Diana de Wales – „Goodbye England’s Rose”

Lady-Diana„Nu vreau cadouri scumpe. Nu vreau să fiu cumpărată. Am tot ceea ce îmi doresc. Vreau doar pe cineva care să fie acolo pentru mine, să mă facă să mă simt în siguranţă.


locatia mortii

Puţin după miezul nopţii, în primele ore ale zilei de 31 August 1997, o limuzină s-a zdrobit de un pilon al unui tunel din Franţa. In maşină se aflau Diana, fosta Prinţesă de Wales şi iubitul ei de-atunci Dodi Al Fayed, fiul unui miliardar egiptean. Al Fayed şi soferul Henri Paul au fost declaraţi morţi la faţa locului.

Diana a fost dusă de o ambulanţă la Spitalul Pitié-Salpêtrière unde a murit în cateva ore după un stop cardiac. Singurul care a supravieţuit accidentului a fost bodyguardul lui Al Fayed, Trevor Rees-Jones.

di accident 2

În urmă cu 36 de ani…

Diana a fost cea mai mică dintre fiicele lui John Spencer, Vicontele Althorp, mai târziu al VIII-lea Conte Spencer și a primei lui soții, Frances, Vicontesa Althorp (fostă Onorabilă Frances Burke Roche și apoi Frances Shand Kydd).

La 1 iulie 1961, la 6.45 seara, Diana Frances Spencer s-a născut la Park House, casa pe care părinții săi au închiriat-o pe moșia de la Sandringham, Anglia, a reginei Elisabeta a II-a și a fost a botezată în 30 august 1961 la Biserica Sfânta Maria Magdalena, nașul ei fiind John Floyd. Ea a fost cel de-al patrulea copil al cuplului, având încă patru frați: Lady Sarah Spencer (născută în 1955), Lady Jane Spencer (născută în 1957), John Spencer (mort în 12 ianuarie 1960) și Charles Spencer (născut în 1964). Ca urmare a divorțului părinților ei, în 1969 (din cauza legăturii amoroase a Lady-ei Althorp cu moștenitorul unei averi din vânzarea tapetului, pe nume Peter Shand Kydd), mama Dianei a luat-o pe ea și pe fratele ei mai mic să locuiască la ea, într-un apartament din Knightsbridge, în Londra, unde Diana a mers la școală.

Diana Spencer la 10 ani.
Diana Spencer la 10 ani.

De acel Crăciun, copiii au mers la tatăl lor de sărbători și el nu le-a mai dat voie să se întoarcă la Londra, la mama lor. Lady Althorp a cerut la Tribunal custodia copiilor, însă mărturia mamei Lady-ei Althorp contra fiicei sale din timpul procesului a contribuit la decizia curții de a acorda custodia Dianei și a fratelui ei tatălui lor.

În copilărie, i-a avut drept parteneri de joacă pe prințul Andrew și Prințul Edward, fiii mai mici ai reginei. După ce tatăl ei a dobândit titlul de Conte Spencer în 1975, Diana a devenit cunoscută drept Lady Diana Spencer. După ce și-a terminat studiile, Lady Diana a devenit educatoare la o grădiniță dintr-o suburbie a Londrei iar în timpul liber muncea ca amfitrioană la petreceri.

În 1976 Lord-ul Spencer s-a căsătorit cu Raine, Contesă de Dartmouth, singura fiică a romancierei Barbara Cartland, după ce a fost denumit „celălalt bărbat” în divorțul soților Dartmouth. În aceea perioadă, Diana a călătorit prin țară, locuind uneori cu unul, alteori cu celălalt dintre părinții ei — cu tatăl ei la reședința din Northamptonshire și cu mama ei, care s-a mutat pe Insula Seil, pe coasta de vest a Scoției.

Un prinț și o prințesă

Diana îl cunoștea pe Charles încă de la vârsta de 16 ani, când prințul îi făcea curte surorii sale, Lady Sarah. Trei ani mai târziu, în vara anului 1980, Prințul Charles o privește cu alți ochi într-unul din week-end-urile petrecute la țară.

charles-princess-diana Având deja peste treizeci de ani, gândurile prințului sunt din ce în ce mai serioase, astfel că relația dintre cei doi se dezvoltă în întâlnirile ulterioare, urmând ca pe data de 6 februarie 1981, Prințul Charles să o ceară în căsătorie. Diana a acceptat, însă legământul lor a fost ținut secret câteva săptămâni.

