Sid Vicious – prea repede a trăit, prea tânăr a murit

RA1018_SEX_PISTOLS

„Subminează-le autoritatea pompoasă, respinge-le standardele morale, fă-te cunoscut prin Anarhie și dezordine, creează cât poți de mult haos și distrugere, dar nu îi lăsa să te prindă viu.”


locatia mortii

Se spune că prin camerele ponosite ale Hotelului Chelsea din New York, mai bântuie încă spiritele lui Mark Twain, Janis Joplin sau alți oameni iluminați care au trecut pe aici. Dar nici unul dintre aceste spirite rătăcitoare nu-ți pot spune o poveste mai cutremurătoare ca cea a lui Nancy Spungen și a iubitului ei, Sid Vicious. Era o dimineață rece de octombrie a anului 1978, când, în camera 100, Sid își încheia furtunoasa sa relație cu Nancy, trimițând-o în lumea morții cu un cuțit de vânătoare. Patru luni mai târziu, încărcat de remușcări și aflat în agonie după ea, Sid avea să o urmeze…

 

sid youngNumele său real era Simon John Ritchie-Beverly. S-a născut la Londra pe 10 mai 1957. Părinții săi erau John și Anne Ritchie. Tatăl său i-a părăsit la scurt timp după nașterea lui. Tânăr fiind, s-a mutat împreună cu mama sa în insula Ibiza, unde ea a ales să-și câștige existența din vânzarea de droguri. Mai târziu cei doi s-au întors în Anglia, unde Anne s-a căsătorit cu Christopher Beverly în 1965, înainte de a-și ridica o casă în Kent, Anglia.

Tatăl său vitreg a decedat șase luni mai târziu, și, până în 1968, Ritchie și mama sa au locuit într-un apartament închiriat în Tunbridge Wells, unde el a urmat școala Sandown Court. În 1971 cei doi s-au mutat în Hackney, în East London.

Consuma frecvent droguri pe cale intravenoasă, în special amfetamină, împreună chiar cu mama sa. Tot în această perioadă dezvoltă tendințe antisociale; se spune chiar că a asaltat un pensionar.

Potrivit fotografului trupei, Dennis Morris, Ritchie era de fapt în adâncul său o persoană timidă. În ciuda declarației lui Morris, Vicious l-a atacat pe jurnalistul revistei NME, Nick Kent cu un lanț de motocicletă cu ajutorul lui Jah Wobble. L-a amenințat de asemenea si pe DJ-ul BBC, Bob Harris, în timpul unei seri petrecute la The Speaksey (club londonez în care se adunau majoritatea celebrităților rock britanice din timpul acela). Altercația dintre cei doi s-a terminat cu promisiunea lui Harris de a-l da în judecată. În ciuda numeroaselor certuri în care se implica, Ritchie era un luptător slab, fiind bătut de câteva ori de Paul Weller, David Coverdale si de chitaristul trupei Thin Lizzy, Brian Robertson, care l-a lovit cu un sabot în interiorul unei nave.

Ritchie a primit porecla Sid de la John Lydon (nume de scenă Johnny Rotten), Sid fiind hamsterul lui Lydon. După ce a fost mușcat de animal, Simon a spus “Sid is really vicious!” (Sid este foarte răutăcios!).

sid vicious and his bass

Potrivit lui John Lydon, cei doi cântau la tamburină pe stradă. Preluau melodiile lui Alice Cooper și oamenii le dădeau bani pentru a-i face să tacă din gură.

Pe străzile muzicii

Vicious și-a început cariera muzicală în 1976 ca membru al formației The Flowers of Romance împreună cu Keith Levene – co-fondator al trupei The Clash (care mai târziu l-a ajutat pe John Lydon să înființeze proiectul Public Image Limited), Palmolive și Viv Albertine, care va înființa formația The Slits. A cântat și împreună cu Siouxsie & the Banshees la tobe, la celebra lor apariție publică din cadrul festivalului 100 Club Punk Festival de pe starda Oxford din Londra. Potrivit documentarului Final Damnation, Sid, împreună cu Dave Vivian, au fost luați în considerare pentru a îndeplini funcția de soliști ai trupei The Damned, dar nu au venit la audiții.

Sex Pistols

Sex Pistols in 1977: Sid Vicious, Steve Jones (centru) și Johnny Rotten (dreapta).
Sex Pistols in 1977: Sid Vicious, Steve Jones (centru) și Johnny Rotten (dreapta).

