Heath Ledger – moarte învăluită în mister

heath-ledger„Mă gândesc, într-un fel, că sunt gata să mor, pentru că pot trăi prin copilul meu.”


locatia mortiiNew York. 22 ianuarie 2008. După-amiază.
Maseuza Diana Wolozin intră în apartamentul de la etajul patru al blocului 421 de pe Broome Street, SoHo, un mic cartier din vecinătatea Manhattan-ului. Clientul său de azi este cunoscutul actor australian Heath Ledger. Diana este așteptată de menajera Teresa Solomon, care o anunţă că Ledger doarme, dar poate să meargă în dormitor şi să-l trezească pentru că acesta știa că avea programare. Din politeţe, maseuza îşi sună mai întâi clientul pe telefonul mobil, însă, neprimind niciun răspuns, decide să deschidă uşa. Scena care i se înfăţişează o va şoca: actorul Heath Ledger zăcea nemişcat în pat, dezbrăcat şi fără suflare. Murise la 28 de ani.

Din Perth spre Hollywood

Heathcliff Andrew Ledger s-a născut la 4 aprilie 1979. Părinții săi, Sally Ledger, profesoară de franceză și Kim Ledger, inginer, au divorțat când el avea 11 ani. Impreună cu sora lui mai mare, Katherine, au crescut în localitatea Perth din Australia. Mai târziu s-a înscris într-un teatru local și a apărut în producția „Peter Pan”, rol care i-a dat ocazia să ajungă pentru prima dată pe platourile de filmare într-o emisiune pentru copii.

Michelle, Heath și micuța Matilda
Michelle, Heath și micuța Matilda

La doar 20 de ani australianul Heath Ledger venea în Los Angeles pentru a-şi încerca norocul la Hollywood, după  ce jucase în câteva producţii locale. A atras atenţia publicului în comedia „10 Things I Hate About You” şi a fost imediat pus pe lista celor mai doriţi tineri actori. În 2000, a jucat alături de Mel Gibson în „The Patriot”,apoi au urmat în 2001 rolurile din filme populare ca „A Knight’s Tale” şi „Monster’s Ball”, unde a jucat alături de Halle Berry şi Billy Bob Thornton.

 

Anul 2005 a fost unul dintre cei mai prolifici din cariera sa. După ce a jucat rolul lui Jacob Grimm în „The Brothers Grimm” alături de Matt Damon și Monica Bellucci și i-a dat viață celebrului Casanova în filmul cu același titlu, Ledger a dat lovitura cu „Brokeback Mountain”, unul dintre cele mai controversate filme ale anilor 2000. Australianul nu s-a ferit să facă o mișcare riscantă și a acceptat rolul unui cowboy homosexual, rol cu care a fost nominalizat la Oscar și Globurile de Aur.

Pe platourile de filmare de la „Brokeback Mountain”, Ledger o întâlnește pe actrița Michelle Williams alături de care trăiește o poveste de dragoste și se mută împreună în Boerum Hill, Brooklyn, locul unde își petrec  majoritatea timpului. Împreună vor avea o fetiță, Matilda Rose, care se va naște pe 28 octombrie 2005.

The Joker

In 2007, Heath Ledger este distribuit în rolul maleficului personaj The Joker din blockbusterul „The Dark Knight” în regia lui Christopher Nolan. Regizorul avea nevoie de un actor a cărui definiție să fie neînfricarea. „Aveam nevoie de un actor fenomenal, dar și de cineva care să nu se teamă de un rol atât de emblematic. Heath a creat ceva cu totul original. Ceva uimitor, captivant…” spunea Nolan. Regizorul își mai amintește că s-a văzut cu Ledger chiar înainte ca scenariul să fie gata. „Am vorbit despre felul cum vedea el personajul și mi-am dat seama că amândoi aveam aceleași păreri – Joker era un personaj care trebuia să semene anarhie, un sadic, care se desfăta creând haos și panică generală.”

The Joker, on set.

