Steve Irwin – Ultima Aventură

steve irwin _„Nu mi-e frică de moarte – dacă va trebui să salvez un ursuleț koala ori un crocodil ori un cangur ori un șarpe, prietene, îl voi salva!”


locatia mortii

Steve Irwin, cunoscut ca „Vânătorul de crocodili” a devenit celebru la sfârşitul anilor ’90 prin documentarele sale despre viaţa sălbatică. Mereu în haine kaki, zâmbitor și entuziast, Steve a câștigat simpatia a peste 200 de milioane de telespectatori din întreaga lume, emisiunile sale fiind difuzate în peste 30 de țări.

Pe 4 septembrie 2006, Steve filma cu echipa sa în zona Low Isles, Queensland pentru documentarul Ocean’s Deadliest, o trecere în revistă a celor mai ucigătoare creaturi marine ce trăiesc în apele dintre Coasta de Aur a Australiei și Marea Barieră de Corali. Puțin după ora 11:00 A.M. în timpul unei scufundări, Steve a fost înțepat de mai multe ori de o pisică de mare, incident care a dus la decesul acestuia. Paradoxal, Irwin nu a fost ucis de vreuna din speciile prezentate în documentar, ci de un pește inofensiv ale cărui atacuri sunt foarte rare.

Nava principală a echipei de filmare a documentarului „Ocean's Deadliest”
Nava principală a echipei de filmare a documentarului „Ocean’s Deadliest”

Copilărie printre crocodili

Stephen Robert Irwin s-a născut pe 22 februarie 1962 în Essendon, o suburbie a orașului Melbourne din Australia. Pasiunea pentru animale a moștenit-o de la tatăl său, Bob, expert în animale salbatice cu specializarea în herpetologie (ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul reptilelor). Mama sa, Lyn Irwin, lucra de asemenea pentru reintegrarea animalelor în natură.

După ce s-au mutat în Queensland, Bob și Lyn au fondat „Reptile and Fauna Park„, unde spre deosebire de alți copii, Steve a trăit fericit printre șerpi, crocodili și varani. La vârsta de doar șase ani, când alți puști mergeau la școală, Steve primea cadou un piton de trei metri lungime – și a fost dragoste la prima vedere. Când a împlinit nouă ani, a prins primul crocodil, sub supravegherea strictă a tatălui său. Imediat după ce a absolvit liceul, a purces la salvarea și strămutarea crocodililor din provincia North Queensland, unde erau prost văzuți de localnici și în consecință exterminați fără milă. După cinci ani de muncă dedicată și asiduă, Steve a devenit voluntar pentru programul guvernamental „East Coast’s Crocodile Management„.

Parcul a continuat să fie o afacere de familie până în anul 1992, când Steve îl preia integral, rebotezându-l „Australia Zoo”, transformatând afacerea într-o mișcare pentru salvarea faunei sălbatice din Australia. În același an, apare în primul său show de televiziune, înconjurat de șerpi, păienjeni și scorpioni. Steve Irwin a devenit foarte repede o vedetă internațională după seria de documentare „The Cocodile Hunter” difuzată pe postul TV Animal Planet între anii 1997-2004 și prezentată alături de soția sa Terri.

Terri și Steve s-au căsătorit în 1992.
Terri și Steve s-au căsătorit în 1992.

Cei doi s-au cunoscut în 1991 când Terri Raines, o înfocată naturalistă americană s-a deplasat în Australia pentru a studia facilitățile de reabilitare a faunei sălbatice. Intr-una din zile, tânăra a vizitat grădina zoologică și l-a remarcat pe Steve. A fost dragoste la prima vedere. Terri își amintește: „Când l-am văzut mi s-a părut că e cel mai grozav bărbat din întreaga lume. In acel mediu apărea ca un fel de Tarzan, un super-erou în orice caz.” S-au logodit după patru luni și s-au căsătorit în Eugene pe 4 iunie 1992. Terri a dat naștere la doi copii: o fetiță pe nume Bindi Sue Irwin (născută pe 24 iulie 1998) și un băiețel ce poartă numele tatălui lui Steve, Robert Clarence „Bob” (născut pe 1 decembrie 2003).

Steve Irwin și-a interpretat propriul rol în filme artistice precum „ Dr. Dolittle 2”, „The Crocodile Hunter: Collision Course” sau „Wiggly Safari”, precum și în numeroase serii de televiziune. A filmat peste 46 de documentare despre lumea sălbatică difuzate în general pe Animal Planet sau Discovery Channel. Ultimul documentar, premonitoriu numit „Ocean’s Deadliest”, îi va fi fatal.

ULTIMELE MOMENTE DIN VIAȚA LUI STEVE IRWIN

S-a vorbit și s-a scris mult despre moartea neașteptată a ecologistului australian, însă de fiecare dată rămânea loc de suspiciuni și  întrebări fără răspuns. Justin Lyons, cameramanul care-l filma pe Steve Irwin când acesta și-a găsit sfârșitul în apele Oceanului Pacific, a povestit la o televiziune din Australia cum s-au desfășurat faptele în acea zi fatidică de luni, 4 septembrie.