Logodna a devenit oficială în 24 februarie 1981, când moștenitorul tronului i-a dat viitoarei prințese un inel mare cât o nucă, în valoare de 30.000 £, constituit din 14 diamante înconjurând un safir. Diana a acceptat cererea imediat.

Tânăra de 20 de ani a devenit Prințesă de Wales când s-a căsătorit cu Prințul Charles în Catedrala St Paul, pentru că avea mai multe locuri decât Westminster Abbey, care fusese folosită anterior pentru nunțile regale, pe 29 iulie 1981, într-o așa-numită „nuntă de basm” urmărită la televizor de 750 de milioane de oameni. La altar, Diana a inversat, din greșeală, ordinea numelor lui Charles, spunând Philip Charles Arthur George. Ea nu a spus nici că „se va supune”, ceea ce a provocat senzație la vremea aceea. Nunta a început la 11:20 A.M., iar Diana purta o rochie în valoare de 9000 £, cu o trenă lungă de 8 metri și cu cele mai frumoase broderii.

royal-wedding-princess-diana-prince-charles-010

În 5 noiembrie 1981, prima sarcină a Dianei a fost anunțată oficial și ea a discutat deschis în fața presei problema stării sale. În aripa privată numită Lindo a Spitalului St. Mary, din Paddington, în 21 iunie 1982, Diana a dat naștere primului ei fiu și moștenitor, William.

Princess Diana and sons 2010 2 Al doilea fiu, Prințul Henry de Wales, s-a născut după doi ani, în 15 septembrie 1984. Diana a fost o mamă devotată și le-a dăruit cu generozitate fiilor săi dragoste, îmbrățișări și afecțiune. Ei erau pe primul loc în viața ei. Ea a fost cea care alegea școala, hainele lor și planifica excursiile. Ea își aranja îndatoririle publice în jurul orarului lor.

Despărțirea, divorțul

În timp însă, relația cuplului de vis s-a răcit, o experiență cu atât mai dureroasă cu cât s-a produs sub ochii omniprezenți ai tabloidelor. Paparazzi au transformat-o pe Diana într-una dintre cele mai fotografiate femei din lume. În particular, ea a suferit de bulimie și depresie. În 1992, Diana și Charles s-au despărțit în mod oficial.

La începutul anilor ’90, căsătoria Dianei cu Charles s-a destrămat, eveniment care a fost la început suprimat, apoi a devenit știre de senzație în mass media internațională. Se pare ca atât Prințul cât și Prințesa de Wales au vorbit presei prin intermediul prietenilor, fiecare din ei învinovățiindu-l pe celălalt de eșecul căsniciei lor.

WALES_Princes-of_Charles-Diana_portrait

Charles și-a reluat vechea lui relație pre-maritală cu Camilla, Ducesă de Cornwall. Când a fost întrebat ce rol a avut Camilla în eșecul căsniciei sale, Diana a spus, într-un interviu la BBC, în cadrul unui program TV numit Panorama: „Ei bine, erau trei persoane în căsnicia noastră, deci era puțin înghesuială.” În timpul interviului la televiziune, la Panorama, din 20 noiembrie 1995, Diana a confirmat că a avut o relație cu instructorul ei de călărie, James Hewitt. Charles recunoscuse că a avut o relație extraconjugală cu un an mai devreme, într-un interviu la televiziune cu Jonathan Dimbleby. Prințul și Prințesa de Wales s-au despărțit în 9 decembrie 1992, divorțul finalizându-se pe 28 august, patru ani mai târziu. Diana și-a pierdut titlul de Alteța Sa Regală și a fost numită numai Diana, Prințesă de Wales.

