„Blestemul Corbului” – Sfârșitul tragic al lui Brandon Lee

brandon2

„Împușcă-mă, Slimboy! De data asta m-ai prins.”


locatia mortiiFiul legendarului Bruce Lee, Brandon Lee, are o poveste de viaţă desprinsă parcă din filme, însă una tragică, ce avea să se încheie prematur chiar pe platourile de filmare. Pe 31 martie 1993, în timpul filmărilor producţiei „Corbul”, care avea să-l transforme într-un actor celebru, Brandon Lee a murit, după ce a fost împuşcat din greşeală.

fdg
Carolco Studios (astăzi Screen Gems) din Wilmington, North Carolina, SUA. In studioul nr. 4, în timp ce filma pentru „The Crow”, Brandon Lee a fost împușcat mortal.

În umbra tatălui celebru

Fiu și tată: Brandon și Bruce.
Fiu și tată: Brandon și Bruce.

Născut pe 1 februarie 1965 în Oakland, California, chiar în ajunul Anului Nou Chinezesc, în ultima zi a Dragonului, Brandon Lee şi-a trăit copilăria între China şi America, în funcţie de evenimentele care au avut loc în familia sa.

La vârsta de opt ani, după moartea neaşteptată a tatălui său, Brandon s-a mutat împreună cu mama, Linda şi cu sora, Shannon, în Statele Unite, unde şi-au stabilit domiciliul definitiv. Devenit un elev problemă, Brandon Lee şi-a încheiat cu greu studiile la liceul Miraleste, după ce a fost transferat pe la mai multe licee din cauza problemelor disciplinare.

Într-o zi m-am dus să mă înscriu la un club de arte marţiale. Am rămas acolo până am observat un poster imens cu tatăl meu, după care am fugit plângând. A fost dificil, eu nu-mi doream să fiu cunoscut drept fiul lui Bruce Lee„, avea să mărturisească Brandon.

La 18 ani, tânărul Lee, urmărit la fiecare pas de faima tatălui său, a hotărât să-şi ia viaţa în propriile mâini şi s-a înscris la cursuri de teatru, dar şi de arte marţiale, la cele din urmă avându-i mentori chiar pe Dan Inosanto şi Richard Bustillo, cei mai buni prieteni ai lui Bruce Lee. Lucrurile au început să se îndrepte spre o direcţie bună, iar din 1985 au început să apară şi ofertele. Brandon Lee a fost distribuit în filmele Legacy of Rage (1986), Showdown in Little Tokyo (1991) și Rapid Fire (1992), apogeul fiind reprezentat de rolul din The Crow (1993), cel care avea să marcheze şi sfârşitul prematur al actorului şi omului Brandon Lee.

Provocarea morții

the crow brandon leeThe Crow, filmul cu buget de 23 de milioane de dolari, are la bază cartea de benzi desenate cu acelaşi titlu scrisă de James O’Barr. „Este vorba despre dreptate pentru victime. Am jucat în alte filme cu violenţă, dar trebuie să spun că niciodată nu am făcut nimic în care să simt că violenţa este justificată aşa cum este aici. Nu ştiu dacă am fost predestinat să joc acest rol, dar mă simt onorat să fac asta„, a mărturisit Lee când a aflat vestea că va fi distribuit în rolul principal.

Iată, pe scurt, povestea acestui film regizat de Alex Proyas: În „noaptea diavolului” (noaptea de dinainte de Halloween), chiar în ajunul căsătoriei lor, un chitarist rock, Eric Draven, (interpretat de Brandon Lee) şi logodnica sa sunt ucişi în mod sălbatic într-o mansardă de la periferia oraşului Detroit, de către o bandă de criminali condusă de Top Dollar (Michael Wincott). La un an după moartea sa şi a iubitei, Eric iese din mormânt pentru a face dreptate, călăuzit fiind de un corb magic ce îl poartă înapoi în propria sa viaţă, amintindu-i ce i s-a întâmplat şi ajutându-l să-i găsească pe asasini. Corbul este ghidul său şi, în acelaşi timp, sursa puterii sale extraordinare. …Filmul este, de fapt, o poveste despre lupta eternă dintre bine şi rău.

