Michael Jackson – Gone Too Soon

Michael-Jackson-„Ţelul meu în viaţă este să dau lumii ceea ce am fost norocos să primesc: extazul uniunii divine dintre muzica mea şi dans.”


locatia mortii

25 iunie 2009 – Reședința lui Michael Jackson din Los Angeles, Holmby Hills. Miezul zilei.
„Eram la parter, în sufragerie. Am auzit strigăte la etaj. Bucătăreasa era nervoasă și mi-a spus: «Doctorul Murray vrea sa urci la etaj». Am alergat acolo și l-am văzut pe doctorul Murray încercând să îl reanimeze pe tatăl meu. Medicul striga în timp ce încerca să îl readucă la viață. Pe urmă, sora mea Paris a venit și ea în cameră. Nu se oprea din plâns și spunea că vrea să îl vadă pe tata. Apoi a venit ambulanța și l-au dus la spital. L-am însoțit și noi, într-o mașină care a rulat în spatele ambulanței. Credeam că s-ar putea să-și revină, mereu spunea că îngerii veghează asupra lui. Dar, la spital, după câteva ore de așteptare, doctorul Murray a venit și ne-a spus: «imi pare rau, copii, tatăl vostru a murit»”.
Michael Joseph Jackson Jr.

HolmbyHills
Holmby Hills, Carolwood Drive, nr. 100.  Aici a murit Michael Jackson.

O copilărie nefericită

Michael Jackson s-a născut într-o familie de muncitori din Indiana. Era al şaptelea membru al familiei cu nouă copii. Michael a fost abuzat fizic şi emoţional de tatăl său, Joseph, care îi pedepsea pe băieţii săi lovindu-i de pereţii casei, îi bătea, îi înjura şi îi ameninţa. Abuzurile din copilărie l-au afectat pe tot parcursul vieţii, Michael a povestit ulterior că în copilărie a plâns de multe ori de singurătate. De fiecare dată când era întrebat de anii din casa părintească, Michael izbucnea în lacrimi. Fratele său, Marlon, a povestit şi el cum tatăl lor îl ridică pe Michael ţinându-l de un picior şi îl snopea în bătaie iar şi iar cu mâna, lovindu-l pe spate şi fund. Într-o noapte, în timp ce Michael dormea, tatăl a intrat în camera sa folosind o fereastră deschisă. Purtând o masca înspăimântătoare, tatăl a început să ţipe, ca să-şi înveţe copiii să nu lase fereastră deschisă după ce se culcă. Ani de-a rândul după aceea, Michael a avut coşmaruri în care era răpit din propriul dormitor.

Jackson Five

Joseph Jackson, împreună cu trei băieţi ai săi – Jackie, Jermaine şi Tito – activau la începutul anilor 60 într-un grup muzical. În 1964, Michael şi Marlon s-au alăturat fraţilor Jackson, la început făcând doar backup. În 1966, Michael şi Jermaine au devenit cântăreţii principali ai formaţiei, care a devenit astfel Jackson Five.

The Jackson Five
The Jackson Five

The Jackson Five au înregistrat mai multe cântece pentru casa de înregistrări Steeltown în 1967, iar în 1968 au semnat un contract de management cu Motown Records. În 1969 au avut primul hit, „I want you back”. Formaţia The Jackson Five a stabilit un nou record în momentul în care primele patru discuri single lansate („I Want You Back”, „ABC”, „The Love You Save” şi „I’ll Be There”) au câştigat consecutiv prima poziţie în prestigiosul clasament Billboard Hot 100. În anii 70, grupul însă scădea în popularitate şi vânzări. În 1975, Jackson Five au semnat un nou contract cu CBS Records, şi şi-au schimbat numele în The Jacksons. Au mai lansat şase albume între 1976 şi 1984. Din 1976 până în 1984, Michael Jackson a fost principalul compozitor al grupului scriind hituri ca „Shake Your Body (Down to the Ground)”, „This Place Hotel” şi „Can You Feel It”.

Cariera solo

In 1972, Michael Jackson se lansează în cariera solo, în paralel cu cea alături de Jackson Five. Michael a lansat patru albume solo, fiind impresariat tot de casa de discuri Motown, printre ele numărându-se „Got to Be There” și „Ben”.

In 1978, la doar 20 de ani, Michael a jucat în filmul „The Wiz”. Muzica filmului a fost orchestrată de Quincy Jones, care a format cu acest prilej un parteneriat cu Michael, prin care Jones își punea acordul în a produce cântărețului albumul solo „Off The Wall”.

In 1979, Michael şi-a rupt nasul în timp ce dansa. Rinoplastia nu a fost complet reusită astfel că artistul va avea probleme cu respirația.