În această perioadă Prințesa de Wales era foarte cunoscută pentru susținerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile. Acest lucru reieșea în mod natural din rolul ei de Prințesă de Wales — toți se așteptau ca ea să viziteze spitale și să aline suferința celor bolnavi și prin aceasta, își asuma patronajul mai multor organizații caritabile — și se interesa de anumite boli și de chestiuni în legătură cu sănătatea.

După divorț Diana a ieșit cu un cardiolog foarte respectat din Pakistan, pe nume Hasnat Khan, care a fost numit „dragostea vieții ei”, însă relația a fost încheiată de către Khan, datorită unor deosebiri culturale. Curând după aceea, prințesa începe o relație cu milionarul egiptean Dodi Al-Fayed.

ULTIMELE ORE DIN VIAŢA PRINŢESEI DIANA. PARIS, FRANȚA…

Vara anului 1997. Tabloidele vuiau de o posibilă logodnă între Diana și Dodi Al-Fayed, însă este greu de spus cât de iminentă era aceasta, căci mărturiile erau diferite în această privinţă. Fiecare pas al prințesei era urmărit mai mult ca niciodată. Pentru a scăpa de curiozitatea morbidă a presei, cei doi se vor retrage în repetate rânduri în Franța, unde milionarul avea mai multe proprietăți.

diana dodi____Sâmbătă, 30 august 1997. Diana şi Dodi se îndreaptă spre Paris după ce au petrecut în sudul Franței. Cuplul a decolat cu avionul personal al lui Al Fayed de pe aeroportul Olbia la ora 1:30 A.M.

După toate aparenţele, intenţia lor era să rămână o noapte în apartamentul lui Dodi, ale cărui ferestre dădeau către Arcul de Triumf, iar apoi să plece la Londra, unde Diana urma să îşi vadă cei doi copii. Aceasta avea să fie ultima zi din viaţa ei. Avionul a aterizat pe pista aeroportului Le Bourget din Paris la ora 3:20, iar cei doi au fost întâmpinaţi de circa 20 de fotografi amatori de celebrităţi (paparazzi – cuvânt italian care înseamnă „insecte care bâzâie”).

La poarta aeroportului îi aştepta un Mercedes, care trebuia să fie urmat de un Range Rover verde. Aceasta este procedura normală de securitate şi minimumul necesar pentru o personalitate atât de faimoasă cum era Diana. Împreună cu Diana şi Dodi, în Mercedes se mai afla bodyguardul lui Dodi, Trevor Rees-Jones, un bărbat în vârstă de 29 de ani, fost membru al regimentului britanic militar de elită numit Regimentul Paraşutiştilor (sau Paras). În Range Rover se aflau şoferul Henri Paul, şeful securităţii de la Ritz, şi un alt bodyguard, Kes Wingfield. Convoiul a pornit de la aeroport către Vila Windsor de pe Bois de Boulogne.

Mijloacele mass-media au încercat să creeze opiniei publice ideea că cei doi au discutat aici despre decorarea casei, dar bodyguardul Kes Wingfield a afirmat răspicat că ei nu au stat decât zece minute la Vila Windsor, după care au plecat la Hotelul Ritz, unde au ajuns la ora 4:20 după-amiază.

Hotelul Ritz este situat în Place Vendome. Diana avea şi acum acelaşi nivel de securitate ca şi cel care i s-a acordat la aeroport, deşi acesta ar fi putut creşte considerabil dacă ar fi fost cerut ajutorul Serviciului de Protecţie şi Securitate (SPHP – Service de Police pour la Haute Protection) al poliţiei franceze, creat special pentru protecţia VIP-urilor.

Diana şi Dodi s-au îndreptat direct către Apartamentul Imperial al Hotelului Ritz, un apartament decorat în stilul secolului al XVIII-lea, care costă 6000 de dolari pe noapte. De aici, Diana şi-a sunat un prieten, pe ziaristul de la Daily Mail Richard Kay, căruia i-a spus că intenţionează să se retragă din viaţa publică în luna noiembrie.
Acesta a declarat mai târziu că nu a auzit-o niciodată atât de fericită ca atunci. Cuplul a rezervat o masă la restaurantul Chez Benoit pentru ora 8:45 şi şi-a propus să îşi petreacă noaptea în apartamentul lui Dodi.

