Bruce Lee – ucis de mafie sau de o aspirină?

brucelee3„Dacă aș muri mâine, n-aș avea niciun regret. Am făcut ce-am vrut, nu-ți poți dori mai mult de la viață.”


 

locatia mortii

Numele meu este Lee, Bruce Lee”, spunea apăsat într-un interviu prăfuit pe o peliculă alb-negru, un tânăr cu trăsături asiatice. Şi lumea întreagă a reţinut. Acelaşi tânăr şi-a pus propria viaţă în joc pentru ca lumea să ştie că el a fost şi rămas pe veci Lee, Bruce Lee. Erou pentru milioane de tineri care au descoperit artele marţiale prin filmele sale, deschizător de drumuri în cinematografie şi schimbător de istorie în lumea ermetică a tradiţiilor chinezeşti, creator al unor concepte revoluţionare despre arta de a lupta, Bruce Lee a rămas şi astăzi un subiect care suscită interesul multora. Simpla enumerare a calităţilor sale de luptător, presupusele secrete cunoscute de Micul Dragon, istoricul filmografiei, nesfârşitele controverse legate de “cum?” şi “de ce?” a murit, nu fac decât să sporească aura de mister care înconjoară viața unui personaj care a marcat definitiv secolul trecut, multe cercetări sociologice incluzându-l în topul celor mai importante persoanalități care au marcat istoria modernă.

Anul Dragonului

Bruce Lee și zâmbetul copilăriei
Bruce Lee și zâmbetul copilăriei

Să facem un scurt popas în timp, undeva în preajma Anului Dragonului. Atunci, pe data de 27 noiembrie, într-un cartier al emigranţilor chinezi din San Francisco se naşte cel care a fost Bruce Lee. Adevăratul său nume a fost Li Xiao Long în dialect mandarin sau Li Jun-Fan în cel cantonez. Conform complexului zodiac chinezesc, Bruce Lee aparţinea zodiei Dragonului. Ca şi cum ar fi vrut să confirme toate trăsăturile nativilor acestei zodii de foc, Bruce a trăit ca un adevărat dragon.

Cetăţean american încă din momentul naşterii, Micul Dragon, cum avea să fie supranumit, a beneficiat de ajutorul unei familii relativ bogate pentru acele vremuri, tatăl său, Li Hoi Chuen, fiind concomitent conducător al unei trupe de operă cantoneză şi reputat actor de film în lumea crescândă a emigranţilor chinezi. Mama sa, Grace Li, avea un trecut încă mai impresionant, aparţinând clanului To Hung, una dintre cele mai bogate şi influente familii din Hong Kong.

Copilăria i-a fost fericită şi lipsită de griji, micul Li Jun-Fan fiind de mic conştient de magnetismul şi şarmul său. La vârsta de 3 ani, părinţii săi se întorc în Hong Kong pentru a-şi supraveghea mai bine afacerile şi proiectele de viitor. Spre dezamăgirea tatălui său, copilul din zodia de foc nu avea nici cea mai mică înclinaţie pentru făcut bani. În schimb, atracţia nativă pentru lupte, bătăi şi scandaluri scoteau mulţi bani pentru amenzi şi despăgubiri din buzunarul lui Li senior.

Școala străzii

Cu toate că părinţii săi îl înscriu la cele mai bune şcoli din Hong Kong, viitorul Bruce Lee se asociase deja unei bande de mici infractori şi invăţa cu sârg limbajul străzii. Luptele de stradă din Hong-Kong sunt mai dure decât în multe alte locuri, fie şi numai pentru că aici este cartierul general al temutelor Triade. În lumea periculoasă a delicvenţei juvenile, Lee a intrat la frageda vârstă de 13 ani. Caracterul său puternic, dublat de curajul şi abilitatea înnăscută de conducător, l-au propulsat în scurt timp la comanda bandei de mici golani din care făcea parte. Tot aici a învăţat un crez căruia i-a rămas credincios întreaga viaţă “Să câştigi este totul: stilul şi regulile nu contează în luptă”.

Unde ar fi ajuns Bruce Lee dacă ar fi continuat cu acest stil de viaţă, este uşor de ghicit. Probabil s-ar fi transformat într-un lider interlop cu multă influenţă şi putere, sau ar fi înfundat puşcăriile. La fel de bine ar fi putut sfârşi cu un cuţit în spate. Dorinţa venită din străfundurile nativului dragon, de supremaţie prin puteri proprii, l-a salvat de un destin de viitor infractor, adolescentul Lee rupând legăturile cu banda.

