Robin Williams – la capătul prăpastiei și dincolo de ea

Robin-Williams„Ce e în neregulă cu moartea, domnule? De ce ne este atât de frică de moarte? De ce nu putem să tratăm moartea cu o anumită doză de umanitate, demnitate şi decenţă şi, Doamne fereşte, poate chiar cu umor? Nu moartea este inamicul, domnilor. Dacă vom lupta cu o boală anume, atunci să luptăm cu cea mai teribilă dintre ele, indiferenţa“.
Robin Williams înterpretându-l pe doctorul Hunter „Patch“ Adams, din filmul „Patch Adams“ (1998)


locatia mortiiÎn primele ore ale dimineţii de 11 august 2014, Robin Williams şi-a tăiat venele de la încheietura mâinii stângi cu un briceag militar, apoi şi-a aşezat gâtul în ochiul unei curele de nailon, petrecute pe după uşa unui şifonier. Odată ce pârghia eşafodului pe care l-a improvizat a început să lucreze, a aşteptat, stoic, să se golească de viaţă. Fusese diagnosticat recent cu o maladie neurologică foarte gravă, care l-a împins să-și pună capăt zilelor.

Criminalistii sosiţi la faţa locului i-au găsit în browser-ul iPad-ului multe pagini web care afişau prospectele medicamentelor pe care trebuia să le înghită. Nicio urmă de alcool şi de droguri ilegale în sânge, aşa cum au supralicitat ziarele, la prima transmisiune a ştirii. Nicio notiţă în care să îşi fi explicat gestul. Doar corpul lui neînsufleţit, îmbrăcat, de sus până jos, în negru. Robin Williams avea 63 de ani.

Ziariștii așteaptă în fața casei lui Robin Williams din Tiburon (Ca) după anunțul că actorul s-ar fi sinucis

Aşa a arătat sfârşitul actorului care a făcut cele mai multe şi mai de neuitat roluri de terapeut al disperării şi care a crezut, cu un fanatism cumsecade, boem, că imaginaţia şi umorul pot face suportabilă chiar şi cea mai apăsătoare dintre existenţe. Şi care a trăit şi jucat crezând că cei care le au în exces sunt datori, conformându-se jurământului lui Hipocrate, la actul medical de a le împărtăşi cu alţii.

Și-a ales meseria de actor

Robin Williams in timpul liceului (1969)
Robin Williams in timpul liceului (1969)

Robin McLaurin Williams s-a născut pe 21 iulie 1951, în Chicago, Illinois. Unul dintre cei mai amuzanţi artişti ai Statelor Unite ale Americii, Williams şi-a construit renumele pe baza unui stil propriu de improvizaţie, de o intensitate nemaivăzută, după ce a urmat cursurile unuia dintre cele mai renumite institute de teatru, Juilliard School din New York.

Înainte de a-şi dezvolta o carieră de succes în show-uri de stand-up comedy, în televiziune şi în producţii hollywoodiene, Robin Williams a crescut în sânul unei familii bogate, fiind educat, după cum înşuşi a dezvăluit, de o servitoare. A dezvoltat o veritabilă pasiune pentru comedie pentru a-i face pe plac mamei sale şi a debutat în acest domeniu imitându-l pe actorul Jonathan Winters.

După ce a terminat liceul la San Francisco şi a studiat ştiinţele politice la Claremont Men’s College, Robin Williams s-a înscris la College of Marin pentru a studia teatrul. Acesta a învăţat arta dramatică de la profesori de renume, precum John Houseman. Scopul lui era acela de a deveni actor dramatic, însă nu reuşea să obţină roluri care să îl satisfacă. S-a întors spre stand-up comedy, întreţinându-se singur, lucrând în baruri şi într-un magazin de îngheţată.