Apogeul

Lansat în 1979, „Off The Wall” a fost primul album care i-a adus succesul. A ajuns pe locul trei în Billboard 200 şi s-a vandut în 15 milioane de exemplare în intreaga lume. În 1980, Michael Jackson a câștigat trei premii la American Music Awards pentru eforturile sale solo: Cel mai bun album Soul/R&B, Cel mai bun artist Soul/R&B și Cel mai bun single Soul/R&B (pentru „Don’t Stop ‘Til You Get Enough”). In acel an, a câștigat de asemenea, Billboard Music Awards pentru „Top Black Artist” si „Top Black Album” si un premiu Grammy pentru „Best Male R&B Vocal Performance” (pentru „Don’t Stop ‘Til You Get Enough”).

In 1982, albumul „Thriller” se vinde în peste 50 de milioane de exemplare și face din Michael Jackson una dintre cele mai mari vedete pop ale anilor ’80. Videoclipurile pieselor de pe album, în special cel al melodiei care a dat titlul discului, au revoluționat industria promovării muzicii prin produse vizuale, în primul rând datorită coregrafiei, considerată un adevărat miracol în acei ani.

MICHAEL-JACKSON-Thrillerfrontal

In 1984, Michael se arde la față în timpul turnării unui clip publicitar pentru Pepsi. In 1985 cumpără pentru 47,5 milioane de dolari societatea ATV Music Company care deține drepturile pentru cântecele lui John Lennon și Paul McCartney. In 1987, albumul „Bad” se vinde în peste 25 de milioane de exemplare. In 1988 publică autobiografia „Moonwalk„, iar în 1991 apare albumul „Dangerous”, cu 21 de milioane de exemplare vândute.

Michael Jackson în România

mj at bucharestIn plină glorie, Michael Jackson a venit și la București, unde a susținut două concerte, pe 1 octombrie 1992 și pe 14 septembrie 1996. In 1992, artistul a avut de-a face cu un public mai mult decat entuaziast, care pentru prima oară privea în faţă măreţia vestului. Multi dintre cei care au avut norocul să fredoneze alături de Michael hiturile gloriei sale spun că până în prezent niciun concert al vreunui artist străin de prestigiu nu le-a egalat pe cele sustinute de Regele Pop în România.

Politicienii români n-au ratat ocazia, în 1992, să se fotografieze alături de Michael Jackson. Spre exemplu, Ion Iliescu are această poză memorabilă alături de vedeta americană la inaugurarea Leagănului de Copii Sfânta Ecaterina din Bucureşti. Foarte atent la degetele lui Michael este managerul Marcel Avram.

michael si iliescu agerpres

Excentricităţile unui megastar

O cameră de oxigen, un cimpanzeu domestic, o fermă ca-n povești și numeroase operații estetice sunt numai câteva dintre ciudățeniile lui Michael Jackson, care i-au atras porecla de „Wacko Jacko”. Simbol al deschiderii posturilor „albe” de televiziune, precum MTV, față de muzica interpreților de culoare, Michael Jackson era în anii ’80 o vedetă „sănătoasă”, cu un zâmbet larg, capabil de performanţe scenice uimitoare. Insă, în timp ce Jackson-mania cucerea lumea întreagă, iar melodia „Billie Jean” era fredonată de la Tokyo până la Paris, fizicul cântărețului s-a transformat treptat: pielea i-a devenit din ce în ce mai albă, iar nasul tot mai acvilin.

Michael Jackson a negat însă că a recurs la chirurgie estetică, în afară de două operaţii de rinoplastie, şi a explicat albirea pielii printr-o boală, vitiligo. După aceea, el nu a mai ieşit în soare fără o umbrelă şi a purtat adeseori o mască pe nas şi gură. Cei care s-au apropiat de cântăreț au remarcat un machiaj gros. Obsesiile sale pentru igienă i-au atras porecla de „extraterestru”, iar unii spuneau că doarme într-o cameră de oxigen. Jackson a transformat o fermă din California, reşedinta sa, într-un parc de distracții pe care l-a numit Neverland, un omagiu adus idolului său Peter Pan, copilul care nu vrea să crească.

Neverland

Viaţa personală

Michael Jackson și Lisa Marie Presley, in ziua nuntii
Michael Jackson și Lisa Marie Presley, in ziua nuntii

In 1994, Michael Jackon s-a căsătorit cu fata lui Elvis Presley, Lisa Marie, de care însă va divorţa în 1996. La sfârşitul aceluiaşi an, artistul s-a căsătorit cu infirmiera Debbie Rowe, asistenta dermatologului său. In  1997, soţia sa dă naştere primului lor fiu, Prince Michael Jr. In  1998, se naşte fiica sa, Paris Michael Katherine, iar în 1999 divorţează din nou şi obţine custodia copiilor.