Într-un interviu din 1967, Bruce îşi aminteşte: „Ce s-ar fi întâmplat dacă la un scandal nu aş fi avut banda lângă mine? Am decis atunci să învăţ Kung Fu, pentru a putea să mă apăr”. Tatăl său se decide să îşi înscrie turbulenta odraslă la cursurile de Taijiquan, stilul Wu. Boxul Taji este un stil complex şi esoteric care are mult de a face cu cultivarea energiei interne Qi, relaxarea, introspecţia şi meditaţia. Multe din perceptele Taiji apar în filozofia lui Bruce Lee de mai târziu. Însă micul golan vroia doar să se bată. Căuta un stil cât mai eficient de a-şi lichida adversarii.

bruce-lee-kick

Prin maestrul Wu Ta-chi, profesorul său de Taiji, Bruce intră în contact cu nimeni altul decât Yip Man, ultimul mare maestru al stilului Wing Chun. Acest mărunt, dar mortal luptător de abia se refugiase în Hong-Kong din China comunistă, aducând cu sine secretele a 6 generaţii de luptători. Lee s-a antrenat cu bătrânul Yip Man timp de 5 ani, răstimp în care câştigă câteva campionate de box precum şi titlul de campion la…dansul Cha Cha.

Viaţa violentă şi numeroşii duşmani pe care şi-i crease îl determină pe tatăl sau să-l trimită în Statele Unite. La vârstă de 18 ani, Li Xiao Long ajunge la San Francisco cu 100 $ în buzunar, o mulţime de titluri de campion şi un geamantan de vise. Spirit pragmatic, primul lucru pe care-l face pe pământ american este acela de a-şi schimba numele în Bruce Lee, convins că americanii nu-şi vor bate memoria cu reţinerea unui complicat şi lung nume chinezesc.

Deschizătorul de drumuri

După ce îşi petrece câteva luni lucrând ca ospătar în restaurantul lui Ruby Chow, un prieten al tatălui său, Bruce Lee decide că nu a venit în America să servească pe la mese, în consecinţă absolvă cursurile Şcolii Tehnice Edison din Seattle. Atras de filozofie şi actorie, se înscrie la Universitatea din Washington, pe care o abandonează însă după 3 ani şi jumătate. În viaţa Micului Dragon, apăruse deja viitoarea sa soţie, Linda, precum şi dorinţa de a arată omului alb misterele artelor marţiale chinezeşti. În consecinţă, ambiţia şi calităţile sale nemaivăzute de luptător îl propulsează direct în serialul TV The Green Hornet.

O familie fericită
O familie fericită

In 1964 Bruce Lee se căsătorește cu Linda Cadwell, iar pe 1 februarie 1965 se naște la East Oakland Hospital din Seattle, primul său fiu, Brandon. Familia Lee s-a întregit în 1969 când, pe 19 aprilie s-a născut Shannon.

Deși Lee primeşte roluri periodice în seriale de televiziune precum Batman, Longstreet, Ironside sau Here Comes the Brides, visul lui e să lanseze un serial conceput de sine care portretizează peregrinările unui călugăr Shaolin. Serialul trebuia să se numească The Warrior, iar Bruce Lee ar fi trebuit să joace rolul principal. Cei de la Warner Bros au furat ideea şi neîncrezători în calităţile lui Lee, rebotezau serialul Kung Fu, dându-i rolul lui David Carradine, un actor fără nicio pregătire în artele marţiale…

The King of Hong Kong

Dezamăgit, Lee se întoarce în Hong Kong. Acolo, printre cei din aceeaşi rasă şi cultură cu a sa, avea să cunoască succesul. “The Big Boss” (1971) a fost filmul care l-a transformat instantaneu într-un erou al chinezilor şi într-un star internaţional. În doar o lună a avut încasări de  3.197.000 $, o sumă imensă pentru acele vremuri. În “Fists of Fury” (1972), Lee restabileşte onoarea rănită a chinezilor umiliţi în anii ocupaţiei japoneze din timpul celui de al doilea Război Mondial. Rămâne antologică secvenţă în care, Chen Chen, personajul jucat de Lee, sparge dintr-un salt cu piciorul placa de la intrarea într-un parc, placă pe care japonezii scriseseră “Intrarea câinilor şi chinezilor strict interzisă”.