Justin Lyons povestește despre moartea lui Steve Irwin
Justin Lyons povestește despre moartea lui Steve Irwin

Lyons, care a lucrat alături de Steve timp de 15 ani, se afla cu acesta în Marea Barieră de Corali filmând pentru documentarul „Ocean’s Deadliest – Cele mai mortale creaturi ale mării”.

Steve Lyons: „Ne aflam în a opta zi de filmări, căutând rechini, însă vremea proastă nu ne permisese să facem scufundări la adâncimi mari. Steve era ca un tigru în cuşcă. Întotdeauna era aşa când nu putea să lucreze.

În cele din urmă s-a decis ca echipa să iasă în apele mai puţin adânci ale recifului într-o barcă pneumatică pentru a filma la întâmplare. În apa adâncă până la piept, Steve Irwin a văzut o pisică de mare de dimensiuni foarte mari. Era un mascul de aproape doi metri şi jumătate. Am coborât din barcă, apa ne ajungea până la piept şi am început să plănuim ce aveam să facem. Mereu aveam astfel de discuții când filmam sub apă.

Nu era prima dată când filmam o pisică de mare și știam că aceste creaturi nu sunt deloc agresive, ci mai degrabă foarte calme. Dacă nu vor să stai lângă ele pleacă, înoată foarte repede.

Foto simbol.
Foto simbol

Filmarea a durat două minute…  Respectând reţeta obişnuită, m-am plasat cu camera de luat vederi în faţa animalului, planul fiind ca Steve să vină din spatele pisicii de mare, să o sperie, iar eu să prind cadrul cu creatura înotând. Am fixat așadar camera asupra pisicii și chiar îmi venise în minte că va fi un cadru extraordinar, care sigur va apărea în documentar. Dintr-odată pisica s-a proptit în partea din faţă şi a început să înjunghie sălbatic cu ţeapa. Câteva sute de lovituri pe secundă. Probabil a crezut că umbra lui Steve era umbra unui rechin tigru, care le atacă destul de frecvent.
Furat de inprevizibilitatea situației, am urmărit pisica de mare în timp ce s-a îndepărtat. Abia când am întors camera spre Steve și am văzut apa înroșindu-se de la sânge am realizat ce s-a întâmplat.

E o nebunie ce-ţi trece prin cap în astfel de momente. Primul lucru la care m-am gândit e că trebuie să ieşim din apă pentru că vom atrage rechinii. În ciuda a ceea ce s-a scris, ţeapa pisicii nu a rămas în pieptul lui Steve, Steve nu şi-a scos-o singur. Este o ţeapă rigidă care i-a intrat în piept ca un cuţit fierbinte prin unt.

Steve a crezut că i-a străpuns plământul. S-a ridicat din apă şi asta a strigat: „Mi-a perforat plământul”. Avea o plagă de aproximativ cinci centimetri în dreptul inimii din care curgea sânge. Avea dureri foarte mari. Ţeapa pisicii de mare are venin, deci sunt sigur că durerile erau groaznice. El suporta de obicei durerea foarte bine, deci când am văzut că se resimte, mi-am dat seama că durerile trebuie să fi fost foarte mari. Nu ştia că a fost lovit în inimă, credea că i-a străpuns plămânul, avea probleme cu respiraţia. Sunt sigur că şi dacă ar fi fost într-un spital în acel moment nu ar mai fi putut fi salvat, pentru că rana era prea mare.

„Mor”

L-am urcat imediat în barcă și am strigat la un membru din echipaj să îi apese rana cu palma. În acest timp încercam să-l îmbărbătez, îi ziceam: „Steve, rezistă, rezistă, gândeşte-te la copiii tăi”. El a ridicat încet privirea la mine şi a spus foarte calm: „Mor”. Acesta este ultimul lucru pe care l-a spus.

Steve a devenit apoi inconştient, cu toate că avea încă ochii deschişi. Barca pneumatică în care ne aflam a ajuns în 30 de secunde la nava principală a echipajului. Am continuat fără încetare să-l resuscităm pe Steve, timp de o oră, până când un echipaj medical a ajuns la faţa locului cu un elicopter. Speram la un miracol, însă medicii au pronunțat imediat decesul, la doar 10 secunde după ce l-au văzut. Steve Irwin avea 44 de ani.

Moartea lui Steve Irwin a fost şocantă, însă nu neapărat neaşteptată. Mereu, când vorbeam, spuneam că dacă va fi să moară în timpul filmărilor, nu va fi omorât de un crocodil sau un rechin. Se pricepea atât de bine să lucreze cu astfel de animale. Mereu ne ziceam că va fi ceva prostesc, cu Steve nu putea fi decât ceva foarte ciudat, un accident nebunesc. Până la urmă aşa a fost.”