In 2002, se naşte al treilea copil al său, Prince „Blanket” Michael II, cu o mamă surogat necunoscută. Michael işi face copilul celebru ţinindu-l în gol, sub ochii presei, de la înălţimea ferestrei unui hotel din Berlin. Creează astfel o aprinsă polemică.

Acuzaţii de pedofilie

În 1993, imaginea lui Michael Jackson de excentric până atunci cuminte a dispărut odată cu plângerea depusă de un adolescent în vârstă de 13 ani care îl acuză pe Jackson de abuz sexual, relansând astfel zvonurile cu privire la zilele petrecute de copii la Neverland. Procesul a adus în atenţia publică detalii despre Neverland şi amenajarea sa. Spre exemplu, s-a aflat că la reşedinţa lui Jackson se află armuri medievale şi statui ale unor super eroi, iar în biblioteca sa se află Bilbia, dar şi romane clasice din literatură franceză.

În 1994 se suspendă urmărirea penală pentru atentat la pudoare după un acord cu reclamanţii şi plata a peste 20 de milioane de dolari. Un alt scandal de pedofilie a izbucnit în 2003, după difuzarea documentarului „Living with Michael Jackson” (Trăind cu Michael Jackson) în care starul declara că nu are nicio problema în a dormi cu copiii săi. În film apare un băieţel în vârstă de 13 ani, care va intenta o acţiune în justiţie contra starului, povestind cum adesea a petrecut noaptea împreună cu fratele său în camera lui Michael.

La 18 noiembrie 2003, după trei luni de anchetă, poliţia întreprinde o vastă percheziţie la Neverland, ranch-ul starului. La 20 noiembrie, Jackson se predă poliţiei şi este arestat. Petrece ceva mai mult de o oră în detenţie, apoi este eliberat pe cauţiune. La 18 decembrie, este pus sub acuzare oficial pentru agresiune sexuală.

În ianuarie 2004, Jackson pledează nevinovat în prima sa apariţie în faţa justiţiei, transformată într-un mare spectacol mediatic. În iunie 2005, este achitat.

Decăderea şi datoriile uriaşe

Sfârşitul anilor ’90 l-au scos pe Michael Jackson din prim-planul muzicii mondiale şi au deschis drumul declinului şi din punct de vedere financiar. Relevant este exemplul furnizat de publicaţia Female First, care relata că, din pricina datoriilor, artistul a fost obligat să ipotecheze ferma Neverland, celebra sa reşedinţă din California. În pofida sutelor de milioane de dolari încasaţi, Jackson avea o datorie de circa 500 de milioane de dolari, conform unor surse citate de The Wall Street Journal.

Cunoscut pentru sumele impresionante de bani pe care le cheltuia pe jucării şi antichităţi, el a fost acuzat de un contabil, în timpul procesului său din 2005 pentru molestarea sexuală a unui copil, că ar fi cheltuit cu 20, până la 30 de milioane de dolari mai mult decât încasa pe an.

La astea s-a adăugat un nou scandal, iscat după ce artistul a fost dat în judecată de fiul regelui din Bahrain, care l-a acuzat că l-ar fi escrocat cu peste şapte milioane de dolari, prin nerespectarea angajamentului de a realiza două albume, o autobiografie şi un concert.

Concertele de la Londra

this is it michaeljackson_Pentru a rezolva aceste probleme financiare, Michael Jackson plănuia o serie de concerte la Londra în vara lui 2009, la 12 ani după ultimul său turneu. Hotărâtă să revină pe scenă, vedeta a început să repete noi mişcări de dans, care să amintească de coregrafiile excepţionale de altădată. In acelaşi timp, însă, concertele urmau să reprezinte şi retragerea oficială a lui Jackson din showbiz, o retragere la care, potrivit estimărilor, urmau să fie martori peste un milion de spectatori. N-a fost sa fie!

ULTIMELE 24 DE ORE DIN VIAȚA LUI MICHAEL JACKSON

24 iunie 2009. Ora 12:00 P.M.
Michael se află împreună cu copii săi în cocheta locuință de pe North Carolwood Drive, Holmby Hills, nr. 100, o zonă exclusivistă din Los Angeles ce desparte Bel-Air de Beverly Hills. Clădirea, care cuprinde printre altele 7 dormitoare, 15 băi, și un garaj în care poți parca 7 mașini, e evaluată la 13 milioane de dolari și se află într-o zonă în care au locuit de-a lungul anilor celebrități precum Marylin Monroe, Clark Gable, Sony & Cher, Barbara Streisand și chiar Elvis Presley. Nu e de mirare că imobilul fusese închiriat de staff-ul lui Michael pentru 100.000 $ pe lună.