Bruce Lee in filmul Fists of Fury

Pentru “Way of the Dragon” (1972), Lee nu a precupeţit nici un efort pentru a se întrece pe sine. Pentru scenele de acţiune l-a chemat pe Unicorn Chan, iar ca regizor secund l-a avut pe Ricky Chick. Filmul a stabilit o serie de recorduri: Bruce Lee fiind primul actor chinez care şi-a fondat propria companie de producţie cinematografică, a fost primul film chinezesc turnat în Europa, iar Lee utiliza pentru prima dată tehnici de nunchaku dublu pe ecran. Bruce a fost cu această ocazie primul chinez producător, vedetă principală, scenarist şi regizor al propriilor sale filme.

În acelaşi timp, a folosit adevăraţi campioni de Karate, apelând la serviciile bunilor săi prieteni, Chuck Norris şi Bob Wall. Ultimul său film “Game of Death” a fost cumva premonitoriu, Lee decedând misterios chiar în timpul filmărilor. Colegii de platou au fost nevoiţi atunci să folosească o sosie pentru a încheia filmul.

Cine a ucis Dragonul?

La data de 20 iulie 1973, Micul Dragon a trecut în nefiinţă ducând cu sine secretul propriei morţi. Avalanşa de presupuneri şi variante ale cauzei morţii, care a urmat anchetei oficiale nu a făcut decât să adâncească misterul.

Dar, pentru a înțelege mai bine moartea neașteptată a maestrului, să ne întoarcem în urmă cu câteva luni, mai exact pe 10 mai 1973. La acea dată, Bruce Lee a fost transportat de urgență la Baptist Hospital din Hong Kong acuzând dureri puternice la cap. Diagnosticul medicilor a fost edem cerebral (creștere în volum a creierului), afecțiune ce avea să-i fie fatală două luni mai târziu.

În după-amiaza zilei de 10 mai, Bruce se afla în studiourile Golden Harvest din Hammer Hill Road, Hong Kong lucrând la dublajul filmului „Enter the Dragon”. In cabina de sunet era foarte cald și datorită faptului că ventilatoarele erau oprite pentru a nu face zgomot. La un moment dat, Bruce s-a scuzat că are o migrenă și s-a retras într-o cameră alăturată pentru a se odihni. După aproximativ douăzeci de minute, unul dintre angajați a mers să-l întrebe cum se simte. La intrarea în cameră, angajatul l-a găsit pe Bruce Lee pe podea bâjbâind după ochelari. Actorul s-a ridicat și i-a spus angajatului că consumase hașiș și pur și simplu amețise prea tare.

Reîntors în camera de dublaj, Bruce n-a stat nici cinci minute și a început din senin să vomite și să tremure. Producătorul Raymond Chow a chemat imediat ambulanța. Medicul de gardă de la Baptist Hospital, Dr. Charles Langford a remarcat: „Bruce avea febră și era inconștient. Respira greu și tușea. Apoi corpul său a intrat în convulsii. Pentru a-i acorda primul ajutor am fost ajutat de încă doi medici printre care neurochirurgul Peter Woo. Bruce avea contracții musculare și se zbătea. A fost foarte greu să-l stăpânim, pacientul fiind foarte puternic. După ce i-am administrat Mannitol pentru a stopa umflarea creierului, Bruce și-a revenit și a încercat să vorbească dar nu a reușit. Ochii i se roteau haotic. Intervenția durase o oră și jumătate.”

Două săptămâni mai târziu, Bruce Lee era total recuperat și se deplasa în Statele Unite pentru un control medical amănunțit. Pe 25 mai 1973,  Dr. Harold L. Karpman a concluzionat după analiza testelor că Bruce Lee era sănătos și într-o formă foarte bună. În privința evenimentului din 10 mai, medicii au căzut de acord că Bruce era predispus la convulsii generalizate din cauze necunoscute.

ULTIMELE ORE DIN VIAȚA LUI BRUCE LEE

20 iulie 1973. Hong Kong.
Ora 12:30. Bruce Lee părăsește împreună cu soția sa locuința din Cumberland Road pentru a lua masa împreună cu bunul său prieten Rebu Hui. Este energic și bine dispus, cum era întotdeauna.

Ora 14:00. Lee se întoarce acasă având o întrevedere cu producătorul Raymond Chow, devenit între timp asociatul său la Casa de Film Concorde, pentru a discuta unele aspecte legate de ultimul său film “Jocul cu Moartea”.