Heath Ledger s-a concentrat foarte tare pe acest rol care îi va aduce în 2009 premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, din păcate post mortem. Iată ce declara actorul în 2007 revistei Empire Magazin:„Am stat într-o cameră de hotel din Londra timp de o lună. M-am închis pur şi simplu. Mi-am făcut un jurnal şi am experimentat diferite voci. Era important să găsesc o voce şi un râs emblematic. Am ajuns în final pe tărâmul unui psihopat – o persoană care are foarte puţină consideraţie sau deloc pentru faptele sale.”

Filmările s-au întins de-a lungul mai multor luni, iar în final, rolul s-a dovedit a fi cel mai dificil din cariera sa, epuizându-l fizic și psihic. Cu toate acestea, Ledger spunea că The Joker fusese rolul său favorit. Într-o notă sarcastică și luând în considerare evenimentele din ultima perioadă, putem spune că Jokerul a contribuit în mare măsură la sfârșitul vieţii sale.

Ultimul rol

Heath Ledger a fost dintotdeauna retras și închis în el. A evitat aparițiile pe covorul roșu și în public pe cât posibil, însă, după succesul fenomenal pe care l-a avut cu „Brokeback Mountain”, Ledger a fost nevoit să apară mai des la evenimente. „Ura toate evenimentele de genul ăsta, interviurile prostuțe si declarațiile. Considera că meseria lui este cea de actor și că nu e nevoie de tot circul mediatic. Nu se simțea confortabil, nici măcar când a primit prima nominalizare la Oscar” își aduc aminte prietenii.

Pare a fi ultima fotografie cu Heath Ledger, în Londra, filmând „The Imaginarium of Doctor Parnassus”
O ultimă fotografie cu Heath Ledger, în Londra, filmând „The Imaginarium of Doctor Parnassus”

In decembrie 2007 demarează la Londra filmările pentru „The Imaginarium of Doctor Parnassus” în regia lui Terry Gilliam. Heath Ledger este distribuit în rolul „străinului fermecător”, Tony. Ultimii săi colegi de platou vor fi Christopher Plummer, Verne Troyer, Andrew Garfield, Tom Waits… Gilliam declara: „A fost ceva deosebit cu acest film, ultimul în care a jucat Heath Ledger. Am permis mai multe improvizații și totul a început pentru că Heath avea atât de multe idei și dialoguri revigorante și pentru că a fost incredibil de rapid și inventiv. Într-un fel, se cunoștea că-l interpretase pe Joker, ceea ce-l eliberase într-un mod pe care nu-l mai  experimentase până atunci. Îmi spunea întotdeauna: Fac lucrurile astea în timpul scenelor și habar n-aveam că pot. Nu-mi vine să cred!”

Ledger părea să fie în plină formă, însă lucrurile erau departe de adevăr. În realitate actorul suferea de depresie şi se trata pentru asta. Avea grave probleme de sănătate, iar nopțile în care nu putea să doarmă deveniseră un coșmar. „Săptămâna trecută am dormit cam o oră sau două pe noapte”, spunea, „nu mă puteam opri din gândit. Corpul meu era extenuat, dar mintea tot mergea în continuu.”

Heath Ledger avea toate motivele să fie afectat. In septembrie 2007 se despărțise de Michelle Williams și pierduse custodia copilului Matilda Rose în vârstă de 3 ani. Pe platourile de filmare de la „The Imaginarium of Doctor Parnassus” se împrietenise cu directorul de imagine Nicola Pecorini care își va aminti: „Heath a fost mereu măcinat de despărțirea de Michelle și de faptul că nu poate să fie mai aproape de fiica sa, Matilda. Cred că problemele sale cu somnul nu aveau nici o treabă cu munca, ci cu Matilda și Michelle. Sunt convins că a făcut pneumonie la sfârșitul anului 2007. I-am spus să se ducă la medic. Acesta i-a confirmat și i-a spus să ia antibiotice și să doarmă. Insă n-a făcut-o.”