La 6:30, Dodi a traversat Place Vendome şi a intrat în magazinul de bijuterii Repossi, unde i-a cumpărat Dianei un inel cu diamant, livrat ceva mai târziu la Hotelul Ritz. Puţin după ora 7.00 seara, cuplul a fost condus cu Mercedes-ul de-a lungul bulevardului Champs Elisees până la apartamentul lui Dodi de pe Rue Arsene-Houssaye, în apropiere de Arcul de Triumf. Când convoiul de maşini a ajuns la apartament (la ora 7:15), bodyguarzii au ieşit din maşini şi au împiedicat şase paparazzi să se apropie. Diana şi Dodi au început să-şi facă probleme dacă vor putea cina liniştiţi la restaurantul Chez Benoit, care nu beneficia de protecţie, aşa că au decis să se întoarcă la Hotelul Ritz pentru a lua masa acolo. S-au întors la hotel pe aceeaşi rută, pe Champs Elisees, iar apoi înconjurând Place de la Concorde.

Însoţit de bodyguarzii Wingfield şi Rees-Jones, cuplul a intrat în hotel la ora 9:47 (imaginile, ajunse faimoase, au fost înregistrate de camerele de luat vederi ale hotelului). Afară se strângea un număr din ce în ce mai mare de paparazzi, datorită zvonurilor legate de iminenta logodnă a celor doi.

Aşa au început ultimele trei ore din viaţa Dianei.

După ce a vorbit la telefon cu tatăl său, aflat la reşedinţa din Oxted, Surrey, Dodi Al Fayed a venit cu un plan absolut uimitor. Pentru a-i evita pe paparazzi, Mercedes-ul care i-a transportat toată ziua, având în spate acelaşi Range Rover, urma să fie scos în faţa hotelului, servind drept momeală pentru paparazzi. Simultan, un alt Mercedes urma să fie adus la intrarea din spate a hotelului, pentru a duce cuplul înapoi la apartamentul de pe Champs Elisees. Dodi l-a sunat pe telefonul mobil pe Henri Paul, şeful serviciului de securitate de la Ritz, în vârstă de 41 de ani, căruia i-a spus să se întoarcă la hotel. Acesta îşi terminase ziua de muncă la ora 7:00 seara. Când s-a întors, era ora 10:00.

rhwdufi
Henri Paul, Lady Diana și Trevor Rees-Jones surprinși de paparazzi la ieșirea din hotel

Nimeni nu ştie unde a fost Paul în aceste trei ore. Dodi a declarat că tatăl său, Mohamed Al Fayed, l-a autorizat personal pe Henri Paul să conducă Mercedes-ul. Henri Paul nu era şofer calificat şi nu avea licenţă de conducere pentru maşini închiriate.

In astfel de împrejurări, Diana a acceptat să urce într-o altă maşină, închiriată de la o companie numită Etoile Limousines al cărei sediu se afla chiar la Ritz. Noul Mercedes era un S-280, mai puţin blindat decât cel din seria 600 pe care cuplul l-a folosit întreaga zi şi fără ferestre opace.

Mercedes-ul condus de Henri Paul a demarat în viteză de la intrarea laterală a hotelului Ritz la ora 12:20 noaptea. Paul le-a spus chiar paparazzi-lor să nu-şi piardă timpul urmărindu-i, căci nu îi vor prinde niciodată. Diana şi Dodi se aflau pe scaunele din spate. În faţă se mai afla Trevor Rees-Jones, fostul membru al Regimentului Paraşutiştilor, care avea reputaţia că nu se teme de nimic.

