Tupac Shakur răpus de gloanțe în Las Vegas

Tupac„Cred în puterea divină, cred că Tupac a fost ales de Dumnezeu și cred că niciodată, nicio ființă umană nu-i va putea distruge imaginea, spiritul, viața, muzica sau munca sa.” Afeni Shakur, mama lui Tupac


locatia mortii13 septembrie 1996. Las Vegas.
Într-o cameră a Centrului Medical Universitar din Las Vegas, artistul rap Tupac Amaru Shakur, în vârstă de 25 de ani, este declarat mort. Cu șase zile înainte, aproape de miezul nopții, în timp ce se afla într-un BMW negru cu Suge Knight așteptând culoarea verde a semaforului de pe strada Koval Lane, Tupac a fost împușcat de mai multe ori de un necunoscut ce îi urmărise cu un Cadillac, ceea ce în slangul american se numește „drive-by”. Iată povestea lui.

2pac-tupac-shakur-suge-knight-BMW-Las-Vegas-shooting

Din inima străzii

East Harlem neighborhood of New York City, where Shakur was born MARE
East Harlem neighborhood of New York City

Tupac Shakur s-a născut pe 16 iunie, 1971 în East Harlem, Manhattan, New York. Numele său de naștere a fost Lesane Parish Crooks, dar în 1972, el a fost rebotezat după numele ultimului împărat incaș, Tupac Amaru II. Shakur provine din limba arabă și se traduce „mulțumesc lui Dumnezeu”. Mama sa, Afeni Shakur (născută Alice Faye Williams) și tatăl său, Billy Garland au fost membri activi ai grupului naționalist de culoare Black Panther Party în anii 70. Copilul a fost născut în perioada în care Afeni a fost achitată într-un proces în care era învinuită printre altele de „conspirație împotriva guvernului SUA”.

Tupac și-a început cariera de rapper în anul 1990, când a înregistrat prima sa melodie cu ajutorul grupului vocal Digital Underground. Mai târziu a fost lansat primul său album și anume 2Pacalypse Now care i-a adus foarte multe critici din cauza limbajului agresiv. Cântecele sale vorbeau de viața grea din ghetouri,  rasism, problemele din societate, și, uneori, insulte adresate altor rapperi. Cu muzica sa, Tupac va avea 17 single-uri de top 10 în Statele Unite și va fi inclus în Cartea Recordurilor pentru cel mai bine vândut artist hip-hop din toate timpurile, cu aproape 75 de milioane de albume vândute în toată lumea.

tupac and digital underground
Digital Underground

Thug Life 2Pac

În 1993 Tupac formează grupul Thug Life, împreună cu câțiva prieteni: Big Syke, Macadoshis, fratele său vitreg Mopreme Shakur și Rated R. Grupul a lansat primul și ultimul său album Thug Life Vol. 1 pe 26 septembrie 1994. Conceptul „Thug Life” (viață criminală), în viziunea lui Tupac, era o filozofie pentru viață. A dezvoltat cuvântul în The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody. El a definit cuvântul thug nu ca un criminal, ci ca un om care este stabil, care își știe puterile, care își face viața lui și este mândru de realizările sale.

Pe marile ecrane

Tupac Shakur și-a început cariera de actor cu filmul „Juice” din 1992, unde interpreta rolul unui adolescent pe nume Bishop. Filmul a fost foarte bine văzut, criticii spunând că Bishop este un personaj complex care reprezintă o parte din adolescenții din ziua de astăzi. A urmat apoi „Poetic Justice”, alături de Janet Jackson, „Above The Rim”, un film dramatic despre baschet, ș.a.

În 1997, a fost lansat ultimul film în care a jucat Tupac, „Gang Related”, unde interpretează rolul unui detectiv corupt pe nume Rodriguez.