Pregătirile pentru Londra sunt în toi, Michael repetând în fiecare zi, efort ce se resimte la cei 50 de ani ai săi.

La orele amiezii, când se trezește, Michael nu are de unde să știe că pentru el va începe ultima zi din viață, o zi ce apare obișnuită și liniștită.

Ora 13:00 P.M.

Conrad Murray
Dr. Conrad Murray

De obicei, la această oră Michael servea masa, însă azi a preferat să nu mănânce nimic, acuzând dureri în zona gâtului și a plămânilor. Pentru aceste suferințe existau întotdeauna tratamente, uneori neconvenționale. Muzicianul îl avea mereu în preajmă pe medicul său personal, Dr. Conrad Murray, pe care îl plătea lunar cu 100.000 de lire sterline și care era singurul împuternicit în a-i administra sedativele, anestezicele și analgezicele de care avea nevoie.

Pentru a scăpa de dureri, Michael se tratează cu Demerol şi Lidocaină, după care iese din dormitor, încă îmbrăcat în pijama şi puţin ameţit de la medicamente. Vorbește puţin cu una dintre menajere şi refuză să răspundă la cele trei apeluri telefonice primite. Avea programată o repetiţie de dans cu fiul său, Blanket, care urma să apară pe scenă alături de el în concertele de la Londra, însă o anulează.

Ora 16:00 P.M.
Michael îi comandă bucătăresei Kai Chase o mâncare ușoară, dar consistentă. Aceasta îi gătește o salată organică cu ton la care adaugă un pahar cu suc de morcovi și portocale.

Kai Chase își amintește: „Michael a servit ultima masă împreună cu copiii săi, Prince, Blanket și Paris. Arăta foarte bine, părea plin de energie și avea o dispoziție optimistă. Inainte de masă a zâmbit, și-a împreunat mâinile și s-a rugat: „Mulțumesc Doamne pentru darurile tale, fie numele tău binecuvântat.”

In următoarele ore Michael se retrage în dormitor și se pregătește pentru repetițiile de seară.

Ora 18:30 P.M.
Michael părăsește locuința din Holmby Hills într-un Cadillac Escalade de culoare bleumarin, condusă de bodyguardul său Faheem Muhammad. E însoțit și de asistentul său Michael Amir Williams. Cei trei se deplasează la  Staples Center unde se desfășurau repetițiile pentru This Is It Tour. Aici este întâmpinat de garda sa de corp, Alberto Alvarez, împreună cu care se îndreaptă spre vestiare.

Mai multe persoane care au interacționat cu el în acea seară au recunoscut că muzicianul era într-o formă foarte bună. Sunetistul Dorian Holley își amintește: „Era chiar foarte entuziast, plin de viață și mereu cu gura până la urechi”. Producătorul executiv Ken Ehrlich adaugă: „Michael era foarte înflăcărat și plin de vigoare. Spre deosebire de alte repetiții, acum nu arăta niciun semn de oboseală.”

Programul a început cu „Wanna Be Startin’ Somethin‘” și a continuat cu „Billie Jean”, „Smooth Criminal” și „She’s Out of My Life”. Michael era foarte încântat de rezultate, mai ales că la „Thriller”, coregrafia scenică includea un glob imens 3D ce se deplasa deasupra spectatorilor.

Repetitiile pentru This is it Tour erau pline de energie
Repetitiile pentru This Is It Tour debordau de energie

Repetiția s-a încheiat cu cântecul „Earth Song”. Michael și-a îmbrățișat colegii le-a spus că îi iubește și le-a urat noapte bună, după care s-a întors la Carolwood Drive unde a mai poposit un pic la poartă pentru a-i saluta pe cei câțiva fani care îl așteptau.

Michael a fost condus apoi până la ușă, după care a intrat în clădirea în care îl așteptau copiii săi, personalul și Dr. Murray.

Ora 23.40 P.M.
Michael se află în camera lui, probabil înjectându-și medicamente pentru că era foarte obosit. Personalul din casă remarcă faptul că Michael ascultă muzică la volum foarte mare. „A început cu muzică clasică ajungând apoi să asculte Gipsy Kings, cu toate că nu erau preferații săi”, au declarat ajutoarele sale.

Ian Halperin, unul dintre biografii lui Michael Jackson, vine cu detalii despre această ultimă noapte a megastarului, în cartea  „Unmasked: The Final Years of Michael Jackson„.