Pe marile ecrane

In rolul lui Mork
In rolul lui Mork de pe planeta Ork

Robin Williams a devenit cunoscut publicului american în rolul unui extraterestru caraghios pe nume Mork, venit de pe planeta Ork, din serialul de televiziune „Mork and Mindy“ (1978-1982). Serialul a fost extrem de popular şi a dus la lansarea pe piaţă a unei păpuşi vorbitoare Mork, care era capabilă să pronunţe fraze precum „nanu-nanu“, echivalentul pentru „salut“ pronunţat în limba fictivă de pe planeta Ork. Pe marele ecran şi-a făcut debutul în rolul celebrului personaj marinarul Popeye (1981), dar reprezentaţia sa a fost dezamăgitoare. Începând cu al doilea rol, al tânărului scriitor în filmul „The World According to Garp“ (1982), calea i-a fost deschisă către alte roluri de succes din producţii recunoscute la nivel mondial precum „Good Will Hunting“ (1997) – premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar -, „Good Morning, Vietnam“ (1987) şi „Dead Poets Society“ (1989), ambele fiind nominalizate la premiile Oscar. De asemenea, actorul a câştigat şi patru Globuri de Aur, două premii Emmy, două premii Screen Actors Guild şi cinci premii Grammy.

godd will hunting
Robin Williams alături de Matt Damon în „Good Will Hunting”

Rolul personajului Genie, din filmul animat „Aladdin“ (1992), una dintre partiturile sale esenţiale, a stabilit importanţa puterii sale în ceea ce priveşte capacitatea de a improviza şi de a-şi schimba vocea, precum şi versatilitatea sa din punct de vedere comic. Talentul său vocal a mai fost folosit în alte producţii animate precum „Fern Gully“, „A.I. Artificial Intelligence“, „Robots“ sau „Happy Feet“. De asemenea, Williams şi-a împrumutat vocea personajului The Timekeeper, o fostă atracţie Walt Disney World Resort, un robot care putea să călătorească în timp şi să îl aducă pe Jules Verne în viitor.

Pe lângă aceste roluri, Robin Williams a încântat publicul cu prestaţiile din filme de referinţă, precum „Dead Poets Society“ (1989), „The Fisher King“ (1991), „Mrs. Doubtfire“ (1993) şi „The Birdcage“ (1996). Totodată, a jucat roluri complexe şi în alte filme bine primite de public şi de critici, precum „Awakenings“, „Insomnia“, „One-Hour Photo“, „Hook“, „Patch Adams“, „Toys“ şi „Jumanji“.

Celebritatea te face vulnerabil

Succesul de care s-a bucurat în perioada anilor 1980 l-a transformat nu doar într-un actor cunoscut, ci şi într-un tânăr vulnerabil care a început să abuzeze de cocaină şi de alcool. Alături de Jim Belushi, Williams obişnuia să petreacă la casa unui prieten. După moartea amicului său şi după naşterea fiului său cel mare, actorul a renunţat la droguri şi la alcool. „A fost un apel la trezire. O, da, şi la un nivel foarte mare“, mărturisea la acel moment artistul. În 2003, Williams a început iarăşi să bea alcool, în timp ce lucra într-un oraş mic din Alaska. Trei ani mai târziu se interna într-un centru de reabilitare, declarând deschis că este alcoolic. În martie 2009, Robin Williams a fost internat din cauza unor probleme cardiace.

De trei ori în fața stării civile

Nunta numărul 3: Robin Williams și Susan Schneider
Nunta numărul 3: Robin Williams și Susan Schneider

În iunie 1978, la 27 de ani, Robin Williams s-a căsătorit pentru prima dată cu Valerie Velardi, pe care o întâlnise cu doi ani înainte pe când lucra ca barman într-o tavernă din San Francisco.

Fiul lor Zachary Pym „Zak” Williams s-a născut în 1983. Williams şi Velardi au divorţat în 1988 pentru ca un an mai târziu, actorul să se însoare cu Marsha Garces, bona lui Zachary, care îi purta deja în pântece copilul. Zelda Raw Williams a venit pe lume în 1989 iar Cody Alan Williams în 1991.