Tupac Shakur și James Belushi in filmul Gang Related (1997)
Tupac Shakur și James Belushi in filmul Gang Related (1997)

Tupac împușcat în 1994

Tupac
De pe patul de spital direct în tribunal

În noaptea de 30 noiembrie 1994, cu o zi înainte de judecarea sa din cauza unui presupus atac sexual, Shakur a fost împușcat de cinci ori și a fost jefuit în timp ce se afla în Quad Record Studios din Manhattan. Atacatorii purtau cagule și nu au putut fi identificați. Mai târziu Tupac i-a acuzat pe Puff Daddy, Andre Harrell, Biggie Smalls și Randy Walker, considerând că atentatul a fost o lecție pentru că refuzase sa semneze un contract cu Bad Boy, casa de discuri înființată de Puff Daddy. După spusele doctorilor, Tupac a avut două gloanțe în cap, două în vintre și unul în braț. A ieșit din spital la trei ore după operație, împotriva ordinelor doctorilor, ducându-se la tribunal într-un scaun cu rotile, unde a fost găsit vinovat și închis ulterior la penitenciarul Clinton Correctional Facility din New York.

Pe 30 noiembrie 1995, la exact un an după acest eveniment, Randy Walkers a fost omorât în Queens, fiind împușcat de la mică distanță.

Dincolo de gratii

La scurt timp după ce a fost încarcerat, Tupac a lansat albumul multi-platină „Me Against The World” care a atins primul loc în Bilboard 200. Popularitatea lui Tupac a atins cote inimaginabile, albumul fiind vândut în peste 240.000 de exemplare în prima săptămână.

Tot în această perioadă s-a căsătorit cu prietena sa, Keisha Morris, dar căsătoria a fost anulată.
În octombrie 1995, cazul lui Tupac este reanalizat, dar datorită cheltuielilor de judecată nu a putut strânge suma de 1.4 milioane de dolari. După 11 luni de închisoare a fost eliberat datorită prietenului său Marion ,,Suge” Knight, care a plătit suma cu condiția ca Tupac să semneze cu casa sa de discuri, Death Row Records.

Viața în Death Row

The Outlawz
The Outlawz

Contractul a fost semnat numaidecât, iar Tupac a format un nou grup de acompaniament, The Outlawz. Prima piesă inregistrată,  „Hit’em up”, conținea cuvinte jignitoare la adresa rapper-ului Biggie Smalls (cunoscut ca The Notorious B.I.G.) și a casei de discuri Bad Boy.

Din acel moment cele două case de discuri au devenit rivale până la moartea celor doi.

În februarie 1996, Tupac Shakur lansează al patrulea său album intitulat „All Eyes On Me”, un album dublu, ceea ce l-a făcut primul rapper din istorie care a lansat un album ce conținea două părți. Discul s-a vândut în 9 milioane de exemplare. Afeni Shakur, mama lui Tupac, a recunoscut că fiul său a înregistrat 147 de melodii în acea perioadă, majoritatea pieselor fiind lansate în albume post-mortem, precum „Better Dayz” sau „Until The End Of Time”.

Makaveli

3-tupac-makaveliÎn perioada încarcerării în penitenciarul de maximă securitate Clinton din New York, Tupac a citit și studiat cărțile lui Niccolò Machiavelli și a altor scriitori cunoscuți, preluând astfel pseudonimul de „Makaveli” regăsit în albumul său „The Don Killuminati: The 7 Day Theory”, albumul prezentând un contrast al lucrărilor anterioare. Pe întreaga durată a albumului, Shakur continuă să se bazeze pe temele reprezentate de durere, făcând acest album să prezinte cele mai evoluate idei din cariera sa. Acesta a scris și înregistrat toate versurile în numai trei zile, iar fazele de producție au durat patru zile, rezultând un total de șapte zile pentru completarea albumului. Albumul a fost terminat înainte de moartea sa, acesta punându-și în totalitate amprenta asupra detaliilor. „The Don Killuminati: The 7 Day Theory” va fi lansat postmortem și va intra direct pe primul loc în topul american, fiind vândut în prima săptămână în 663.000 de exemplare.

