Andrew Wood – moartea neașteptată a solistului Mother Love Bone

landrew_solo_andrew wood

“Ever hear the story? Of Mr. Faded Glory?
Say he who rides a pony must someday fall
Talkin’ to my alter, life is what you make it
And if you make it death well rest your soul away…”


locatia mortii„Oraşul de Smarald”, Seattle va rămâne cu siguranţă în analele istoriei ca epicentrul unui curent ce a zguduit din temelii muzica anilor 90. Efortul şi ambiţia sutelor de formaţii locale s-a sintetizat şi fluidizat pentru a genera în cele din urmă stilul grunge, ce va cuceri întreaga lume şi va ridica pe firmament simboluri ca Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains, Mudhoney sau Temple of the Dog.

In acest pionierat se înscrie și trupa Mother Love Bone, cu Jeff Ament la bas, Stone Gossard la chitară, Greg Gilmore la tobe, Bruce Fairweather la chitară și carismaticul Andrew Wood la voce. Primul album al trupei, „Apple” era așteptat să apară în primăvara anului 1990, însă, doar cu câteva zile înainte de lansare, pe 19 martie 1990, Andrew Wood moare subit după o supradoză de heroină, dând naștere astfel legendei.

Familia i-a dat aripi

andrew bebeAndrew Patrick Wood s-a născut pe 8 ianuarie 1966 în Columbus, Mississippi şi a copilărit în celălalt colț al Americii, în Bainbridge Island, Washington. Părinţii săi se numeau David (tatăl) şi Marin „Toni” (mama), ambii mari iubitori de muzică. De altfel, cei trei copii ai lor, Kevin, Brian şi mezinul Andy vor urma fiecare cariere muzicale. Incă de mic, Andy s-a atașat de muzica rock, ascultând formaţii reprezentative ale anilor 70 precum Queen, Aerosmith, Elton John sau Kiss.

In 1980, la doar 14 ani, Andy formează împreună cu fratele său Kevin și un prieten pe nume Regan Hagar formația Malfunkshun care se va remarca prin cele două single-uri apărute pe compilația Deep Six, „With Yo’ Heart (Not Yo’ Hands)” și „Stars-n-You”. Wood își ia numele de scenă, Landrew the Love Child (Landrew Copilul Iubirii), se machiază strident și se îmbracă provocator, construindu-și astfel imaginea unui rockstar în devenire. Se descria ca „un hippie, un zeu extravagant al rock & roll-ului, jumătate Marc Bolan, jumătate Jim Morrison.”

In 1988, Andy Wood părăsește Malfunkshun și se alătură muzicienilor Stone Gossard și Jeff Ament de la Green River, împreună cu care formează grupul experimental Lords of the Wasteland (după un vers din piesa  „God of Thunder” a celor de la Kiss), care va deveni într-un final Mother Love Bone. Având la bază elemente glam rock și un sound impetuos armonizat, grupul devine foarte cunoscut în cluburile din Seattle, astfel că, un an mai târziu băieții sunt curtați de Polygram pentru editarea unui EP de 6 piese, care se va numi „Shine” și va apărea la sfârșitul anului 1989.

Mother Love Bone

Andy este frontmanul grupului, ca imagine, voce, dar și ca textier / compozitor. Intr-un ultim interviu acordat revistei RIP Magazine (apărută în decembrie 1990) Wood mărturiseşte: „Nu mă consider un compozitor în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un tip care face muzică. Iau cuvintele și le potrivesc să aibă un sound bun. Habar nu am de note. Nici de acorduri. Cânt la chitară sau la orgă după ureche şi de multe ori colegii mei de trupă nu înțeleg ce vreau să cânt.”

Iar inspiraţia nu vine oricând, ci este de multe ori stimulată. Ca majoritatea muzicienilor din breaslă, Andy este dependent de heroină. In acelaşi interviu recunoaşte: „Cu drogurile duc un adevărat război. Când le încerci prima oară eşti, aşa, pe un norişor roz şi totul pare destul de uşor. Dar, după o vreme, lucrurile devin din ce în ce mai reale şi trebuie să fii puternic să nu sari calul. Din fericire, eu sunt singurul drogat din trupă, dar nu şi singurul dependent de un viciu. Mai avem probleme cu alcoolul… când s-o lăsa Bruce de băut vor fi maimuţe zburătoare la fundul meu, ca în „Wayne’s World.” Nu-mi fac griji pentru colegii mei, poate au mai tras pe nas, dar nu aşa mult ca mine. Oricum, am fost de câteva ori la reabilitare şi sper să nu mai ajung acolo.”

Cvintetul lucrează din greu pentru a depăși scena locală și a edita primul LP,  însă excesele lui Wood şi internarea  într-o clinică de dezintoxicare spre sfârşitul anului 1989, amână apariția lui „Apple” pentru primăvara anului 1990.