Ora 16:00. Cei doi merg în oraș  pentru a se întâlni cu actriţa principală din film, taiwaneza Betty Ting Pei (26 de ani), fostă amantă a lui Raymond Chow şi prietenă apropiată cu Bruce. Cei doi se cunoscuseră în vara anului 1972 în timpul filmărilor la „The Way of the Dragon”. In apartamentul actriței din Beacon Hill Road, nr. 67 cei trei se tratează cu  băuturi ușoare și lucrează la scenariu.

Ora 19:30. Bruce Lee se plânge de dureri atroce de cap. Betty Ting îi dă o pastilă de Equagesic, un puternic analgezic care conţine în doze egale aspirină şi un relaxant muscular. După ce bea medicamentul Bruce se întinde într-o cameră alăturată pentru a dormi puțin. E somnul cel de pe urmă.

Ora 19:40. Raymond Chow părăsește apartamentul pentru a lua cina cu George Lazenby la Miramar Hotel.

Ora 21:00. Raymond o sună pe Betty Ting Pei pentru a o întreba de ce nu a venit cu Bruce Lee la întâlnire. Betty i-a răspuns alarmată că nu-l poate trezi pe Lee, acesta dormind adânc.

bruce lee animated last sleepOra 21:30. Alarmat, Raymond Chow se întoarce la apartament. Incercările acestuia de a-l trezi fiind zadarnice, este chemat de urgență doctorul personal al lui Betty, Chu Pho care la rândul său cheamă ambulanța.

Ora 22:00. Bruce este transportat la Queen’s Elizabeth Hospital. Aici eforturile medicilor de a-l readuce la viață sunt zadarnice.

A doua zi, Raymond Chow anunță ziariștilor că Bruce Lee a murit. Avea 32 de ani.

Anchete oficiale și suspiciuni

La autopsie, medicii au descoperit că Lee avea un edem cerebral imens. Greutatea creierului crescuse de la 1,400 de grame la 1,575 grame. Profesorul R.D. Teare, care avea o experienţă de peste 100.000 de autopsii, a declarat că în trupul Micului Dragon au fost identificate urme de canabis. In cadrul anchetei, soția lui Bruce, Linda a recunoscut că actorul consuma arareori droguri dar în cantități foarte mici.

bruce in sicriuConcluzia oficială a fost că Bruce Lee a murit datorită unui acut edem cerebral provocat de o reacţie de respingere faţă de analgezicul Equagesic. Peter Wu, alt medic de renume era însă de părere că moartea a fost produsă și de interacțiunea Equagesic-ului cu canabisul. In orice caz, medicii au căzut de comun acord că moartea lui Bruce Lee a fost accidentală.

Maestrul de Wing Chun, William Cheung, lansează o altă variantă, atrăgând atenţia că moartea lui Lee a fost nimic altceva decât un asasinat mascat realizat prin otrăvire în casa lui Betty Ting Pei. Pasionată jucătoare, frecventând cazinourile, aceasta pierduse o suma enormă. Datoria i-a fost plătită însă de Raymond Chow la doar 3 zile de la moartea lui Lee.

Conform aceluiaşi William Cheung, motivele care indicau un asasinat sunt perfect plauzibile:
-Bruce Lee dorea să-şi producă singur filmele prin compania personală, Concorde.
-Poseda trei asigurări de viaţă, fiecare în valoare de un milion de dolari. După decesul său, două le-a încasat fosta sa soţie şi una producătorul Chow.

O altă teorie care adânceşte secretul morţii Dragonului vine din partea experţilor în artele marţiale chinezeşti care sunt de părere că moartea în plină glorie a lui Lee nu a fost decât o răzbunare rituală a marilor maeştri de Kung Fu, înfuriaţi pe Micul Dragon deoarece dezvăluise occidentalilor secrete marţiale destinate doar iniţiaţilor chinezi. Cu toată străduinţa şi munca sa susţinută, Bruce Lee era un biet neştiutor comparativ cu bătrânii luptători ascunşi prin munţii şi peşterile Chinei. Multe zone ermetice, secrete ale Kung Fu-ului rămăseseră inaccesibile pentru Lee. Doar vârsta şi prezenţa unui maestru cunoscător l-ar fi putut aduce acolo. Căile de comunicare cu marii maeştri  fuseseră însă iremediabil tăiate de un Bruce rebel, avid de publicitate, admirator deschis al civilizaţiei occidentale.