Focuri de armă în Las Vegas

7 Septembrie 1996. Dimineață.

Kidada & Tupac
Kidada & Tupac

Tupac călătorește din Los Angeles spre Las Vegas împreună cu iubita sa, Kidada Jones, fiica lui Quincy Jones și o verișoară, Jamala Lesane. Deși avea niște probleme de rezolvat în Atlanta, Tupac s-a decis să-și petreacă seara împreună cu prietenul său Suge Knight, mai întâi la MGM Grand unde avea loc meciul de box dintre Mike Tyson și Bruce Seldon, apoi  în Clubul 662, pe care Suge îl deținea în East Flamingo. Kidada Jones își amintește de acea zi: „Când am ajuns în Las Vegas am avut un sentiment straniu, am simțit că ceva rău avea să se întâmple. Pur și simplu nu trebuia să fim acolo, a fost cel mai cumplit coșmar pe care l-am trăit vreodată.”

Ora 15:00. Hummer-ul lui Tupac parchează în fața Hotelului Luxor din Las Vegas, unde rapperul urmează să se cazeze. După check in, Tupac, însoțit de bodyguardul său Frank Alexander și băieții din trupa de acompaniament Outlawz, se deplasează într-un cazinou din apropiere pentru a-și pierde timpul la jocurile de noroc. Spre seară îl vizitează pe Knight în vila sa din partea de sud a orașului, zonă cunoscută sub numele de Paradise Alley Township. După ceva timp petrecut împreună, cei doi se despart urmând să se întâlnească seara la meciul de box.

Ora 20:30. Tupac și bodyguard-ul său ajung la MGM Grand unde-și ocupă locurile în valoare de 1000 $, din apropierea ringului, secțiunea 4, rândul E. Tot din acest sector VIP vor privi meciul actorii Louis Gossett Jr. și Charlie Sheen, precum și legenda baseball, Reggie Jackson și Reverendul Jesse Jackson. Puțin după ora începerii sosește și Suge Knight cu un anume Travon Lane și ceilalți prieteni din Death Row.

Mike Tyson își face intrarea în arenă pe melodia „Wrote the Glory„, compusă special pentru el de Tupac, care îi este bun prieten și mare fan. Meciul se va încheia în mai puțin de două minute, Tyson punându-l la pământ pe Seldon chiar în prima rundă. Tupac coboară în culise și-și îmbrățișează favoritul felicitându-l pentru victorie.

Ora 20:45. Tupac și Suge Knight părăsesc arena și se îndreaptă spre ieșire, traversând holul principal al hotelului.

La un moment dat, Travon Lane îl remarcă în mulțimea prezentă pe Orlando „Baby Lane” Anderson, membru al bandei de gangsteri Crip, din Compton, California. Lane îi spune lui Tupac că Orlando este unul dintre cei care l-au atacat și jefuit pe unul din membrii Death Row Records într-un magazin de încălțăminte cu câteva săptămâni  în urmă.

Tupac nu mai stă pe gânduri și-l abordează direct pe Orlando, lovindu-l de mai multe ori cu pumnii și picioarele. Imediat se încinge o adevărată bătaie între cele două găști, perturbând liniștea hotelului Grand Garden. Incidentul este filmat de camerele de supraveghere. Într-un târziu intervin și forțele de securitate care reușesc să aplaneze conflictul. Tupac și oamenii din Death Row se pierd în mulțime, în timp ce Orlando este reținut pentru a fi interogat de poliție. În tot cazul, acesta nu va face nicio plângere împotriva agresorilor.

tupac-mgm-grand-las-vegas-orlando-anderson-shooting-copy

Ora 20:55. Tupac se întoarce la Luxor Hotel unde-i povestește iubitei sale cele întâmplate. Kidada Jones: „Tupac a intrat în cameră și mi-a spus că s-a bătut cu cei din Crips după meciul de box. Era furios că băieții lui din Outlawz nu fuseseră de față să-i țină spatele. Mi-a spus apoi că merge la o petrecere dar eu trebuie să rămân în hotel pentru a fi în siguranță.”

