Mama Cass Elliot – visul frânt al unei stele

mama-cass-elliot„Am supraviețuit folkului, rockului, drogurilor, alcoolului și bărbaților. Asta m-a determinat să devin încrezătoare.”


locatia mortiiIn vara anului 1974, Cass Elliot, cunoscută în lumea muzicii ca Mama Cass, se afla în Marea Britanie pentru a susţine o serie de concerte pe scena teatrului London Palladium din Argyll Street, Westminster. In seara zilei de 27 iulie, cei 3000 de spectatori au aplaudat îndelung recitalul artistei americane. Fusese un succes răsunător. Nimeni nu avea să ştie că fusese ultima ieşire la rampă a artistei. Cass Elliot a murit în somn noaptea următoare în apartamentul 12 al imobilului numărul 9 din Curzon Place,  în urma unui atac de cord. Avea 32 de ani.

La drum, spre succes

Pe numele său real, Ellen Naomi Cohen s-a născut la data de 19 septembrie 1941 în Baltimore, Maryland şi a copilărit în Washington, DC. A debutat în liceu pe scena teatrului de vară, interpretând un rol din piesa „The Boyfriend”. La 17 ani îşi va lua numele de scenă Cass Elliot în memoria unui prieten care a murit într-un accident de maşină. După absolvire, Cass s-a decis să se mute în New York pentru a urma o carieră în muzică şi teatru. Aici va concura împotriva Barbarei Streisand pentru obţinerea unui rol minor în muzicalul „Can Get It for You Wholesale” (1962), câştigat în cele din urmă de Streisand. La cei 21de ani ai săi, Cass nu s-a descurajat şi a continuat să se prezinte la audiţii, fiind acceptată în distribuţia spectacolului „The Music Man”. In timpul liber, Cass interpretează muzică folk pe diferite scene ale New York-ului.

The Big 3: Tim Rose Cass Elliot și James Hendricks
The Big 3: Tim Rose, Cass Elliot și James Hendricks

Aspiraţiile sale muzicale vor prinde contur un an mai târziu, când Cass înfiinţează împreună cu Tim Rose şi John Brown, un trio folk intitulat The Triumvirate. Grupul se va  metamorfoza mai târziu în The Big 3, când  artista îşi va întâlni primul ei soţ, muzicianul James Hendricks care îl va înlocui pe Brown. Cei doi se vor căsători în 1963.

The Big 3 editează două albume şi apare în repetate rânduri la emisiunea Tonight Show. Grupul se desfiinţează în 1964, dar Elliot îşi continuă drumul muzical formând grupul The Mugwumps care se va destrăma la sfârşitul aceluiași an. Pentru o scurtă perioadă Cass Elliot îşi încearcă norocul ca solistă solo, cu puţin timp înainte de a-şi găsi formația care-i va aduce consacrarea.

The Mamas and the Papas

La mijlocul anului 1965, Cass este cooptată în proaspătul grup The Magic Circle format din Denny Doherty şi John Phillips împreună cu soţia lui, Michelle. La scurt timp, după o plimbare pentru acomodare şi inspiraţie în Insulele Virgine, cei patru se reîntorc la New York pentru a semna un contract  cu Dunhill Records pentru 5 albume. De asemenea îşi schimbă numele în The Mamas and the Papas.

The Mamas & the Papas- John Phillips- Michelle Phillips- Cass Elliot and Denny Doherty
The Mamas & the Papas: John Phillips, Michelle Phillips, Cass Elliot și Denny Doherty

Succesul va apare la sfârşitul anului 1965 când single-ul „California Dreamin‘” va atinge poziţia a 4-a în topul american. Albumul de debut, „If You Can Believe Your Eyes and Ears” a fost lansat la începutul anului 1966 şi a fost primul şi singurul album al trupei care a ocupat locul 1 în Billboard 200. Au urmat apoi „Monday Monday”, „Words of Love”, „I Saw Her Again”, sau „Dedicated to the One I Love”, hituri care au avut un mare succes în rândul iubitorilor de muzică.

Pe plan personal, Cass Elliot nu era la fel de împlinită. In aprilie 1967 i-a dat naştere singurei sale fiice, Owen Elliot, însă a refuzat să facă publică identitatea tatălui, ceea ce i-a adus multe critici din partea publicului. Un an mai târziu a urmat divorţul de Hendricks, în timp ce în formaţie au apărut mici disensiuni după ce s-a aflat că Denny Doherty a avut o aventură cu Michelle Phillips. Starea de incertitudine s-a menţinut şi după ce Mamas and the Papas a avut o prestaţie slabă la festivalului Monterey Pop din iunie 1967.