Invocând diferenţe ireconciliabile, Garces a depus în instanţă cerere de divorţ în martie 2008, divorţ care s-a finalizat abia după doi ani. Williams s-a recăsătorit în octombrie 2011 cu designerul grafic Susan Schneider. Deşi a avut o viaţă de familie destul de zbucimată, marele actor a rămas mereu în relaţii extraordinare cu cei trei copii ai săi.

Ultimele zile – pierdut în labirintul paranoiei

La începutul lunii iulie 2014, în preajma sărbătoririi vârstei de 63 de ani, Robin Williams s-a internat într-o clinică din Minnesota pentru a lua parte la un program de prevenire a dependenţei de alcool. „Într-o zi, am intrat într-un magazin şi am văzut o sticlă mică de Jack Daniel’s. Apoi am auzit o voce (…) care îmi şoptea la ureche: «Hei, ia doar o gură, doar una». Am băut şi apoi a fost o scurtă perioadă în care îmi spuneam «oh, sunt bine», dar lucrurile au scăpat de sub control atât de repede”, a povestit Robin Williams despre tentația de a se reapuca de băut.

Pe lângă lupta cu alcoolul, Robin Williams se confrunta cu mai multe probleme de sănătate. Diagnosticat cu demenţă cu corpi Lewy, o boală neurodegenerativă care provoacă schimbări violente de dispoziţie şi halucinaţii, Robin „se dezintegra sub privirile tuturor“, iar starea de depresie intrase în rutina zilnică. Ca o consecință firească, Robin Williams suferea și de Parkinson, corpii Lewy fiind, în majoritatea cazurilor, depistaţi la pacienţii care se confruntă cu această boală.

Maladia Parkinson constă în deteriorarea treptată a unei mici zone din creier şi afectează mai ales persoanele în vârstă. Boala degenerativă este progresivă, iar simptomele se acumulează treptat, Parkinson fiind o maladie invalidantă, dar cu o evoluţie lentă. Zona din creier distrusă are un rol important în controlul mişcărilor, astfel că pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.

Bolnav și extenuat, starul şi-a trăit ultimele zile suferind în tăcere. Dormea chiar şi 18 ore din 24, iar când se ridica din pat se plângea mereu că este obosit. Nu avea nici poftă de mâncare şi slăbise, au povestit apropiaţii săi. Intr-o ultimă fotografie realizată sâmbătă seara, 9 august 2014  la recepția artistului plastic Mark Jaeger organizată la Bay Area Art Gallery din San Francisco, actorul de comedie pare absent, slăbit și abătut.

Robin Williams surprins într-o ultimă fotografie
Robin Williams surprins într-o ultimă fotografie

ULTIMELE 24 DE ORE DIN VIAȚA LUI ROBIN WILLIAMS

Cu doar o zi înainte de a muri, Robin Williams şi-a strâns colecţia de ceasuri într-o şosetă şi i-a dus-o unui prieten ca să i-o păstreze în siguranţă. Ros de episoadele de anxietate şi de insomnie care i-au indus starea de depresie, Robin şi-a trăit ultimele 24 de ore căutând informaţii pe internet, convins că diagnosticul a fost greșit. Dr. Richard Shepherd a explicat că demenţa a provocat tendinţele paranoice ale actorului. Acesta a spus că insomnia şi anxietatea, perioadele de confuzie, precum şi deciziile contradictorii ar putea avea legătură cu boala lui.

Dr. Shepherd, care a mai analizat şi decesele lui Michael Jackson şi Elvis Presley, a mai spus că este posibil ca actorul să fi fost conştient de boala sa, lucru care i-ar fi exacerbat episoadele de paranoia din ultimele ore de viaţă. Mai mult, activitatea pe internet a actorului sugerează că acesta ştia că se întâmplă ceva cu el, însă era „ceva ce nu putea fi rezolvat”.