Sid a fost rugat să se alăture grupului Sex Pistols după plecarea lui Glen Matlock din februarie 1977. Axat pe muzica punk, Sex Pistols fusese înființată de managerul Malcolm McLaren în anul 1975 și se prezenta publicului ca o  expresie a frustrării sociale față de politica vremii. Pe undeva alegerea era firească; Vicious era prieten cu grupul Bromley Contingent, un grup de fani ai celor de la Sex Pistols, care își urmau idolii peste tot. Malcolm McLaren a afirmat „Dacă Rotten este vocea punkului , atunci Vicious este atitudinea”.

Alan Jones l-a descris pe Sid ca simbolizând iconic punkul. Unghiile lui erau tot timpul neglijent date cu ojă mov. Sid a avut primul angajament cu formația pe 3 aprilie 1977, la Screen on the Green din Londra. Debutul său a fost filmat de Don Letts și apare în filmul Punk Rock Movie. Datorită unor piese care atacau direct Casa Regală („God Save the Queen” – 1977, no. 2 în U.K.), Sex Pistols a devenit ținta mai multor atacuri din partea britanicilor, iar aparițiile publice, implicit concertele, s-au izbit de refuzul mai marilor industriei muzicale. Fire vizionară, Malcolm a pus la cale un turneu în Statele Unite.

În noiembrie 1977, Sid Vicious a întâlnit-o pe americanca Nancy Spungen și cei doi au început imediat o relație (Spungen venise la Londra pentru a se întâlni cu Jerry Nolan de la The Heartbreakers). Era dependentă de heroină și Sid, care își avea deja imaginea de „live fast, die young” i-a împrumutat dependența. Deși se iubeau, relația lor violentă și tumultoasă a avut un efect dezastruos asupra formației. În timpul turului lor prin Statele Unite din 1978, atât formația cât și Vicious erau vizibil deteriorați. Grupul a suținut opt concerte peste ocean.

Sex Pistols, ultimul concert in San Francisco
Sex Pistols – ultimul concert in San Francisco

Formația s-a despărțit la San Francisco pe 14 ianuarie 1978, după un ultim concert la Winterland Ballroom. Sid Vicious, împreună cu Spungen, ce acționa ca și managerul lui, și-a început între timp o carieră solo, cântând alături de numeroși muzicieni precum Mick Jones de la The Clash, basistul Glen Matlock, Rat Scabies de la The Damned, Arthur Kane de la New York Dolls, ș.a.

Mai mult  spirit decât virtuozitate

Sid nu a fost niciodată recunoscut ca un basist competent. În timpul unui interviu pentru Guitar Hero III, când chitaristul de la Sex Pistols, Steve Jones, a fost întrebat de ce el a fost cel ce a înregistrat părțile pentru bas pentru albumul Never Mind The Bollocks, Jones a răspuns: “Sid era în spital, bolnav de hepatită și nu putea cânta, nu că ar fi putut să cânte oricum”. În anumite momente, în timpul spectacolelor, membrii formației deconectau basul lui Sid deoarece cânta foarte prost. Vicious l-a rugat pe Lemmy, basistul de la Motörhead, să-l învețe să cânte la bas, spunându-i simplu „Nu pot cânta la bas”, la care Lemmy i-a răspuns „Știu”. Într-un alt interviu, Lemmy a afirmat: „Mda. Totul mergea bine. Și totuși tot nu putea să cânte la bas nici când a murit.”
Sid a primit lecții și de la Glen Matlock. În lumina acestor povești și comentarii, este foarte rar admis faptul că totuși cântatul lui Sid devenise acceptabil încă de la începuturi. În cele câteva luni de când era la Sex Pistols, înainte să o cunoască pe Nancy, Sid se dedicase muncii și studiului și făcea tot posibilul să cânte cât mai bine. În timpul primei lui prestații, la Screen on the Green (cu aproximativ două luni după ce se alăturase trupei), acesta putea cu ușurință menține o melodie. Progresul lui însă a fost oprit iremediabil de relația lui cu Spungen. Nancy a scos la suprafață tot ce era mai rău la el și l-a inițiat pe căile autodistrugerii. Prestația lui din timpul ultimului concert a fost îngrozitoare, degetele lui mișcându-se lent și neîndemânatic datorită intoxicației și lipsei de interes.

Când dragostea ucide

Sid & Nancy
Sid & Nancy

In învălmășeala zilelor, Sid și Nancy deveniseră prinși în propria lor lume a dependenței de narcotice și a autodistrugerii. Interviuri arată cuplul încercând să răspundă la întrebări din pat: Spungen de abia este coerentă, pe când Sid își pierde cunoștința de numeroase ori. Vicious a fost și foarte aproape de moarte din cauza unei supradoze de heroină și a fost internat în spital o bună bucată de timp.