Un film de coșmar

Din nefericire, tragismul din film s-a prelungit în realitate. Filmările încep la 1 februarie 1993, la studiourile Carolco din Wilmington, North Carolina. Curând după aceea, o serie de evenimente stranii îi atrag numele de „film blestemat”. Coşmarul începe cu Jim Martishius, un cascador de 27 de ani, care suferă grave arsuri după ce un conductor de curent atinge macaraua pe care lucrează. Apoi, ataşatul de presă al filmului, Jason D. Scott, are un accident de maşină, un camion, încărcat cu nişte aparate, ia foc, în atelierul de butaforie un sculptor înnebuneşte, un scenograf alunecă şi i se înfige în mâna o şurubelniţă. Infernul nu se opreşte aici. O parte din decoruri se transformă în scrum în urma unui incendiu izbucnit din senin, un lanţ masiv cade peste o macara la câţiva centimetri de un tâmplar, o cuşcă ridicată de un troliu pentru a filma un cadru dintr-un bar se prăbuşeşte în mijlocul platoului, iar o săptămâna mai târziu, un viscol puternic mătură oraşul. Un prieten al familiei lui Brandon Lee declara: „E ca la clanul Kennedy. Nu se mai sfârşeşte!”

Ultima scenă

Totul sfârseste apoteotic în noaptea de 31 martie 1993. Mai erau opt zile până la sfârşitul filmărilor şi încă două săptămâni până când Brandon Lee urma să se căsătorească cu logodnica sa, Dianne Eliza Hutton. Opt zile în care Brandon trebuia să suporte ploaia nesfârşită, temperaturile aproape de îngheţ şi programul infernal care presupunea începerea filmărilor la 9 seara şi încheierea lor la 4 dimineaţa, şase zile pe săptămână.

Puțin după miezul nopții, pe platoul numărul 4 din Wilmington se pregătea scena în care Eric se întoarce în mansarda sa şi este ucis. Brandon se află pe poziţia sa, echipat cu un dispozitiv care trebuia să explodeze, simulând că un glonţ îi sfâşia carnea. La cinci metri de el, stătea actorul Michael Massee (Funboy în film) care trebuia să ţintească pe lângă Brandon cu un Magnum 44. Unghiul de filmare ar fi dat impresia că se ţintise în el. Regizorul Alex Proyas strigă: „Action!” Brandon, îmbrăcat într-o geacă neagră de piele și un tricou pe care scria ironic „Hangman’s Joke”, intră în încăpere, având în brațe o pungă de cumpărături.

Stop-cadru din filmul „The Crow”

Massee apasă pe trăgaci, iar Brandon se prăbuşeşte la podea într-un mod mult prea realist, neprevăzut în scenariu. Scena fiind terminată, aplauzele răsună şi nimeni nu se miră că Brandon nu se ridică. Era cunoscut pentru umorul său negru. Alex Proyas chiar îi spune „Ok, Brandon, acum poți să te ridici!”, însă, după câteva momente, realizează că nu este deloc o farsă.

New Hanover Medical Center din Wilmington. Aici a murit Brandon Lee.
New Hanover Medical Center din Wilmington

Cineva observă că glonţul care ar fi trebuit să fie orb fusese adevărat şi că, pe podea, se află sângele lui Brandon, amestecat cu vopseaua de recuzită. Massee izbucneşte în lacrimi în timp ce, chircit la pământ, Brandon se ţine cu mâinile de burtă, chipul sau exprimând groaza și stupefacţia.

Este transportat imediat la spitalul „New Hanover Medical Center” din Wilmington unde medicii luptă din răsputeri să-i salveze viaţa. Glonțul îi pătrunsese prin partea dreaptă a abdomenului și-i perforase stomacul oprindu-se în șira spinării. Aproximativ 30 de membri ai echipei de filmare au stat de veghe întreaga noapte pe holurile spitalului așteptând verdictul medicilor. 12 ore mai târziu, la ora 1:03 P.M., în ultima zi a lunii martie 1993, destinul lui Brandon Lee este pecetluit: moare în urma hemoragiei puternice. Avea 28 de ani.

Ficțiune versus realitate

Asemănarea dintre moartea personajului Eric Draven şi destinul lui Brandon este izbitoare. În film, Eric moare asasinat în ajunul căsătoriei cu Shelly, logodnica sa. La fel, Brandon Lee trebuia să se căsătorească pe data de 17 aprilie 1993 cu Lisa Hutton. Încă şi mai bizară este coincidenţa dintre felul în care moare Brandon şi acţiunea din filmul „Game of Death” (Jocul cu moartea) pe care îl turna tatăl sau, Bruce Lee când a murit. Aici, Bruce interpreta rolul unui actor ucis în timpul filmărilor de un coleg în pistolul căruia mafia chineză schimbase glonţul de recuzită cu unul adevărat.