Tupac se schimbă într-un maieu negru de basketball, își pune lanțul de aur cu medalion la gât și pornește spre locuința lui Knight, însoțit de Frank Alexander. Deși portul de arme e ilegal în Las Vegas, Hummer-ul lui Tupac este înțesat de pistoale.

În bătaia gloanțelor

Ora 22:00. Spiritele sunt încinse la vila lui Knight, toți discută aprins despre cele întâmplate. La scurtă vreme, convoiul format din 11 mașini pornește spre Club 662 pentru petrecerea la care urma să cânte și 2Pac & Outlawz. In mașina a doua, un BMW 750, Suge Kinght e la volan iar Tupac în dreapta. Cei doi discută lucruri personale ascultând la volum maxim ultimul album al lui Tupac, „The Don Killuminati: The 7 Day Theory”. Bodyguardul Frank Alexander este repartizat în Lexus-ul din spatele mașinii lui Knight alături de Yaki Kadafi și E.D.I. Mean de la Outlawz.
Ora 22:55. La un stop, Tupac coboară geamul portierei și este fotografiat pentru ultima oară de un anume Leonard Jefferson, angajat al Studiourilor de Film Hollywood.

Ultima fotografie cu Tupac Shakur în viață

Ora 23:00. Mașina lui Knight e oprită de un echipaj de poliție. Motivul invocat este că BMW-ul fabricat în 1996 nu are plăcuțe de înmatriculare, iar muzica este dată prea tare. Knight le arată plăcuțele care erau în portbagaj și astfel scapă de amenda contravențională. Convoiul pornește mai departe.

Ora 23:15. BMW-ul lui Knight oprește la lumina roșie a semaforului din intersecția Flamingo Road cu Koval Lane, în dreptul Hotelului Maxim. Bolidul se află pe banda din mijloc flancat de mașini, mai puțin în partea dreaptă care este liberă. În stânga așteaptă un Chrysler Sedan cu patru femei care-i salută pe cei doi. Knight le zâmbește și le invită la petrecere.

În secundele următoare, un Cadillac alb oprește brusc pe banda liberă, în dreptul BMW-ului. Pe neașteptate, 13 focuri de armă sunt trase din Cadillac spre mașina în care se află Tupac Shakur, patru dintre acestea lovindu-l în piept, pelvis, coapsă și mâna dreaptă. Knight e lovit și el ușor, în cap, de un glonț ricoșat. Două cauciucuri ale BMW-ului sunt găurite. Atacatorii folosesc pistoale Glock de calibru 40.

Speriat, Tupac vrea să treacă pe bancheta din spate, dar Suge îl prinde de mână întrebându-l:
-Ești OK, Pac?
-Eu? Tu ești ăla care ești împușcat în cap, you motherfucker!, răspunde acesta.

Cadillac-ul virează spre dreapta și gonește pe Flamingo Road pierzându-se printre luminile Las Vegas-ului. Una dintre mașinile din convoi pornește în urmărire, însă fără sorți de izbândă.

CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA LOCUL UNDE A FOST IMPUSCAT TUPAC SHAKUR
INTERSECȚIA ÎN CARE A FOST ÎMPUȘCAT TUPAC SHAKUR. CLICK PE IMAGINE PENTRU STREET VIEW.

Chris Caroll, sergent în cadrul departamentului Poliţiei Metropolitane din Las Vegas este primul poliţist care ajunge la locul crimei.

Rememorând scena, poliţistul spune că rapperul i s-a prăbuşit în braţe în momentul în care a deschis uşa vehiculului ciuruit de gloanţe. Polițistul a remarcat imediat colierul de aur masiv şi bijuteriile pe care le purta Tupac, toate fiind pline de sânge. La acel moment, artistul era încă conştient, Chris Caroll încercând să obţină informaţii de la el, însă Tupac nu a fost cooperant şi, în stilul caracteristic, a oferit un răspuns tipic: «Fuck You!»