Bruce ar fi putut fi ucis chiar fără să îşi dea seama de către un astfel de iniţiat. Moartea i-ar fi putut surveni chiar şi în urma unei banale strângeri de mână sau atingere uşoară a umărului sau gâtului. Marii experţi sunt capabili să smulgă suflul vieţii dintr-un om prin simpla blocare a meridianelor energetice. Istoria specifică cunoaşte astfel de cazuri de oameni loviţi de un cunoscător care în decurs de maximum o săptămână mureau cu organele interne dezintegrate. Dacă Bruce a recepţionat o lovitură a “morţii tăcute şi ascunse”, mai mult ca sigur că aceea a vizat capul său.

Pe ultimul drum

Pe 25 iulie 1973, peste 25.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii Kowloon Funeral Parlour de pe Maple Street din Hong Kong pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a fost Bruce Lee. Trupul acestuia era așezat într-un sicriu din bronz și era îmbrăcat în costumul tradițional chinezesc cu care a apărut în filmul „Enter The Dragon”. Pe altarul încărcat de flori și lumânări era așezată o poza cu Bruce Lee și textul „O stea s-a scufundat în Marea Artei.”

Fanii din Honk Kong s-au reunit pentru un ultim rămas bun.
Fanii din Honk Kong s-au reunit pentru un ultim rămas bun.

Lângă catafalc vegheau Linda, Brandon și Shannon, familia neconsolată a celui dispărut. După ce serviciul funerar s-a încheiat, sicriul a fost transportat în Statele Unite pentru a fi înmormântat în Seattle.

La 31 iulie, o nouă ceremonie a avut loc la Butterworth Funeral Home de pe East Pine Street din Seattle. De data asta s-a mizat pe discreție, participarea fiind doar pe bază de invitație. Câțiva fani au fost îndepărtați de poliție fiind nevoiți să privească manifestarea de la distanță. Sicriul acoperit cu flori roșii, galbene și albe ce conturau simbolul yin-yang, era purtat de Robert Lee, Taky Kimura, Dan Inosanto, Steve McQueen, James Coburn și Peter Chin.

James Coburn si Steve McQueen își conduc prietenul pe ultimul drum.
James Coburn si Steve McQueen își conduc prietenul pe ultimul drum.

La dorința lui Bruce s-a ascultat Frank Sinatra „My Way”, Tom Jones „The Impossible Dream”, Sergio Mendes „Look Around” și „And When I Die” de Blood, Sweat and Tears. La eveniment erau prezenți într-o egală măsură oameni de film de la Hollywood cât și membri ai comunității asiatice din Seattle. Unii dintre ei au ținut câte un discurs.

Poate cele mișcătoare cuvinte au fost rostite de James Coburn: „Cu bine, fratele meu. A fost o onoare pentru mine să împart acest timp și acest spațiu cu tine. Ca prieten și ca profesor, m-ai ajutat să-mi cunosc în egală măsură trupul, sufletul și mintea.  Mulțumesc. Pacea să fie cu tine.”

În final, sub privirile întristate ale asistenței îndoliate, sicriul a fost coborât în mormânt.

Bruce Lee se odihnește alături de fiul său Brandon în Lake View Cemetery din Seattle.
Bruce Lee se odihnește alături de fiul său Brandon în Lake View Cemetery din Seattle.

Bruce Lee a trecut pragul spre Legendă puțin prea repede, însă Moartea sa a însemnat naşterea şi consolidarea fenomenului filmelor cu arte marţiale, precum şi orientarea a milioane de tineri de orice rasă şi culoare spre karate. Într-un fel, Bruce şi-a văzut post-mortem visul împlinit de a dezvălui Kung-Fu-ul tuturor…

Statuia lui Bruce Lee din Hong Kong
Statuia lui Bruce Lee din Hong Kong
BRUCE LEE – nume naștere: Lee Jun-fan
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 27 noiembrie 1940, Chinatown, San Francisco, California, USA
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 20 iulie 1973 / 32 de ani, Hong Kong
CAUZA DECESULUI: edem cerebral provocat de Equagesic
A FOST: expert în arte marțiale, actor, regizor, scenartist

surse: descopera.ro, „Bruce Lee” de Rachel A. Koestler-Grack

Reclame

2 gânduri despre “Bruce Lee – ucis de mafie sau de o aspirină?

  1. Pingback: „Blestemul Corbului” – Sfârșitul tragic al lui Brandon Lee | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  2. Pingback: Au murit azi, 7 noiembrie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.