Maşina a fost condusă în viteză pe Rue Cambon, după care a cotit către dreapta, pe Rue de Rivoli, ocolind Place de la Concorde, unde a făcut o scurtă oprire la semafor. Fotograful Romuald Rat, aflat pe o motocicletă, a ajuns în dreptul maşinii, dar afirmă că Henri Paul a trecut pe roşu, intrând pe Cours la Reine, o şosea care merge în paralel cu râul Sena. Maşina a intrat într-un tunel, a revenit la suprafaţă, după care a intrat aproape imediat în tunelul foarte scurt cunoscut sub numele de Pont de l’Alma.

accident graf

Aici şoferul a pierdut controlul asupra maşinii şi s-a izbit de cel de-al 13-lea stâlp din centrul tunelului, susţinut de bare de beton neprotejate.

dianapop8_800x618

Eric Petel susţine că a văzut tot ce s-a întâmplat. Petel povesteşte că tocmai se îndrepta cu motocicleta sa către tunel, când a fost depăşit de Mercedes. Iată declaraţia sa: „Am văzut în oglinda retrovizoare o maşină care făcea semn cu farurile. I-am făcut loc să treacă şi m-a depăşit cu uşurinţă, deşi mergeam cu o viteză de circa 100 de kilometri pe oră. O clipă mai târziu am auzit o bubuitură îngrozitoare şi am văzut întregul accident. Maşina se învârtea încă sub forţa impactului. Am oprit… Puteam vedea întregul tunel. Nu mai existau alte maşini sau motociclete în interiorul acestuia. Mercedes-ul era făcut armonică. Portiera era deschisă, aşa că am putut vedea o femeie aruncată în faţă din locul din spate, cu capul între scaunele din faţă”.

diana accident rarePetel afirmă că sângele îi curgea din urechea dreaptă, şi după ce i-a dat părul de pe faţă, sprijinindu-i capul de spătarul din spate, şi-a dat seama că este vorba de prinţesa Diana. Genele îi zvâcneau, dar nu şi-a deschis nici o clipă ochii. Petel estimează că a rămas la locul accidentului timp de un minut înainte de a urca din nou pe motocicletă pentru a suna la poliţie. Le-a spus poliţiştilor că prinţesa Diana a suferit un accident de maşină, dar aceştia au început să râdă şi i-au cerut să nu le mai consume degeaba timpul. În disperare de cauză, s-a îndreptat către secţia de poliţie de pe Avenue Mozart.

Între timp, la faţa locului apare medicul Frederic Mailliez care venea cu automobilul său din sens opus. Acesta  opreşte lângă Mercedes-ul avariat, aprinde luminile de avertizare şi constată că în acesta există doi morţi şi doi răniţi. Sună la rândul lui serviciile de urgenţă.

Aşadar, cel care a deţinut controlul total asupra stării de sănătate a Dianei în cele 15-20 de minute de dinaintea sosirii echipei SAMU a fost Mailliez. Deşi pretinde că Diana nu i-a spus nimic în acest interval de timp, această afirmaţie o contrazice pe aceea pe care a făcut-o în ziarul londonez Times, potrivit căreia: „Mi-a spus cât de tare o doare în timp ce i-am pus masca de resuscitare pe gură. Apoi cineva a strigat numele lui Dodi… Nu putea fi decât vocea prinţesei Diana”, le-a spus el ziariștilor. Credibilitatea acestei afirmaţii rămâne însă discutabilă. Un lucru este clar: Diana era conştientă sau cel puţin semi-conştientă atunci când a sosit Mailliez. Invitat la show-ul lui Larry King, acesta a spus: „Arăta destul de bine, cel puţin din exterior. În interior rănile începeau însă să lucreze… Partea pe care stătea era singura care rămăsese intactă (…) Era nu caz fără speranţă. Nu am fi putut face nimic pentru a o salva”.

dianacrush_dr mailliez

La sosirea ambulanţei (12:45 A.M.) dr. Mailliez se retrage.

Un membru al echipei SAMU a declarat într-un interviu luat de ziarul francez Le Parisien că atunci când au ajuns la faţa locului, Diana zăcea pe jos, cu corpul ieşit în afara maşinii. Doar picioarele îi rămăseseră pe locul din spate. „Era agitată, în stare de şoc, dar conştientă… Gemea şi se chinuia să iasă din maşină, dar nu avea putere. A murmurat de câteva ori: Oh, Doamne’”.