În dimineața zilei de 12 Octombrie 1978 s-a trezit din inconștiența cauzată de droguri pentru a o găsi pe Nancy moartă pe podeaua băii din camera lor (camera 100) din hotelul Chelsea din New York. Spungen fusese înjunghiată în abdomen și a murit datorită hemoragiei. Sid a fost arestat pe 22 noiembrie 1978 și acuzat de uciderea lui Nancy Spungen, deși el a afirmat că nu-și mai aducea aminte ce se întâmplase.

Există numeroase teorii conform cărora Spungen a fost omorâtă de altcineva, de obicei unul dintre cei doi traficanți ce le-au vizitat apartamentul în seara aceea, sau că cei doi au fost jefuiți deoarece anumite obiecte (inclusiv o sumă substanțială de bani) au dispărut din camera de hotel. În cartea sa, Pretty Vacant: A History of Punk, Phil Strongman afirmă că ucigașul lui Spungen era actorul și comicul Rockets Redglare. Redglare livrase 40 de capsule de hidromorfon cuplului în noaptea în care Nancy a fost omorâtă.

Sid Vicious este arestat în cazul uciderii lui Nancy Spugman
Sid Vicious este arestat în cazul uciderii lui Nancy Spungen

Alt fapt neobișnuit, conform raportului poliției, a fost că un anume Neon Leon avea haina de piele a lui Sid și două discuri de aur în camera sa. Acesta a spus că Sid i le dăduse lui pentru a avea grijă de ele, în noaptea de 11 octombrie 1978. Cauțiunea de 50.000 de dolari a fost plătită de Virgin Records. Planul era ca Sid să facă un nou album împreună cu colegii de la Sex Pistols, Steve Jones și Paul Cook pentru a obține fonduri pentru apărarea sa. Acesta urma să fie o colecție de hituri clasice incluzând (potrivit lui McLaren) „White Christmas” și „Mack the Knife”. In tot cazul, fanii s-au bucurat de albumul post-mortem „Sid Sings” lansat pe 15 decembrie 1979.

Pe 22 octombrie, zece zile mai târziu de la moartea lui Nancy, Sid a încercat să se sinucidă tăindu-se la mână. A fost dus la spitalul Bellevue din New York, unde a rămas internat o vreme. După ce a ieșit din spital, a fost acuzat de atac pentru că a spart o halbă de bere în fața fratelui lui Patti Smith, Todd Smith. A fost arestat din nou pe 9 decembrie 1978 și trimis la închisoarea Riker’s Island pentru 55 de zile. A fost eliberat pe cauțiune pe 1 februarie 1979.

Ultima zi, ultima doză

2 februarie 1979. New York

Bank Street, no 63. Aici a murit Sid Vicious.
New York, Greenwich Village, Bank Street, no 63. Aici a murit Sid Vicious.

O mică petrecere a fost ținută pentru a celebra libertatea lui Sid Vicious în apartamentul noii sale iubite, actrița Michelle Robinson, cu care se cunoștea de puțină vreme. Sid era curat, dependența lui de droguri atenuându-se cât stătuse la închisoare. Imbrăcat în tricoul său roșu cu svastică, Sid apărea în fața prietenilor  foarte optimist; își făcea planuri de viitor cum că ar vrea să înregistreze un nou album care i-ar readuce cariera pe făgașul normal. Mama sa, Ann, îi gătise mâncarea favorită: spaghetti Bolognese.

Totuși, la dineul din seara aceea, reușise să obțină niște heroină de la prietenul său Peter Kodick, și la miezul nopții, și-a sărbătorit libertatea cu o supradoză. Organismul său a cedat instantaneu, Sid devenind deoadată vânăt și semiconștient. Prietenii au insistat să cheme o ambulanță, însă Vicious a refuzat. A stat o perioadă în dormitor după care și-a revenit și și-a cerut scuze pentru cele întâmplate. Petrecerea însă se sfârșise și toți au plecat acasă.

Trupul lui Sid Vicious.
Trupul lui Sid Vicious in apartamentul de pe Bank Street.

La ora 2:00 A.M., Sid și Michelle s-au culcat în dormitor. Ann a rămas și ea peste noapte și s-a întins pe canapeaua din camera de zi. Afară, frigul și întunericul paralizau încet, încet, străzile orașului care nu adoarme niciodată. In apartamentul din clădirea vișinie de pe Bank Street, Sid Vicious își dormea somnul cel din urmă.

În jurul orelor 11:30 A.M. Michelle s-a trezit și a constatat îngrozită că iubitul ei nu mai respiră. A anunțat-o imediat pe Ann care a chemat salvarea. Sid Vicious a fost transportat direct la morgă unde i s-a constatat decesul. Avea 21 de ani.

