, iar Bennington a fost nașul de botez al lui Christopher, băiatul cel mic al lui Chris Cornell.

Bennington nu a putut trece peste moartea prietenului său și la doar două luni, în modul cel mai funest, l-a urmat.

CHRIS CORNELL
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
20 iulie 1964, Seattle, Washington, Statele Unite
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
18 mai 2017, Detroit, Michigan, Statele Unite (certificat de deces)
CAUZA DECESULUI:
sinucidere prin spânzurare
LOC DE VECI:
Hollywood Forever Cemetery, Los Angeles
A FOST:
muzician, compositor, interpret

surse: maximumrock.ro, adevarul.ro, rollingstone.com, dailymail.co.uk, rock-on.ro

 

Reclame

Leave a deathly reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.