Ultimele ore ale vieţii lui Michael au fost agitate, haotice, megastarul fiind într-o stare de paranoia din ce în ce mai accentuată, spune Halperin. „La puţin timp după miezul nopţii, Jackson şi-a ieşit din fire: a cerut ca turneul de la Londra să fie anulat. Spunea că organizatorilor nu le pasă de sănătatea lui şi îi era frică de consecinţele fizice şi psihice. Poate că ar fi susţinut cinci concerte, însă 50 erau prea multe”. Biograful adaugă: „Michael era în mod clar supărat. Mi s-a spus că a început să plângă. Atunci a cerut să vorbească cu tatăl său, Joseph Jackson,  pentru că el era singura persoană care putea să rezolve lucrurile. I s-a spus că tatăl său nu răspunde la telefon şi că îl vor contacta a doua zi”.

Ora 1:30 A.M.
Uşile dormitorului se deschid şi Michael iese arătând fragil, epuizat, consumat de frică şi furie. Artistul, care suferea de insomnie cronică, nu putea adormi, aşa că îi cere doctorului Murray Propofol, medicamentul său preferat. Doctorul ezită în a-i oferi Propofol, administrându-i în schimb o tabletă de 10 miligrame de Valium. Medicamentul însă nu-și face efectul.

Neputând dormi, artistul  scrie poezii „întunecate, chiar înfricoşătoare”. Poeziile au fost găsite a doua zi, agăţate de aţe în camera sa.

Ora 2.00 A.M.
Michael îl recheamă pe dr. Murray. Acesta îi injectează în perfuzii două miligrame de Lorazepam. Din nou, nicun  rezultat. Neputând dormi, Michael, întins pe pat citește din biblie.

Ora 3.00 A.M.
Murray încearcă disperat să-l ajute pe Michael să adoarmă administrându-i intravenos două miligrame de Midazolam, însă acesta tot nu poate închide ochii.

J. Randy Taraborrelli, confident și biograf al megastarului afirmă: „Am spus-o și am s-o repet: Michael ar fi plătit un milion de dolari pentru o noapte în care să poată dormi liniștit.”

Ora 5.00 A.M.
Murray revine la tratamentul cu Lorazepam, tot fără rezultat. Obosit și irascibil, Michael îl imploră pe Murray să-i injecteze Propofol.

Ora 7.30 A.M.
Dr. Murray îi injectează din nou megastarului chinuit de nesomn alte două miligrame de Midazolam. Părând că acesta adoarme, medicul rămâne în cameră să-i monitorizeze cântărețului pulsul și respirația. Doar după câteva minute, Michael își ridică pleoapele, neputând adormi.

Ora 10.40 A.M.
La rugămințile repetate ale lui Michael de a fi sedat, doctorul îi injectează în cele din urmă 25 miligrame de Propofol diluat în Lidocaină. Acum e momentul în care artistul își va spune cu o voce slăbită ultimele cuvinte: „Nu-ţi mai face griji pentru mine. Adorm…” și alunecă într-un somn adânc din care nu se va mai trezi niciodată.

Murray continuă să-l monitorizeze timp de 25 de minute după care părăsește pentru puțină vreme camera. Când se întoarce constată că faimosul său pacient nu mai respiră.

jackoroomgraphicDoctorul începe imediat procedurile de resuscitare însă nu se întrevede nicio șansă de viață. Cu toate că nu primeşte niciun răspuns, doctorul  continuă să-i facă resuscitare cardio-pulmonară cu pacientul pe pat. Intre timp îi injectează 0.2 miligrame de Flumazenil, un antidot pentru cazurile de supradoză, din nou fără rezultat. Utilizând celularul, Murray îl sună urgent pe asistentul megastarului, Michael Amir Williams și-i cere să-i trimită ajutoare. Motivul pentru care nu a sunat de pe telefonul mobil la 911 era că nu cunoştea adresa exactă a locuinței.

Ora 12:21 P.M.
Ajuns la fața locului, Alberto Alvarez sună la urgențe invocând că o persoană are nevoie de ajutor. Probabil respectând fișa de post, Alvarez nu s-a gândit să dezvăluie identitatea celui căruia îi era angajat. Iată transcriptul conversației.