La jumătatea lunii ianuarie 2008, în timp ce echipa de producție de la „The Imaginarium of Doctor Parnassus” se mută la Vancouver pentru filmări în fața ecranului albastru, Heath Ledger profită de această pauză și se retrage pentru câteva zile la New York pentru a se odihni în apartamentul închiriat de la actrița Mary-Kate Olsen cu 23.000 $ pe lună.

Ultimele zile

Pentru prieteni şi cunoscuţi, ultima perioadă din viaţa lui Heath Ledger a fost învăluită în mister. Comportamentul său devenise foarte ciudat. Voia să scape de insomnie și asta îl determina să consume o mulțime de medicamente care păreau să-l rupă de realitate. Renunțase la țigări, la droguri și la consumul de alcool, însă acest fapt nu-i va  îmbunătăți în niciun fel starea de sănătate. Ledger era un suflet rătăcit, stingher. Căuta o portiță prin care să se elibereze din această stare de anxietate perpetuă.

Duminică, 20 ianuarie 2008.

421, Broome Street in SoHo, New York. Aici a murit Heath Ledger
421, Broome Street in SoHo, New York. Aici a murit Heath Ledger

In cursul după-amiezii, Ledger aterizează pe aeroportul  din New York, venind din Londra. Își petrece câteva ore în apartamentul din SoHo, după care iese în oraș îmbrăcat în blugi, un hanorac negru și o mască de schi pe față. Fiind o celebritate de la Hollywood, Ledger a ales cel mai direct mod prin care să-și ascundă fața și să treacă neobservat. Se îndreaptă spe clubul de dans Beatrice Inn unde stă retras la o masă în fața unui pahar. După miezul nopții se întoarce singur în apartamentul spațios de pe Broome Street.

Luni, 21 ianuarie 2008. Dimineață.
Heath Ledger ia micul dejun în restaurantul Le Pain Quotidien, aflat în apropiere de locuința sa. Servește cereale cu lapte și-și face programul pentru zilele următoare. In surdină, ascultă muzică la iPod.

Seara, în jurul orei 18:00, actorul este văzut în magazinul său favorit, Gourmet Garage, unde face cumpărături. Un angajat al magazinului va declara pentru The People că spre deosebire de alte dăţi, în acea seară, Ledger a cumpărat mai multe produse alimentare pentru a găti acasă. „La plecare avea trei plase pline. Cumpărase multe legume şi fructe precum şi câteva pachete cu semipreparate din pui”, spunea  directorul de vânzări Liz Bullis. „Şi-a împachetat singur produsele, nu dorea să fie ajutat. In general era foarte prietenos, dar  destul de tăcut”, a completat ea.

Mai târziu, regizorul Shekhar Kapur ajunge în New York şi-l sună pe Heath Ledger pentru a se întâlni să discute despre un viitor proiect. Cei doi au mai colaborat în 2002 la realizarea filmului „The Four Feathers”. Actorul se scuză că e ocupat şi nu poate ieşi în oraş, însă va fi  disponibil a doua zi, chiar de dimineaţă. „A insistat să-l sun şi să-l trezesc la primele ore!” declara Kapur, „Însă a doua zi l-am tot sunat, dar în zadar. Nu a răspuns”, a încheiat regizorul.

Marţi, 22 ianuarie 2008.

Teresa Solomon și Diana Wolozin
Teresa Solomon și Diana Wolozin

Ultima persoană care l-a văzut pe Ledger în viaţă a fost menajera lui, Teresa Solomon. Aceata a ajuns în apartamentul de pe Broome Street în jurul orei 12:30 P.M. Femeia venise să schimbe un bec în baie. Când a trecut prin dormitor, Teresa Solomon l-a văzut pe Ledger dormind, chiar sforăind. Nu l-a mai deranjat, şi-a făcut treaba şi a plecat pentru a reveni puțin mai târziu.