Zborul spre Olimp

Andy Wood și logodnica sa, Xana La Fuente
Andy Wood și logodnica sa, Xana La Fuente

În timp ce MLB susține câteva concerte în zona Seattle, Andrew se luptă cu dependența, sperând să renunțe la droguri până în martie, când casa de discuri anunțase lansarea albumului. Cu toate eforturile însă, pe 16 martie 1990, Andrew Wood pierde lupta și intră în comă după o supradoză de heroină. Este găsit în stare de inconștiență de logodnica sa, Xana La Fuente în apartamentul în care cei doi convieţuiau.

„Era practic mort”, își amintește La Fuente.„L-am întors pe o parte și l-am scuturat fără niciun rezultat. Ținându-l de mână am sunat la 911. Mi-au spus să-l întind pe spate și să-i acord primul ajutor. Când paramedicii au ajuns la fața locului au constatat decesul și m-au pus să semnez niște acte, după care mi-au spus să-i urmez la spital. Aici mi s-a spus că Andy e în viață și e la reanimare. Andy a mai supraviețuit trei zile.”

In seara zilei de vineri, 16 martie 1990, liderul grupului Mother Love Bone, Andrew Wood, în vârstă de 24 de ani este transportat de urgență la Harborview Medical Center din Seattle, după ce la ora 22:10 fusese recepționat un apel la 911. La ora 22:34 pacientul își revine și este conectat la aparatele de respirație artificială.

Xana La Fuente: „Fusese diagnostificat cu un anevrism la creier care i-a provocat atacul cerebral. Probabil după ce luase supradoza, la câteva ore, organismul său a intrat în colaps. La spital medicii au reușit să-l resusciteze și să-i restabilească pulsul, însă creierul s-a umflat în lipsa oxigenului. Mi-au spus că șansele de supraviețuire sunt minime, aproape de zero.”

FIȘĂ MEDICALĂ / Sâmbătă, 17 martie 1990:
Ora 00:40 – Andrew Wood este stabilizat și internat la terapie intensivă;
Ora 8:00, dimineața – starea pacientului se ameliorează, rezultatele tomografiei indică existența edemului cerebral (umflarea creierului);
Ora 20:00 – ritmul respirator se îmbunătățește, apar condiții de reabilitare.

Wood renunțase la heroină de 161 de zile, iar doza pe care și-o injectase în braț era extrem de mică. Spitalul a raportat încă patru cazuri de supradoză chiar în aceiași seară în care Andy fusese adus la spital. E limpede că pe stradă s-a vândut „marfă” proastă în acea zi.

FIȘĂ MEDICALĂ / Duminică, 18 martie 1990:
Ora 8:00, dimineața – tensiunea arterială se stabilizează, consultul oftalmologic relevă reactivarea pupilelor;
Ora 14:00 – medicația anestezică este întreruptă, pacientul devine agitat;

Surse din cadrul personalului spitalului Harborview au afirmat că Andrew Wood supraviețuise și starea sa se stabilizase cu tendințe de vindecare, însă la un moment dat  i s-a administrat un medicament  la care era alergic. Acesta i-a fost fatal.

Notă: din registrul medical lipsesc peste 10 ore cu date referitoare la starea pacientului Andrew Wood.

Luni dimineață, după trei zile de spitalizare, medicii au convocat de urgență o întrunire cu familia. Andy era în moarte clinică, creierul său pierzându-și orice funcție, iar situația nu avea să se mai schimbe. Cu inima sfărâmată de durere, membrii familiei au decis deconectarea de la aparate.

Xana La Fuente:„Ne-au pus la dispoziție trei ore să ne luăm rămas bun. Întreaga familie era de față, prieteni, aproximativ 20 de persoane. Toți au intrat pe rând pentru a-i spune adio. In camera plină de prieteni a răsunat muzica celor de la Queen, formația lui favorită. In ultimele momente i-am tăiat câteva șuvițe de păr ca amintire, după care doctorul a oprit toate aparatele. L-am luat în brațe și l-am strâns la piept pentru a-i auzi ultimele bătăi ale inimii. A mai durat vreo 15 minute. Doamne, pare ireal! Nici nu-mi vine să cred prin ce am trecut. Mă ia cu fiori când îmi amintesc…”

FIȘĂ MEDICALĂ / Luni, 19 martie 1990:
Ora 11:20, dimineața – pacientul nu mai reacționează la niciun stimul; nu are reflexe, se constată lipsa oricărei activități cerebrale;
Ora 15:15 – la recomandarea medicilor și având acordul familiei, Andrew Wood este deconectat de la aparate.

Spiritul său s-a reîntors în Olimp pentru totdeauna.