Ironia unui actor de comedie
Ironie morbidă

Robin Williams şi-a petrecut ultima noapte în locuinţa sa din Tiburon, Paradise Cay, California, împreună cu soţia sa, Susan Schneider. Aceasta l-a văzut în viață pentru ultima oară duminică seara, 10 august, în jurul orelor 22:00, înainte să meargă la culcare.

A doua zi, la 10.30 dimineața, Susan a plecat, crezând că el încă doarme. Îngrijorată de faptul că actorul nu răspunde la telefon, asistenta sa personală, Rebecca Erwin Spencer, 57 de ani, care lucra cu Robin de 20 de ani, sosește la reședința din Tiburon în jurul orei 11. Ca urmare a faptului că Robin era de negăsit și nici nu deschidea uşa camerei sale, Rebecca a forțat intrarea și l-a găsit zăcând în șezut, fără suflare, spânzurat de ușa șifonierului. Imediat, asistenta a sunat îngrozită la 911, serviciile de urgență ajungând pe strada Thomas Way, numărul 95, la ora 11:55. Șapte minute mai târziu s-a constatat decesul.

Poliţia din Marin County a informat printr-un comunicat că un „individ de sex masculin, declarat mort la ora 12.02, a fost identificat drept Robin McLaurin Williams, în vârstă de 63 de ani, rezident în Tiburon” şi că o cauză probabilă a decesului ar fi „sinuciderea prin asfixiere”.

Pe lângă briceagul de vânătoare pătat de sânge, anchetatorii au mai găsit în dormitor o sticluţă nedesfăcută de quetiapină, un medicament puternic folosit pentru tratarea schizofreniei şi a tulburării bipolare. Îi fusese prescris cu o săptămână înainte, fapt care sugerează că simptomele lui s-ar fi schimbat înainte de a muri.

In orele următoare, trupul lui Williams a fost transportat în orașul Napa pentru autopsie.

Seara, fiica sa, Zelda, a postat pe Twiter un citat din Antoine de Saint-Exupery: „Tu însă vei avea niște stele cum nu mai are nimeni. Noaptea, când vei privi cerul, deoarece eu voi locui pe o stea și-ți voi zâmbi de-acolo, va fi pentru tine ca și cum ar râde toate stelele. Tu singur vei avea stele care râd!”  (Micul Print – Antoine de Saint-Exupery) Apoi a adăugat: „Te iubesc. Îmi va fi dor de tine. Voi încerca să țin capul sus. Z.”

Verdictul poliției: sinucidere

Potrivit anchetei, care a durat aproximativ trei luni, cauza decesului actorului Robin Williams a fost „sinuciderea prin asfixiere”.Rezultatele anchetei arată că actorul era treaz în momentul când s-a sinucis şi, de asemenea, nu consumase droguri sau medicamente în cantităţi mari.

„Testele toxicologice au dezvăluit că în organismul actorului nu existau urme de alcool sau droguri (…). Medicamente care necesită prescripţie medicală au fost detectate, dar într-o concentraţie terapeutică”, s-a precizat în raportul prezentat de poliţie.

Niciun bilet de rămas bun

robin-williams-tribute“Williams scria adesea câteva cuvinte şi lăsa hârtiuţele prin casă. Era o formă de terapie la care simţea nevoia să recurgă uneori”, își amintește un apropiat al actorului, care încearcă să explice că, deşi trădează starea de spirit deplorabilă a lui Williams din acea perioadă, nu ar fi vorba de bilete de adio în adevăratul sens al cuvântului. Totuşi mesajele sunt şocant de percutante: “Mi-am încheiat socotelile”, “E timpul să plec” sau “Nu mai are ce să se întâmple”, fapt care i-a determinat pe unii să le considere gândurile disperate ale unei persoane aflate într-o suferinţă atroce, provocată mai ales de lăcomia celei de-a trei soţii, Susan Schneider, care lupta cu disperare să-l îndepărteze de copii şi apropiaţi, deţinea controlul asupra averii sale şi avea ultimul cuvânt în ce priveşte tratamentele şi terapiile la care era supus celebrul actor. “Robin era conştient de tot ce se întâmpla în jur. Din păcate, starea lui de sănătate se deteriora şi asta îl speria cel mai tare mai ales că nu dorea să ajungă să depindă complet de o persoană în care nu (mai) avea încredere”, a încheiat prietenul artistului.