Piesa „Glad To Be Unhappy” părea reprezentativă pentru tensiunile din interiorul trupei. În timp ce înregistrau al patrulea album, trupa a decis să facă o vacanţă în Europa pentru a-şi îmbogăţi creativitatea. La o petrecere organizată de Dunhill Records, casa lor de discuri, Cass Elliot era într-o discuţie cu Mick Jagger. John s-a apropiat  şi a facut o remarcă insultătoare la adresa ei în faţa oaspeţilor. Dezgustată şi umilită, a plecat de la petrecere şi a părăsit trupa. Totuşi, datorită contractului, Cass Elliot a fost nevoită să revină în trupă şi astfel a apărut pe „The Papas and the Mamas”, al patrulea album.

Albumul s-a comportat modest în topuri, astfel că Dunhill Records s-a decis să lanseze în disperare de cauză cântecul solo „Dream a Little Dream of Me”, care va deveni un mare succes şi o va propulsa în prim plan pe Cass Elliot. Această melodie o va încuraja să înceapă o carieră solo.

The Mamas and the Papas şi-a făcut ultima apariţie TV împreună la emisiunea Ed Sullivan Show în vara anului 1968, unde au intepretat unele dintre cele mai cunoscute piese ale lor. În timpul unei conversaţii cu Sullivan, muzicienii au declarat că îşi iau o vacanţă lungă dar s-ar putea reîntoarce. La puţin timp după aceea, trupa şi-a anunţat oficial destrămarea. Revizuind contractele, casa de discuri a anunţat că trupa era obligată să mai lanseze încă un album, conform prevederilor contractului, altfel fiecare membru era obligat să plătească clauza de reziliere de 250.000 de dolari.

Trupa s-a reunit şi a lansat ultimul album, „People Like Us” în 1971. Primul şi singurul single, „Step Out”, a ocupat locul 81 în Statele Unite şi a eşuat să intre în topurile britanice. Dupa acest eşec, trupa s-a destrămat oficial, fiecare membru începând o carieră solo.

Nu mai vreau să mi se spună „Mama”

Când a renunțat la The Mamas and the Papas, Cass Elliot era deja o solistă cunoscută, iar vocea sa devenise senzaţie mondială. Agenda de concerte era plină, iar televiziunile o curtau neîncetat. Devenise o prezenţă constantă în emisiuni ca „The Tonight Show”, „The Mike Douglas Show”, „The Andy Williams Show”, „Hollywood Squares”, „The Johnny Cash Show”, etc. şi înregistra neobosită la RCA Records.  Schimbările vin şi pe plan sentimental: în 1971 Cass se va mărita pentru a doua oară, de această dată cu baronul Donald von Wiedenman, un jurnalist american cu rădăcini nobile. Căsătoria va dura câteva luni.

Bucurându-se de succes, în 1973 Cass Elliot îl angajează ca manager pe Allan Carr, care lucrase în branșă cu artiști precum Tony Curtis, Ann-Margret sau Peter Sellers. Carr a considerat că artista nu mai era potrivită pentru scena pop-rock și a orientat-o pe Cass spre o zonă mai comercială, de cabaret. Spectacolul pus în scenă se intitula „Don’t Call Me Mama Anymore”, un avertisment clar pentru toată lumea că Elliot se derogase de trecutul său, iar coregrafia a fost îmbogățită cu doi dansatori.

cass singing

In iulie 1974, Elliot traversase deja oceanul și susținea mai multe concerte cu casa închisă la London Palladium Theatre din Marea Britanie. Intreg staff-ul era cazat în vila nr. 9 de pe Curzon Place, Mayfair, London, proprietate închiriată de la cunoscutul cantautor american Harry Nilsson.

Ultimul spectacol, ultima petrecere

Deși în luminile reflectoarelor Cass apărea ca o femeie foarte puternică, pe măsura aspectului fizic, în realitate diva ascundea o viață personală eșuată, depresivă. În vara lui 1974 însă, problemele sale păreau uitate, lăsate undeva departe în America. Cass își trăia clipa, se bucura de succesul care o învăluise în Albion. Era cap de afiș la London Palladium, visul oricărui artist, un motiv în plus de a se simți fericită și împlinită.

După concertul de sâmbătă seara, 27 iulie 1974, Cass a ținut să fie prezentă la aniversarea zilei de naștere a bunului său prieten, Mick Jagger și s-a deplasat imediat în Chelsea. Aici a petrecut întreaga noapte, ba chiar a continuat și duminică dimineața pe la diverși prieteni, ajungând seara înapoi în Mayfair.

fghjfgj
Curzon Place, no.9, Mayfair, Londra – Aici a murit Mama Cass Elliot

Aici s-a întâlnit cu Joe Croyle (25 de ani), unul dintre dansatorii săi, cu care a stat puțin de vorbă, după care s-a retras să facă o baie pentru că era foarte obosită. Era și lihnită de foame, așa că artista l-a rugat pe Joe să-i facă ceva de mâncare. Joe Croyle își amintește: „M-am dus în bucătărie unde nu era mai nimic de mâncare, așa că am deschis frigiderul și am găsit niște șuncă feliată și pâine. I-am făcut rapid un sandwich pe care l-am pus pe noptiera de lângă pat, alături de un pahar de Coca Cola.”