Say Hello 2 Heaven

Pe 20 martie, la Paramount Theatre din Seattle, familia, prietenii şi fanii îndureraţi s-au adunat pentru a participa la ceremoniile funerare.

funeral andy woodDave Rees (basistul Malfunkshun) povesteşte în lucrarea „Everybody Loves Our Town” de Mark Yarm:
„Serviciile funerare ale lui Andy Wood au fost cele mai stranii manifestări de acest gen la care am participat vreodată. In primul rând s-au ţinut la Paramount Theatre. Impreună cu Regan Hagar, fostul coleg de la Malfunkshun am râs în hohote gândindu-ne cum îşi vede Andy de acolo de sus numele scris pe afişierul imens de la Paramount cu data naşterii şi a morţii dedesupt: „ANDREW WOOD – 1966 + 1990”. Toţi prietenii am fost acolo… Chris Cornell cu Soundgarden, Alice in Chains, mulţi muzicieni au venit să-şi ia rămas bun. Nepoţii lui Andy purtau tricouri cu Mother Love Bone semnate de Andy, era o combinaţie ciudată de rock and roll şi tristeţe.”

Intr-un discurs încărcat de emoţie, David Wood, tatăl lui Andy s-a adresat celor prezenţi:„Fraţilor, trebuie ca pe viitor să aveţi grijă de voi pentru că eu unul  n-aş mai putea suporta aşa ceva. Voi, cei care aţi fost colegi de trupă cu fiul meu, ştiu, vă simţiţi abandonaţi, dezorientaţi, dar să ştiţi că Andy n-a vrut să se întâmple aşa. Băiatul meu a avut tot ce-a vrut de la viaţă, însă el v-a ales pe voi şi a trăit pentru voi. Sper că veţi merge mai departe şi veţi deveni cu toţii atât de celebri cât vă doriţi să fiţi. Vreau să vă văd la TV, băieţi, dar dacă veţi căuta un alt solist, nu-l înlocuiţi pe Andy cu unul care consumă droguri.”

Intr-un final, trupul lui Andy Wood a fost incinerat iar cenuşa sa a fost depusă în mausoleul cimitirului Miller-Woodlawn Memorial Park din Bremerton, Washington.

miller cemetery wood grave

După o lungă perioadă de doliu şi incertitudini, pe 19 iulie 1990, Polygram/Mercury lansează albumul „Apple”. Catalogat de critici drept unul dintre albumele de referinţă ale muzicii alternative, „Apple” nu a făcut mare vâlvă în topuri, însă a deschis porţile unei noi ere în care, odată cu apariţia albumului Nirvana – „Nevermind” 1991, muzica nu a mai fost la fel.

Recunoştinţa celor ce-au rămas

Temple-of-the-Dog-Say-Hello-2-HeavenLa un an după moartea lui Andy Wood, fostul coleg de cameră, Chris Cornell de la Soundgarden va scrie două melodii sub formă de omagiu adus prietenului său și anume „Say Hello 2 Heaven” și „Reach Down”. Acesta formează cu Gossard și Ament alături de Matt Cameron, Mike McCready şi Eddie Vedder (cu toţii viitori membi ai legendarei trupe Pearl Jam), formaţia Temple of the Dog, tribut adus lui Andrew Wood, lansând în 1991 albumul cu același nume (Temple of the Dog). Ca un paradox, dacă Andy Wood nu ar fi murit, cu siguranţă astăzi n-ar mai fi existat Pearl Jam.

În aceiași notă, trupa Alice în Chains îi dedică albumul de debut „Facelift”.

În anul 1992, PolyGram relansează albumele Shine și Apple sub forma unei compilații numită „Mother Love Bone”, în timp ce melodia „Chloe Dancer/Crown of Thorns” face parte din coloana sonoră a filmul „Singles”. În același an, trupa Faster Pussycat scrie melodia „Mr. Lovedog”, omagiu adus lui Wood.

În 1993, trupa post-grunge Candlebox lansează albumul cu același nume („Candlebox”), conținând single-ul „Far Behind” scris în memoria lui Andrew Wood.

În anul 2005, regizorul Scot Barbour termină producția documentarului „Malfunkshun: The Andrew Wood Story”. Filmul pune în imagine cariera muzicală a celui care a fost Andrew Wood.

andrewwood___

Ca mulți alți rockeri din noul val, Andrew Wood nu a fost pregătit pentru presiunea celebrității. „Copilul Iubirii” s-a născut cu acest stigmat al superiorității și s-a zbătut toată viața să fie un campion, să ajungă sus, folosindu-se de armele cu care a fost înzestrat: vocea, alura și carisma. A fost un adevărat showman care se comporta cu naturalețe și-și lăsa o bucată din suflet în tot ceea ce făcea. Andrew a riscat totul pentru a ajunge sub lumina reflectoarelor, chiar și propria viață.

ANDREW WOOD – nume naștere: Andrew Patrick Wood
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 8 ianuarie 1966, Columbus, Mississippi, S.U.A.
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 19 martie 1990 / 24 de ani, Seattle, Washington, S.U.A. (raport interventie, raport autopsie)
CAUZA DECESULUI: supradoză de heroină
A FOST: solist, muzician

 

Anunțuri

2 gânduri despre “Andrew Wood – moartea neașteptată a solistului Mother Love Bone

  1. Pingback: Au murit azi, 19 martie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  2. Pingback: Chris Cornell – vocea unei generații a tăcut | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s