In jurul orei 15:00, la apartament sosește Diana Wolozin pentru a-i face actorului masaj. Aceasta este întâmpinată de menajera Teresa Solomon. Cele două femei sunt puțin stânjenite în fața unei situații neașteptate: în mijlocul după-amiezii, Heath Ledger doarme dus. După câteva apeluri fără răspuns, Diana Wolozin deschide ușa și-și găsește clientul inconștient, în pat, fără semne vitale.

După ce încearcă să-l trezească, Diana o sună pe Mary-Kate Olsen, proprietara apartamentului și bună prietenă cu Ledger, care se afla în California. Actrița îi spune Dianei că va trimite la fața locului un bodyguard care va prelua controlul, însă până atunci să sune la 911. Abia la ora 15:26, la 15 minute de la descoperirea cadavrului, Wolozin sună la urgențe spunând că „dl. Ledger este întins în pat și nu mai respiră.” Operatorul 911 o îndrumă pe maseuză să-i acorde actorului primul ajutor, însă toate aceste eforturi vor fi fără rezultat.

Ambulanța ajunge pe Broome Street în jurul orei 15:33, la 7 minute de la primirea apelului de urgență. Paramedicii aplică procedurile de resuscitare în zadar, urmând ca la ora 15:36, Heath Ledger să fie declarat mort. Inima actorului se oprise în jurul orei 13:00.

***

La fața locului ajunge imediat și o echipă de criminaliști de la NYPD.  Comisarul Ray Kelly declară mai târziu că actorul a fost gasit cu fața în jos, într-o poziție normală de dormit. Imediat a sosit și reprezentantul actriței Mary-Kate Olsen care a negat orice legătură între clienta lui și apartamentul în cauză. Anchetatorii nu au găsit la locul morții droguri ilegale, nici bilete sinucigașe sau semne că ar fi avut loc vreo violență. In schimb s-au găsit mai multe cutii de pastile care au fost ridicate pentru a fi supuse cercetărilor.

Sub blitz-urile reporterilor, trupul lui Ledger este ridicat de legiști
Sub blitz-urile fotografilor, trupul lui Ledger este ridicat de legiști

Cadavrul a fost ridicat în jurul orei 18:30 urmând să se efectueze autopsia a doua zi. Peste 300 de persoane așteptau la intrarea în clădire.

Vestea morții lui Heath Ledger s-a răspândit cu repeziciune cutremurând întreaga lume artistică. Televiziunile au comparat evenimentul cu moartea lui James Dean sau a lui River Phoenix. „Eram în Vancouver și am deschis site-ul celor de la  BBC și când am văzut știrea, am crezut că este doar o strategie de marketing a celor de la Warner Bros pentru promovarea Jokerului. Am tot sperat să fie adevărat ce credeam, dar n-a fost. El chiar murise” iși aduce aminte Terry Gilliam despre momentul tragic al dispariției lui Legder. La rândul său Nicola Pecorini spune: „A fost un șoc total. Renunțase la fumat, la marijuana, nu consuma alcool. Era cât se poate de curat. Nu mi-a venit să cred cum un om se poate duce într-un singur an. Cred că a avut inima frântă și asta l-a terminat. Știu că sună romantic, dar este tragic. Cred că asta l-a omorât.”

Combinația fatală

Medicii legişti au stabilit că moartea actorului a survenit accidental, „din cauza unei intoxicaţii acute provocate de efectele combinate” a şase medicamente, antidepresive, analgezice şi anxiolitice.

Reprezentantul echipei de medici legişti, Charles Hirsch, a transmis într-un comunicat de presă rezultatul autopsiei: „Domnul Heath Ledger a decedat din cauza unei intoxicații acute survenite în urma efectului combinat al oxycodonei, hidrocodonei, diazepamului, temazepamului, alprazolamului si doxylaminei. Concluzia noastră este că moartea a survenit accidental din cauza abuzului de medicamente emise pe bază de prescripție”. Mai exact, medicamentele administrate de Heath Ledger au fost: calmantele OxyContin si Vicodin, antidepresivele Valium si Xanax, și somniferele Restoril și Unisom. Trei dintre ele au fost prescrise în Europa pe numele actorului. Niciunul dintre doctorii care i-au prescris rețetele nu a fost incriminat în vreun fel.