Knight și Shakur sunt transportați de urgență la University Medical Center aflat în apropiere. Încă conștient, dar aflat în stare critică, Tupac se plânge personalului de pe ambulanță că nu poate să respire. La spital, Tupac este sedat și supus unei intervenții chirurgicale pentru oprirea hemoragiei interne. Plămânul drept, secționat de un glonț, este înlăturat.

Kidada Jones află vestea prin telefon: „Eram în apartamentul hotelului Luxor și mă pregăteam de culcare când a sunat telefonul. O voce mi-a spus direct: „Pac a fost împușcat!”. I-am răspuns prostește „Ok. Și ce-i cu asta? Pac a mai fost împușcat de cinci ori. Scapă și de data asta.” Însă când am ajuns la spital și mi-au predat bijuteriile și hainele pline de sânge am realizat că viața sa atârna de un fir de ață.”

Prietenii mai speră într-o minune

După operație, Tupac este mutat la terapie intensivă și conectat la aparatele medicale. Pentru că se agită și încearcă  să se ridice din pat, medicii optează să-i administreze barbituricul pentru a-l adormi. Sedativul își face imediat efectul, activitatea creierului încetinește, metabolismul si consumul de oxigen scad, iar pacientul intră în comă indusă.

University Medical Center din Las Vegas
University Medical Center din Las Vegas

Timp de o săptămână, starea sănătății lui Tupac nu a dat semne de îmbunătățire. Pe holurile University Medical Center au vegheat continuu rudele apropiate și prietenii, rugându-se și sperând într-o minune. Celebrități precum MC Hammer, Mike Tyson, Jasmine Guy sau Reverendul Al Sharpton i-au fost la căpătâi. Mama sa neconsolată, Afeni Shakur, a venit din Atlanta chiar a doua zi și nu a mai părăsit spitalul.

Cu toate eforturile, în după-amiaza zilei de vineri, 13 septembrie 1996, Tupac Shakur a murit. Doctorii s-au luptat zeci de minute să-l readucă la viață, însă în zadar. Afeni Shakur și-a dat seama că nu mai este nici o șansă ca fiul său să revină la viață și a încuviințat să fie deconectat de la aparate. La ora 16:03 decesul a fost declarat. Cauza oficială a fost stop cardiorespirator ca urmare a multiplelor trautisme provocate de împușcături.

O oră mai târziu, trupul lui Tupac este transportat la morga din apropiere pentru a i se efectua autopsia. Cineva fotografiză cadavrul și vinde poza revistei The National Enquirer pentru 100.000$.

FOTO AUTOPSIE

Spre neant

tupac diesZiua următoare Tupac a fost incinerat după o scurtă ceremonie funerară, iar o parte din cenușa sa a fost împrăștiată în Oceanul Pacific pe plaja din Malibu. Au participat prietenii și rudele apropiate. Muzicianul Shock G de la Digital Underground a fost acolo: „Fiecare a adus câte un cadou ce îi plăcea lui Pac pentru a-l arunca în ocean. Am aruncat în apă aripioare de pui, o sticlă de Hennessey, fotografii, apoi fiecare a spus câteva cuvinte. Am aprins un foc mare și am bătut în tobe bongo. Cam asta a fost.”

Tabloidele au scris că cealaltă parte a cenușei a fost amestecată cu marijuana și fumată de prietenii săi din Outlawz. Într-un interviu din 2014,  E.D.I. Mean a dezmințit zvonul.

Niciun vinovat

Yafeu Fala se afla într-una din mașinile oprite la semaforul de pe Flamingo Road, la 7 septembrie 1996. El a declarat poliției că i-a văzut pe cei din Cadillac și îi poate identifica. Două luni mai târziu, însă, Fala a fost ucis în New Jersey.