Un adio discret

Robin Williams a fost incinerat chiar a doua zi, marți, 12 august 2014, iar cenușa sa a fost împrăștiată în Golful San Francisco.

Cenușa lui Robin Williams a fos împrăștiată în San Francisco Bay
Cenușa lui Robin Williams a fos împrăștiată în San Francisco Bay

Șase săptămâni mai târziu, pe 28 septembrie 2014, Robin Williams a fost comemorat în cadrul unei ceremonii funerare ce a avut loc la Curran Theatre din San Francisco. Alături de familia neconsolată, a treia soție Susan Schneider și copiii Zak, 31 de ani, Zelda, 25 de ani și  Cody, 22 de ani, la eveniment au participat sute de persoane, printre care actorii Whoopi Goldberg, Billy Crystal, Bonnie Hunt, Ben Stiller, Seth Green, Danny DeVito și Rhea Perlman, ciclistul Lance Armstrong, regizorul George Lucas, Pam Dawber, Eddie Izzard, Bette Midler, Joel McHale, Jeff Bridges, Josh Groban ș.a.

Stevie Wonder, acompaniat de corul Glide Memorial, i-a adus marelui dispărut un omagiu muzical.

Un serviciu funerar discret s-a ținut apoi la Monte’s Chapel Of The Hills din San Aselmo, după care cei prezenți s-au reunit pentru o masă de pomenire la Westin St. Francis Hotel. Ceremonia a fost una modestă şi lipsită de incidente.

***

Gestul final al lui Robin Williams a fost o autoeutanasiere, nu o sinucidere, măsura la care a trebuit să recurgă ca să evite ultimul capitol, deja scris, al unei vieţi care avea să iasă, curând, de sub cenzura propriei voinţe.

Şi-a acceptat sfârşitul cu o înţelepciune socratică, primind chiar şi faptul că trebuie să îl grăbească el însuşi, ca să nu aibă parte de degradarea penibilă în care l-ar fi împins o boală la care ştiinţa de astăzi nu are răspunsuri.

Nu există o concluzie de tras de pe urma deciziei sale, nici o învăţătură de luat aminte.

Putem doar contempla ciocnirea dintre limitele biologiei umane şi nevoia lipsei de limite pe care a respirat-o un artist uriaş.

Şi, pe măsură ce refacem, în imaginaţie, ultimele săptămâni din prezenţa lui Robin Williams în această lume — de la lupta sa cu simptomele înfricoşătoare ale unei boli incurabile până la momentul în care familia, incinerându-l, i-a împrăştiat cenuşa în Golful San Francisco — să ne urcăm şi noi cu picioarele pe mese, asemenea studenţilor săi din „Dead Poets Society“, şi, imitându-le, până la capăt, salutul, să îi omagiem plecarea cu versul acesta al lui Walt Withman:

„O Captain! My Captain! Our fearful trip is done!“

Ar fi, poate, o comemorare bufă, nebunească, dar pe măsura acestui actor magnific, care, cu mijloacele restrânse ale mimilor, a creat o adevărată metafizică a nonconformismului, graţie căreia mulţi au găsit puterea să se ridice dintre ruinele propriilor vieţi şi să o ia, încrezători, de la început.

surse: Ionuț Stănescu „O sinucidere de neuitat” / adevarul.ro

ROBIN McLAURIN WILLIAMS
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
21 iulie 1951, Chicago, Illinois, U.S.A.
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
11 august 2014 / 63 de ani, Paradise Cay, California, U.S.A. (certificat de deces)
CAUZA DECESULUI:
sinucidere prin asfixiere
LOC DE VECI:
San Francisco Bay
A FOST:
actor

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.