Concluzia anchetatorilor: moarte accidentală

Imediat după consumarea tragicului incident de pe platourile de filmare Carolco Studios din Wilmington, autoritățile au demarat investigațiile pentru găsirea vinovaților. In urma declarațiilor martorilor s-a constatat că înaintea începerii filmărilor din acea noapte, armurierul de serviciu își luase liber, fără a mai asigura necesarul de muniție prevăzut în desfășurător. Șirul erorilor a pornit din punctul în care s-a constatat că stocul de gloanțe oarbe se epuizase. Echipa fiind în criză de timp, cineva a venit cu ideea de a se folosi cartușe „goale”, obținute prin îndepărtarea manuală a gloanțelor din vârfurile cartușelor obișnuite care erau în stoc, ele devenind astfel inofensive. De această operațiune s-a ocupat un membru oarecare de la recuzită, care, din neatenție, a uitat un cartuș „plin”. Acesta s-a nimerit în mod fatidic în încărcătorul pistolului Magnum din mâna lui Michael Massee.

Fără niciun vinovat, dosarul morții lui Brandon Lee a fost închis cu mențiunea că glonțul ucigaș a fost uitat întâmplător pe țeava pistolului.

Arma încărcată cu eboșe de putere maximă i-a fost înmânată lui Michael Massee, cei de la recuzită nefiind conștienți de capul de glonț dintr-o rundă inertă care-a fost lăsat accidental în butoi. Chiar dacă arma nu era direct orientată spre Lee, forța eboșelor a curbat direcția de zbor a capului de glonț și acesta a nimerit victima  zdrobindu-i coloana vertebrală.

Dacă moartea lui  Brandon Lee a fost accidentală sau premeditată, nu vom ști probabil niciodată.

Spre paradisul actorilor, la întâlnirea cu tatăl său

După efectuarea autopsiei, pe 3 aprilie 1993, trupul neînsuflețit al lui Brandon Lee a fost transportat cu un avion de linie  în statul Washington pentru a fi înmormântat alături de tatăl său, Bruce Lee în Lake View Cemetery din Seattle. O zi mai târziu, pe 4 aprilie, o ceremonie funerară s-a desfășurat în casa actriței și prietenei sale Polly Bergen din Beverly Hills, la care au participat în jur de 300 de persoane printre care mai multe celebrități, cum ar fi David Carradine, Kiefer Sutherland, David Hasselhoff, Lou Diamond Phillips și Steven Seagal.

Premieră postum

Deşi, iniţial, echipa de filmare a peliculei „The Crow” a găsit de cuviinţă să abandoneze proiectul, mama lui Brandon, sora sa, Shannon, şi logodnica sa au insistat ca filmările să fie reluate. Deliberat, secvenţa cuprinzând împuşcarea actorului a fost distrusă. Apelându-se la sofisticate tehnici computerizate, se reuşeşte compoziţia unor scene care nu au fost niciodată filmate. Filmul este gata în 1994. Distribuitorul iniţial, Paramount, renunţă la film, motivând că moartea lui Brandon Lee, combinată cu subiectul sumbru, i-ar fi întristat pe spectatori. Noul distribuitor, casa Miramax, după o consultare cu familia actorului, lansează filmul în iunie 1994, fără a exploata dispariţia lui Brandon Lee.

Povestea bărbatului ucis care reînvie pentru a-şi răzbuna familia ucisă în mod brutal a făcut încasări de 94 de milioane de $ în 1994 când a fost lansat. The Crow a fost inclus de revista Empire în topul celor mai bune 500 de filme din istorie şi s-a clasat pe locul 468. Dar acestea sunt doar cifre… Cinematografia și-a mai adjudecat o victimă.

dfgdf
Brandon Lee își doarme somnul de veci alături de tatăl său în Lake View Cemetery din Seattle.
BRANDON LEE – nume naştere: Brandon Bruce Lee
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
1 februarie 1965, Oakland, California, SUA.
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
31 martie 1993 / 28 de ani, Wilmington, North Carolina, SUA (certificat de deces)
CAUZA DECESULUI:
împușcare accidentală
A FOST:
actor

procinema.ro, revistamagazin.ro

Reclame

3 gânduri despre “„Blestemul Corbului” – Sfârșitul tragic al lui Brandon Lee

  1. Pingback: Au murit azi, 31 martie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  2. Pingback: Au murit azi, 20 octombrie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  3. Pingback: Au murit azi, 31 martie – RIPVIP.wordpress.com – Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.