Funerarii în Perth

PERTH, AUSTRALIA - FEBRUARY 09: (L-R) Iness Ledger, Kim Ledger, Sally Bell and Roger Bell attend the memorial service for Heath Ledger at Penrhos College on February 9, 2008 in Perth, Australia. The late Australian actor was found dead in his New York apartment on January 22, 2008 from an accidental overdose of prescription drugs. (Photo by Paul Kane/Getty Images)
(de la stânga la dreapta) Iness Ledger, Kim Ledger, Sally Bell și Roger Bell ajung la Penrhos College pentru a participa la ceremoniile funerare în memoria lui Heath Ledger

Trupul lui Heath Ledger a fost transportat înapoi în Australia, iar pe 9 februarie s-au desfășurat ceremoniile funerare.

Peste 300 de persoane, familie, prieteni, vedete de la Hollywood și din Australia au participat la solemnitățile oficiale ținute la Penrhos College din Perth. Printre celebritățile prezente s-au numărat: Michelle Williams, Cate Blanchett, Rose Byrne și Bryan Brown, Joel și Nash Edgerton, fotomodelul Gemma Ward, regizorul Neil Armfield, membrii trupei rock din Perth, Eskimo Joe, David Wirrpanda, Ben Cousins ș.a.

Ambientul muzical a cuprins melodiile preferate ale marelui dispărut: „Seven Nation Army” de White Stripes, „The Times They are A-Changin‘” de Bob Dylan, „Here Comes the Sun” și „Come Together” de Beatles. De asemenea, într-un montaj video, fiica actorului, Matilda Rose a interpretat cântecul „Happily Ever After in Your Eyes”, compus de Ben Harper special pentru ea.

Pentru australieni, moartea lui Heath Ledger a însemnat o mare pierdere.

Primul ministru al Australiei, Kevin Rudd a ținut să aducă un ultim omagiu actorului dispărut: „Am aflat cu mare tristețe vestea trecerii în neființă a celui care a fost Heath Ledger. E tragic faptul că am pierdut unul dintre cei mai mari actori ai Australiei. Talentul său l-a făcut unic, iar prin rolurile sale va dăinui mereu în sufletele noastre.”

Mai târziu, în mica capelă din Fremantle Cemetery s-a desfășurat un serviciu funerar privat, în prezența familiei și a câtorva prieteni apropiați. Michelle Williams a emoționat asistența recitând în memoria fostului său iubit Sonetul 18 din Shakespeare: „Shall I compare thee to a summer’s day?

Trupul lui Heath Ledger a fost incinerat, iar cenușa sa a fost depusă în mormântul familiei din Karrakatta Cemetery, alături de bunicii săi.

ledger grave
‘Heath Ledger Memorial’ se află în Point Heathcote, un mic părculeț din Applecross – suburbie a orașului Perth, Australia de Vest

La apusul soarelui, prietenii și familia s-au reunit pe plaja Cottesloe pentru un ultim rămas bun. Ledger venea adeseori aici pentru a face surf.

Michelle+Williams+Funeral+Heath+Ledger

Funeral+Heath+Ledger+Takes+Place+Perth sunset

HEATH LEDGER -nume complet: Heathcliff Andrew Ledger
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
4 aprilie 1979, Perth, Australia
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
22 ianuarie 2008 / 28 de ani, New York City, SUA (certificat de deces)
CAUZA DECESULUI:
intoxicație cu medicamente
A FOST:
actor

 

 

Reclame

Un gând despre “Heath Ledger – moarte învăluită în mister

  1. Pingback: Au murit azi, 22 ianuarie – RIPVIP.wordpress.com – Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.