Anchetatorii au mers pe ideea că Tupac ar fi fost victima unor reglări de conturi dintre bandele de gangsteri ce reprezentau extremitățile Americii, East Coast și West Coast. Se știa de războiul dintre Death Row Records din California și Bad Boy Records din New York, aflat sub conducerea lui Sean „P. Diddy” Combs, unul dintre cei mai mari rivali ai lui Tupac fiind Christopher Wallace. Toate aceste prezumții au fost, însă, demontate de procurori, iar dosarul Tupac Shakur a fost închis fără a fi găsit vreun vinovat.

Ultimele focuri de armă vor stinge încet, încet, ecourile evenimentului tragic petrecut în intersecția dintre Flamingo Road și Koval Lane. La 9 martie 1997, Christopher Wallace va fi împușcat mortal în Los Angeles. Aceiași soartă o va avea și Orlando „Baby Lane” Anderson, pe 29 mai 1998. El va muri în urma unui schimb de focuri în fața Cigs Record Store din Compton, California.

Notorious & Pac
Christopher Wallace și Tupac au fost cândva prieteni

 

Timpul conspirațiilor

Numeroase teorii conspirative despre moartea lui Tupac Shakur au circulat printre rândurile fanilor săi.
Unii presupun că ar fi fost asasinat chiar de guvernul american. Alţii spun că şi-a înscenat moartea şi dau chiar indicii picante, dar uneori fanteziste. Unii erau atât de dornici de reîntoarcerea lui Pac, încât au creat o pagină web falsă a site-ului CNN, care ni-l prezenta pe Tupac bine-sănătos, la cumpărături în Beverly Hills. Fiind contactaţi, cei de la CNN au demonstrat că nu au răspândit niciodată astfel de informaţii. Totuși, fanii devotați au rămas fideli credinței că Tupac Shakur e viu și într-o zi va reveni, poate ca lider al unei organizații politice.

Devotamentul lui Shakur pentru viaţa de stradă (“thug life”) şi faptul că împărtăşea aceleaşi idei, sentimente, frustrări şi speranţe ca mulţi alţi tineri din întreaga lume i-a adus un succes magnitudinal. Pierderea lui nu e decât un episod din banala şi zilnica luptă a brutalităţii pentru renume, care face multe victime, mai ales printre rândurile tinerilor de culoare din S.U.A. Însă, muzica sa, sau, dacă ar fi să respectăm liniile definitorii ale muzicii; cuvintele şi mesajele sale şi astăzi pulsează în orice parte a globului, nu doar în acele “gettho”-uri familiste. Ar fi greu pentru unii să susţină că Tupac nu este mort ci doar a avut un extraordinar simţ profetic şi s-a pregătit cu mult înainte de moarte.

In memoria lui Tupac Shakur s-au ridicat numeroase monumente în întreaga lume. Acesta se află în parcul Center for the Arts din Stone Mountain, Georgia, U.S.A.
In memoria lui Tupac Shakur s-au ridicat numeroase monumente în întreaga lume. Acesta se află în parcul Center for the Arts din Stone Mountain, Georgia, U.S.A.

„Nu spun că voi schimba lumea, dar vă promit că voi fi scânteia care va aprinde mințile celor care o vor face.”

Tupac Amaru Shakur

TUPAC AMARU SHAKUR -nume naștere: Lesane Parish Crooks
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
16 iunie 1971, East Harlem, Manhattan, New York City, S.U.A.
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
13 septembrie 1996 / 25 de ani, Las Vegas, Nevada, S.U.A.
CAUZA DECESULUI:
împușcare
A FOST:
actor, muzician / genuri: hip-hop, rap

 

Reclame

2 gânduri despre “Tupac Shakur răpus de gloanțe în Las Vegas

  1. Pingback: Au murit azi, 13 septembrie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  2. Pingback: Au murit azi, 13 septembrie – RIPVIP.wordpress.com – Moartea Celebritatilor

Leave a deathly reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.