Legistul Michael Baden a explicat că atunci când o persoană face supradoză de heroină și adoarme, inima ei se oprește în timpul etapelor REM. Sid Vicious a murit pe la ora 10 dimineața, după numeroase etape REM din timpul nopții. Criminaliștii au descoperit că heroina era 80 la sută pură și, datorită faptului că nu mai consumase de mult timp, rezistența lui era foarte scăzută.

Ce l-a ucis pe Vicious?

În seria televizată HBO Autopsy: Post Mortem, Dr. Baden pretinde că plămânii lui Vicious erau umpluți cu apă și lichid, lucru normal pentru cineva ce a murit de supradoză de heroină. Sid s-a înecat în propriile lui lichide.

Trupul lui Sid este transportat la morgă
Trupul lui Sid Vicious este transportat la morgă

În 2006, seria canadiană de televiziune The Final 24, a realizat un episod despre viața și moartea lui Vicious. Emisiunea a emis o ipoteză șocantă. Michelle Robinson a pretins că în dimineața zilei de 2 februarie 1979, mama lui Sid a intrat în camera sa și i-a injectat fiului său o cantitate mortală de heroină în timp ce acesta dormea. Se spune că aceasta a mărturisit înainte de moartea ei din 1996, că i-a injectat fiului ei o doză mortală pentru că îi era teamă că acesta va ajunge la închisoare pentru moartea lui Nancy Spungen.

Călătoria cea din „urnă”

In privința serviciilor funerare ce aveau să urmeze, familia a întâmpinat din nou greutăți. Nici o Casă Funerară din New York nu dorea să-și asocieze imaginea cu Sid Vicious, aşa că erau invocate diferite scuze sau se impuneau sume colosale. In cele din urmă, Sid Vicious a fost incinerat undeva în New Jersey.

suicidal note sidLegenda spune că în buzunarul lui Vicious a fost găsit un bilet de adio în care acesta scrisese că între el și Nancy se crease un pact al morții, iar el era dator să-și plătească partea. Sid avea o ultimă dorință: „Vă rog să mă îngropați lângă iubita mea, îmbrăcat în geaca de piele, blugi și cizmele mele moto. La revedere.”

Familia Spungen a refuzat categoric ca „criminalul” lui Nancy să se odihnească pe veci lângă victima sa. In plus, Nancy era evreică, iar administratorii cimitirului King David din Philadelphia unde era înmormântată aceasta, nu ar fi aprobat un „oaspete” de altă religie.

Ann Beverly și fiul său, Sid
Ann Beverly și fiul său, Sid

In cartea Please Kill Me: The Uncensored Oral History by Punk de Legs McNeil și Gillian McCain, ni se dezvăluie că mama lui Sid a vizitat cimitirul King David împreună cu sora sa, cu Eileen Polk și cu Jerry Only de la Misfits,  pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Nancy Spungen. Intenția ascunsă era însă de a împrăștia cenușa lui Sid peste mormântul lui Nancy. Surpriza a fost că grupul  a fost în permanență supravegheat de doi lucrători ai cimitirului, astfel că printre fulgii răzleți de zăpadă cei patru au depus câteva flori, s-au rugat după care s-au îndreptat spre ieșire.

La plecare, au întors mașina și s-au deplasat către celălalt capăt al cimitirului, unde Ann a luat urna cu cenușa lui Sid, a sărit gardul şi s-a dus direct la mormântul lui Nancy unde împrăștiind toată cenușa, după care s-a întors la mașină spunând împăcată: „Ei bine, Sid și Nancy sunt în sfârșit împreună”

nancy grave

Postum

In 2006, Sid Vicious a fost inclus împreună cu colegii săi fondatori ai formației Sex Pistols, în Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame. Cei patru rămași în viață au refuzat să participe la eveniment.

In 2014, în oraşul britanic Tunbridge Wells, unde Sid Vicious a urmat școala primară, s-a propus dezvelirea unei plăci comemorative cu numele persoanelor faimoase ce au trecut pe aici. Sid Vicious era una dintre ele. Deși unora le-a plăcut ideea, cei mai mulți localnici au fost împotrivă, afirmând că John Simon Ritchie nu a fost decât un mare depravat și nu merită o astfel de onoare.

 

SID VICIOUS – nume real: Simon John Ritchie-Beverly
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 10 mai, 1957, Londra
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 2 februarie, 1979 / 21 de ani, New York
CAUZA DECESULUI: supradoză de heroină
A FOST: muzician, interpret

 

Reclame

Un gând despre “Sid Vicious – prea repede a trăit, prea tânăr a murit

  1. Pingback: Au murit azi, 2 februarie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.