– Domnule, e un bărbat aici care are nevoie de ajutor, nu mai respiră, am încercat să îl resuscităm, dar nu mai respiră…
– Ce vârstă are?
– 50 de ani.
– 50? E inconştient, nu mai respiră?
– Da, nu mai respiră şi nici nu e conştient.
– Nu e conştient. Bine, unde e acum? E pe podea?
– E pe pat.
– Aşezaţi-l pe podea pentru a-i face manevrele de resuscitare când ajungem. Nu putem face asta prin telefon. Vom veni noi acolo. L-a văzut cineva?
– Avem datele sale medicale.
– E un medic acolo?
– Da, dar pacientul nu răspunde la tratament, nici la manevrele de resuscitare, la nimic.

Ora 12:26 P.M.
michael-jackson-ambulanceParamedicii ajung la adresa respectivă în timp record, în mai puțin de cinci minute. Îl găsesc pe Michael întins pe podea. Aceștia realizează imediat că Michael e mort, însă doctorul Murray, cu autoritate în faţa lor, insistă ca aceştia să continue resuscitarea. Personalul medical se conformă și continuă operațiunea timp de 42 de minute. În timpul tragediei, cei trei copii ai megastarului, Prince, Paris şi Blanket sunt ţinuţi departe de tatăl lor. Într-un final, Jackson e luat cu o targă, i se ataşează o mască de oxigen şi este transportat  la Centrul Medical „ Ronald Reagan” UCLA din Los Angeles.

Ora 13.14 P.M.
Ambulanța cu Michael Jackson ajunge la spital. O echipă de medici încearcă să-l resusciteze timp de aproape o oră, urmând procedurile medicale. Fanii se adună la porțile spitalului așteptând vești de la idolul lor.

Zeci de fani aflați sub stare de șoc s-au adunat la poarta spitalului UCLA din Los Angeles pentru a fi alături de Michael
Porțile Spitalului UCLA din Los Angeles invadate de fani.

Ora 14.26 P.M.
Operațiunea se încheie fără succes și medicii pronunță moartea pacientului în vârstă de 50 de ani.

La scurt timp, Jermaine Jackson, fratele lui Michael anunță oficial decesul: „Îmi este foarte greu… Fratele meu, legendarul rege al muzicii pop, Michael Jackson a murit joi, 25 iunie 2009 la ora 2.26 P.M.

Autopsia

A doua zi, trupul lui Michael Jackson a fost transportat la Institutul de medicină legală din Los Angeles situat în Lincoln Heights. Autopsia, care s-a întins pe durata a trei ore a fost condusă de medicul șef, Lakshmanan Sathyavagiswaran. Trupul lui Michael avea 62 de kilograme și 1.75 m.

Imaginea a fost prezentată în cadrul procesului în care medicul Conrad Murray a fost acuzat de omucidere.
Imaginea a fost prezentată în cadrul procesului în care medicul Conrad Murray a fost acuzat de omucidere.

Potrivit ziarului The Sun,  buzele lui Michael Jackson erau tatuate cu roz, în timp ce sprâncenele erau tatuate în negru. Partea din faţă a scalpului era de asemenea tatuată în negru, motivul probabil fiind potrivirea liniei părului cu perucile pe care le purta. Megastarul avea urme de ace pe șolduri, pe coapse și pe umeri, în urma numeroaselor injecții administrate. Pielea îi era plină de cicatrice, moștenirea apăsătoare a celor 13 operații estetice.

Autopsia mai relevă câteva coaste rupte în urma intervențiilor de resuscitare, mici răni inexplicabile la genunchi, vânătăi şi tăieturi pe spate, indicând o căzătură recentă. Trei injecţii cu adrenalină au fost făcute în inimă, penetrând miocardul, în timp ce o a patra a ratat „ţinta”, oprindu-se într-una dintre coaste.

În stomac, medicii au descoperit numai urme de pastile şi nici un aliment ingerat. În concluzie, decesul a fost provocat de combinația anestezicului Propofol cu anxioliticul Lorazepam. Raportul toxicologic a confirmat astfel că Michael a murit în urma unei supradoze administrată accidental.

La o săptămână de la moartea megastarului, a fost facută o a doua autopsie, la cererea familei care era nemulțumită de verdictul medicilor. Raportul a fost gata în două săptămâni și nu a adus informații noi, astfel că Joe Jackson a solicitat o a treia autopsie însă a renunțat la scurt timp.  Autoritățile au prelevat totuși creierul pentru mai multe investigații si au inapoiat trupul familiei.

Ancheta

La fel ca în orice caz similar, poliţia a fost anunţată iar o echipă specială a fost trimisă în casa lui Michael, locul unde artistul şi-a dat ultima suflare. Primul lucru care i-a lovit pe anchetatori a fost căldura sufocantă din interiorul reşedinţei. Michael, vizibil slăbit, se plângea mereu că îi este frig. Celor din staff li s-a spus să menţină sistemul de încălzire deschis tot timpul.