Puțin mai târziu, Cass a apărut înveșmântată într-un halat de baie, cu părul strâns într-un prosop și i-a spus lui Joe că se retrage în dormitor pentru că e foarte obosită. Inainte să adoarmă, Cass a sunat-o pe Michelle Phillips, fosta sa colegă de la The Mamas and the Papas, căreia i-a mărturisit că spectacolul de sâmbătă fusese un mare succes, iar ovațiile publicului au copleșit-o. Phillips își va aminti: „Cass băuse puțină șampanie și plângea de fericire. Imi spusese că în sfârșit își câștigase notorietatea la care visase atâta vreme.”

După miezul nopții, Joe Croyle se întoarce în Mayfair.  Joe Croyle: „Am ieșit în oraș lăsând-o pe Cass să se odihnească și m-am întors noaptea pe la 1:30. Trecând pe lângă dormitorul ei, am auzit murmurul televizorului. Am pășit pe coridor și am aruncat o privire prin ușa întredeschisă. Am văzut-o pe Cass goală, întinsă pe pat, sforăind.” Joe a vrut să stingă televizorul, dar s-a gândit că o trezește, așa că a închis ușa ușor și a revenit în camera de zi unde s-a culcat pe canapea.

* * *

In zorii zilei de luni, 29 iulie 1974, asistenta Dot MacLeod s-a prezentat în locuința din Mayfair aducând agenda pentru zilele următoare. Intrând în dormitor să o trezească, asistenta în vârstă de 23 de ani a rămas încremenită în fața unei descoperiri macabre. Cass Elliot zăcea pe pat inertă și rece, lipsită de orice semn de viață. Cumva, în orele nopții, Mama Cass plecase din această lume, suferind un atac de cord. La aceiași vârstă, patru ani mai târziu, în același apartament de pe Curzon Place va muri și bateristul trupei The Who, Keith Moon.

Cauza morții

cass diesAtât în Marea Britanie cât și în Statele unite, vestea morții cântăreței Cass Elliot a răspândit consternare, uimire și tristețe. Diferite teorii conspirative nu au întârziat să apară.

S-a susținut că Elliot murise în urma unei supradoze, că fusese asasinată de FBI, că se sinucise deoarece era însărcinată cu copilul lui John Lennon sau chiar că murise înecată cu un sandwitch. Elliot cântarea aproape 110 kg și era usor de crezut că moartea ar fi putut surveni în urma unei „îmbucături” fatale, mai ales că polițiștii găsiseră în apartamentul 12 de pe Curzon Place sandwitch-ul făcut de Joe Croyle și paharul de Coca Cola. Numai că sandwitch-ul era neatins, iar rezultatele autopsiei au relevat că traheea nu conținea urme de alimente sau alte impurități. Cass Elliot mâncase chiar foarte puțin în ultima sa zi de viață și, deși era cunoscută ca o mare devoratoare de medicamente, stomacul său nu conținea pastile sau alcool.

Cunoscutul medic legist britanic Keith Simpson a confirmat după mai multe analize că moartea cântăreței a survenit în urma unui stop cardiac provocat de depunerile de grăsime de pe miocard.

Un ultim adio

Michelle și John Phillips participă la înmormântarea fostei colege, Cass Elliot
Genevieve Waite, Michelle și John Phillips participă la înmormântarea fostei colege, Cass Elliot la Hollywood Memorial Park din Los Angeles

La câteva zile, trupul neînsuflețit al solistei Cass Elliot a fost transportat înapoi în Statele Unite.

Ceremonia funerară, atent organizată de managerul Allan Carr s-a desfășurat la data de 3 august 1974 la Hollywood Memorial Park din L.A. Ziarele au anunțat prezența a peste 400 de persoane.

Prieteni, fani, ziariști, actori și muzicieni laolaltă au venit pentru a-i aduce artistei un ultim omagiu.

Printre aceștia, de departe cea mai îndurerată era Bess Cohen, mama artistei. De asemenea, la înmormântare au mai participat foștii colegi de la The Mamas and the Papas, Michelle și John Phillips.

 

 

După eveniment, artista a fost incinerată, cenușa ei fiind depusă ulterior în Mount Sinai Memorial Park Cemetery din Los Angeles, aria 5000, mormântul numărul 2F.

Cass_Elliot_Grave_necesita resizeIn 1988, Cass Elliot, alături de ceilalți membri ai The Mamas and the Papas au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame.

CASS ELLIOT – nume naştere: Ellen Naomi Cohen
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 19 septembrie 1941, Baltimore, Maryland, S.U.A.
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 29 iulie 1974 / 32 de ani, Mayfair, Londra, U.K. (certificat de deces)
CAUZA DECESULUI: infarct miocardic
A FOST: solistă

 

Reclame

Un gând despre “Mama Cass Elliot – visul frânt al unei stele

  1. Pingback: Au murit azi, 29 iulie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.