Rezultatul anchetei

Trupul lipsit de viață al lui Steve Irwin a fost transportat la Cairns Base Hospital din Queensland pentru autopsie și închierea formală a actelor de deces. Doctorii au ajuns la concluzia că cel mai probabil, după atacul pisicii de mare, organismul lui Steve Irwin a intrat imediat într-o stare de șoc traumatic; e posibil să fi simțit o durere puternică însă aceasta a fost suprimată de pierderea cunoștinței. Moartea lui Steve a fost provocată atât de toxinele din coada pisicii de mare cât și a leziunilor de la nivelul pieptului.

Steve Irwin într-o ultimă fotografie
Steve Irwin într-o ultimă fotografie

In orele următoare, Poliția a înștiințat familia de pierderea suferită și a emis un comunicat de presă despre eveniment. Soția sa, Terri se afla într-o drumeție în Cradle Mountain National Park din Tazmania.

Momentul morții lui Irwin a fost înregistrat de colegul său, și se crede că sunt primele imagini în care un om este atacat de o pisică de mare. Din nou un paradox morbid, Steve a declarat într-un interviu în 2003: „Când o fi să mor, aș vrea să fiu surprins de camera de filmat.” In tot cazul, materialul video a fost predat poliției din Queensland pentru cercetări, după care a fost distrus la cererea familiei. Cu toate acestea, milioane de oameni scotocesc și în ziua de azi internetul în speranța că vor descoperi filmul morții lui Steve Irwin.

Despărțire

Pe 9 septembrie 2006, în Caloundra s-a ținut o mică ceremonie funerară la care a participat familia, rude și câțiva prieteni apropiați. Spre seară, sicriul lui Steve Irwin a fost transportat și îngropat într-un loc secret din perimetrul Australia Zoo, mormântul său fiind astfel inaccesibil vizitatorilor și ferit de ochii curioșilor.

Serviciul funerar s-a desfășurat în incinta Australia Zoo
Serviciul funerar s-a desfășurat în incinta Australia Zoo

Serviciul funerar public s-a desfășurat în prezența a 5.000 de persoane, pe 20 septembrie 2006 la locul preferat de muncă al lui Irwin, „Crocoseum” de la Australia Zoo, Queensland. Gazda ceremoniei a fost actorul Russell Crowe.

Toate marile rețele de televiziune au transmis în direct de la fața locului, ceremonia fiind urmărită de aproape 300 de milioane de telespectatori. Evenimentul a fost marcat de intervenția emoționantă a fiicei realizatorului de televiziune, în vârstă de 8 ani. „Tatăl meu a fost un erou, a fost întotdeauna lângă mine când aveam nevoie de el”, a declarat Bindi, îmbrăcată în kaki, culoarea preferată a tatălui ei. „Am filmat împreună, am prins crocodili (…). Nu vreau ca pasiunea tatei să se termine aici. Vreau să fac ceva pentru speciile pe cale de dispariție, așa cum a făcut și el”, a mai spus fetița.

Terri Irwin cu cei doi copii, Bindi și Robert și tatăl lui Steve asistă la ceremoniile funerare.
Terri Irwin cu cei doi copii, Bindi și Robert alături de tatăl lui Steve asistă la ceremoniile funerare.

Premierul australian John Howard a luat și el cuvântul, lăudând calitățile lui Irwin și „talentul de a fi natural și autentic”. Alte mari personalități mondiale au transmis prin intermediul imaginilor condoleanțe. Muzicianul australian  John Williamson a interpretat „True Blue”, cântecul favorit al lui Steve Irwin. La final, in mod simbolic, mașina de teren a lui Steve a fost încărcată cu unelte și a părăsit incinta pentru ultima dată.

Postum

Numărul vizitatorilor Australia Zoo a crescut dramatic după moartea lui Steve. Mulți fani au dorit să-i aducă un ultim omagiu expunând pe aleile grădinii flori, lumânări, animale de pluș și pancarde cu mesaje de adio. Cel puțin zece pisici de mare au fost găsite mutilate și cu cozile tăiate pe plajele din Queensland în săptămâna ce a urmat morții neînfricatului naturist. Gestul a fost condamnat de Michael Hornby, prieten cu Steve și președinte Wildlife Warrior: „Suntem total dezamăgiți de reacția acestor fanatici și aceste acte inumane de răzbunare. E ultimul lucru pe care l-ar fi dorit Steve.”

tribute flowers irwin

  • Strada pe care se află Australia Zoo a căpătat numele Steve Irwin Way.
    Guvernul australian a donat 135,000 de hectare de teren în North Queensland atribuindu-i titlul de Steve Irwin Wildlife Reserve.
    Un asteroid descoperit în 2001 a fost numit „57567 Crikey” în memoria lui Steve Irwin și a binecunoscutei sale replici.

crikey

STEVE IRWIN -nume complet: Stephen Robert Irwin
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 22 februarie, 1962, Essendon, Victoria, Australia
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 4 septembrie, 2006 / 44 de ani, Batt Reef, lângă Port Douglas, Queensland, Australia
CAUZA DECESULUI: stop cardiac provocat de înțepături ale unei pisici de mare
A FOST: naturalist, personalitate TV

 

Reclame

Un gând despre “Steve Irwin – Ultima Aventură

  1. Pingback: Au murit azi, 4 septembrie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.