Dormitorul lui Michael
Dormitorul lui Michael

Detectivii au ajuns apoi la ultimul etaj al reşedinţei, acolo unde dormea familia. Aici nu avea acces decât Michael, copiii şi doctorul Murray. Dormitorul megastarului era precedat de multe alte încăperi, o zonă care, potrivit detectivilor, semăna cu o adevărată unitate medicală. Trei rezervoare de oxigen erau fix lângă patul lui Michael, alături de o perfuzie. O păpuşă de porţelan trona nepăsătoare pe aşternutul megastarului, iar pe pereţi erau lipite hartii cu mesaje. Pe una dintre ele scria: „Copiii sunt dulci şi inocenţi”.

Polițiștii au completat inventarul dormitorului: două sticle de apă minerală, mănuși chirurgicale, spirt medicinal, o sticlă cu suc de portocale, un rozariu (Michael era islamist), CD-uri, un tub de pastă de dinți, o pompă manuală pentru respirație artificială, garou, bandaj, etc.

 

Procurorul David Walgren prezintă judecătorilor una din probe in cadrul procesului intentat medicului Murray
Procurorul David Walgren prezintă una din probele incriminatorii: un flacon de Propofol

La două zile de la moartea lui MJ, principalul suspect, Dr. Conrad Murray a fost interogat de anchetatori. Acesta a fost acuzat că i-a administrat victimei „un medicament nepotrivit” pentru tratarea insomniei (Propofol), iar tratamentul făcut la domiciliul cântărețului a fost inadecvat, dat fiind că, în eventualitatea stopului cardiorespirator, nu exista în acel loc un echipament medical pentru reanimare.

Michael Jackson avea o stare de sănătate „mai bună decât media persoanelor de vârsta sa”, avea un nivel bun al colesterolului, iar arterele sale erau curate. Totuşi, el avea prostata inflamată, dificultăţi la urinare şi suferea de vitiligo, o maladie caracterizată printr-o depigmentare a pielii. De altfel, în momentul morţii, Michael Jackson purta un cateter pentru recoltarea urinei şi un tub nazal prin care primea oxigen.

Murray a declarat că l-a tratat deseori pe Michael Jackson pentru deshidratare şi epuizare şi că starul se hrănea foarte prost, pentru că „nu-i plăcea să mănânce”, iar atunci când mânca, prefera orezul şi puiul. El a mai spus că Michael i-a povestit că mama lui îl obliga să mănânce în copilărie, de aici dezinteresul pentru a se hrăni.

Procesul doctorului Conrad Murray s-a încheiat pe 7 noiembrie 2011. Acesta a fost găsit vinovat pentru omucidere involuntară și a fost condamnat la patru ani de închisoare și retragerea licenței medicale. A fost eliberat doi ani mai târziu, în octombrie 2013  pentru bună purtare.

Servicii funerare grandioase

Pe 7 iulie 2009, la Staples Center din Los Angeles, locul unde starul repeta pentru Londra, s-a ținut o ceremonie fastuoasă de comemorare a marelui dispărut. Sicriul marca Promethean, identic cu cel al lui James Brown, din bronz placat cu aur și capitonat cu mătase albastră în interior, era așezat în fața scenei și era drapat cu trandafiri roșii.

mj funeral

Câțiva dintre frații lui Michael Jackson au purtat pe brațe sicriul acestuia, în acordurile imnului gosspel “Soon and Very Soon”, cântat de corul Andrae Crouch. Frații și surorile au purtat câte o mănușă albă, în memoria cântărețului. Scena a fost asemănătoare unui interior de biserică.

Paris, Prince și Blanket își iau rămas bun
Paris, Prince și Blanket își iau un ultim rămas bun

Smokey Robinson a citit în deschidere câteva telegrame, din partea Dianei Ross și a lui Nelson Mandela, care nu au venit la ceremonie. Mariah Carey a fost acompaniată de Trey Lorenz și au cântat piesa lui Michael “I’ll Be There”, în timp ce pe ecrane apăreau fotografii ale starului.

In numele fanilor a vorbit Queen Latifah, care a spus că „Michael a fost cel mai mare star de pe Pământ”. I-a urmat Lionel Richie, prieten al cântărețului, cu un alt imn gosspel “Jesus is Love”. Fondatorul Motown, Berry Gordy și-a adus aminte de primele apariții ale Jackson 5 și a vrut să sublinieze că talentul lui Michael depășea vârsta acestuia de doar 10 ani.

Stevie Wonder, un alt prieten drag al lui Michael, a interpretat o variantă emoționantă a cântecului său din 1971, “Never Dreamed You’d Leave in Summer.” Magic Johnson și Kobe Bryant au ținut discursuri, ca și reverendul Al Sharpton, care a ridicat întreaga sală în picioare.Cântăreața și actrița Jennifer Hudson, însărcinată, a interpretat piesa ”Will You Be There”, alături de un cor, iar John Mayer a avut o piesă la chitară.

 

Usher interpretând piesa „Gone Too Soon”
Usher interpretând piesa „Gone Too Soon”

Cel mai emoționant discurs a fost cel al actriței Brooke Shields, care și-a amintit de întâlnirile cu Michael, de pe vremea când erau copii. Jermaine Jackson, fratele cântărețului a cântat piesa preferată a lui Michael, „Smile„, de pe coloana sonoră a unui film cu Charlie Chaplin. Usher a cântat și el o altă piesă celebră a lui Michael, „Gone Too Soon„.

La final, familia Jackson, alături de starurile care au cântat la ceremonie, a urcat pe scenă pentru o versiune emoționantă a piesei „Heal The World„, mesajul pe care au vrut să îl transmită în numele lui Michael.

Seara s-a încheiat cu discursurile fraților lui Michael, dar și cu cuvântarea ținută de fiica megastarului, Paris Katherine. Fetița de 11 ani a ținut să spună că „iși iubește tatăl foarte mult” și că acesta „a fost cel mai bun tată pe care și-l imaginase”.

Inmormântarea cea din urmă

57 de zile mai târziu, joi, 3 septembrie 2009, Michael Jackson a fost înmormântat la cimitirul Forest Lawn din Glendale, California. Trupul neînsuflețit al megastarului a fost depus în Marele Mausoleu al cimitirului Forest Lawn, din suburbia oraşului Los Angeles, în mijlocul unor buchete de crini şi trandafiri albi.

Rev. Al Sharpton vorbește la ceremonia din Glendale
Rev. Al Sharpton vorbește la ceremonia din Glendale

Ceremonia, rezervată doar familiei Jackson şi prietenilor foarte apropiaţi ai megastarului, a durat puţin peste o oră şi s-a desfăşurat în aer liber, în faţa Terasei Sfinte a Marelui Mausoleu, o zonă exclusivistă a cimitirului Forest Lawn din Glendale.

Sicriul lui Michael Jackson, transportat de fraţii săi – Jackie, Tito, Jermaine, Marlon şi Randy -, a fost depus în Marele Mausoleu la ora locală 21.43. Copiii starului, Prince Michael, în vârstă de 12 ani, Paris, în vârstă de 11 ani, şi Prince Michael II, în vârstă de 7 ani, au depus o coroană de flori pe sicriul tatălui lor și i-au aruncat bileţele în care şi-au mărturisit iubirea lor.

Gladys Knight, diva muzicii soul, a interpretat o piesă gospel, iar textierul Clifton Davis a interpretat unul dintre cântecele grupului Jackson 5, alături de care Michael Jackson şi-a început cariera muzicală.

Mai multe personalităţi, prieteni apropiaţi ai cântăreţului, au fost invitate de familia Jackson la această ceremonie. Printre acestia s-au numărat actriţa Elizabeth Taylor, actorul Macaulay Culkin şi iubita lui, Mila Kunis, actorul Chris Tucker, faimosul producător muzical Quincy Jones, dar şi fosta soţie a starului, Lisa Marie Presley.

„Regele muzicii pop” îşi doarme somnul de veci  alături de celebrităţi precum Humphrey Bogart, Nat King Cole, Clark Gable, James Stewart, Spencer Tracy, Walt Disney și Elizabeth Taylor.

Michael_Jackson_s_Tomb_in_the_Great_Mausoleum_at_Forest_Lawn_Memorial_Park__Glendale
Mormântul lui Michael Jackson se află în Marele Mausoleu al Cimitirului Forest Lawn din Glendale

Și în România se află un monument închinat lui Michael Jackson.  Acesta poate fi găsit în parcul Herăstrău din București.

monument mj herastrau bucuresti B

MICHAEL JACKSON
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 29 august 1958, Gary, Indiana, S.U.A.
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 25 iunie 2009 / 50 de ani, Los Angeles, California, S.U.A. (certificat de deces 1, 2)
CAUZA DECESULUI: intoxicație cu propofol
A FOST: cântăreț, compozitor, producător, aranjor, dansator, coregraf, actor, om de afaceri, designer vestimentar

 

surse: TVR, Adevarul, Associated Press, TMZ, Mediafax

Reclame

Un gând despre “Michael Jackson – Gone Too Soon

  1. Pingback: Au murit azi, 25 iunie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.