Ambulanţa părăseşte în goană tunelul şi se îndreaptă spre spitalul La Pitié-Salpetrière ce se află la şase kilometri de locul accidentului. Diana a ajuns la La Pitié-Salpetrière în jurul orei 2:10, la o oră şi 35 de minute după ce s-a petrecut accidentul. După toate criteriile medicale, această întârziere este mai mult decât aberantă. La spital aştepta o echipă de medici condusă de profesorul Bruno Riou, chirurgul de serviciu care a aflat pentru prima oară de accident în timp ce îşi făcea rondul de noapte.

Alături de Riou la spital mai aşteptau profesorul Pierre Coriat, anestezistul-şef, profesorul Alain Pavie, un specialist în cardiologie, şi profesorul Pierre Benazet, un alt chirurg experimentat. Întreaga echipă s-a aflat într-o comunicare continuă cu cei de pe ambulanţă, încă de când aceştia se aflau în tunel. Raportul oficial afirmă că medicii i-au deschis Dianei cavitatea toracică, i-au reparat vena secţionată şi „s-au luptat să o salveze” timp de o oră şi jumătate înainte de a-şi recunoaşte înfrângerea. Părintele Yves Colchard-Bosseut i-a citit prințesei ultima rugăciune iar la ora patru dimineața s-a stabilit decesul. Diana de Wales, supranumită „Prințesa Inimilor” a părăsit această lume pentru totdeauna. Avea 36 de ani.

Doliu în Regatul Unit

Moartea tragică a prințesei Diana a provocat o răbufnire de sentimente naționale din partea britanicilor, nemaivăzută de la sărbătorirea finalului celui de-al doilea război mondial. Persoane îndoliate au adus peste două milioane de buchete de flori la palatele regale și au stat la coadă peste 12 ore pentru a se semna în cartea de condoleanțe. Peste 3.500 de linii telefonice au fost deschise pentru donații într-un fond comemorativ, iar într-un an, fundația caritabilă constituită în memoria prințesei Diana a adunat 133 de milioane de dolari, din care 48 de milioane de dolari au provenit din vânzarea discului lui Elton John Candle in the Wind 1997 și 20 de milioane de dolari, din vânzarea unor suveniruri oficiale cu prințesa de Wales.

DianaPrincessOfWalesFuneralSeptember6th199748-1

Familia regală a organizat înmormântarea Dianei la catedrala Westminster în 6 septembrie. Sicriul Dianei a fost dus de la Kensington Palace până la Westminster Abbey într-o caleașcă trasă de cai. Corpul Dianei era îmbrăcat cu o rochie neagră, cu mâneci lungi, rochie creată de Catherine Walker, pe care a ales-o în urmă cu câteva săptămâni. I-a fost așezat în mâini un rozariu, un cadou primit de la Maica Tereza care a murit în aceeași săptămână cu Diana.

Aproximativ 1 milion de oameni au condus-o pe prințesă pe ultimul său drum. Fiii Dianei, William, în vârstă de 15 ani și Harry, în vârstă de 12 ani, însoțiți de tatăl lor, prințul Charles, de bunicul lor, prințul Philip și de unchiul lor Charles, contele Spencer, au dus sicriul în ultima parte a ceremoniei.

După ceremonie, trupul neînsuflețit al Dianei a fost dus într-un dric la vechea moșie a familiei sale, situată în apropiere de Althorp. Într-o ceremonie privată, ea a fost îngropată pe o insuliță, umbrită de arbori, situată în mijlocul unui mic lac și aflată la adăpost de aparatele de fotografiat.

diana wales grave
Mormântul Dianei de Wales

Teorii asupra unei conspirații

Împrejurările morții Dianei au fost subiectul unor numeroase teorii conspirative, unele fiind perpetuate de Mohamed Al-Fayed, al cărui fiu, Dodi Al-Fayed, a murit în acel accident. Fayed a afirmat că accidentul a fost organizat de MI6 la îndemnul Prințulul Filip, Ducele de Edinburgh. Fayed a acuzat serviciile secrete britanice și franceze, poliția și serviciile medicale, pe Henri Paul, pe Tony Blair și un lung șir de personalități engleze, precum și ziarele Daily Mail, The Mail on Sunday, The Daily Telegraph și Sunday Telegraph.

În 2006 rezultatele unei anchete, convocată de Lord Stevens, fost comisar al Poliției Metropolitane, Operațiunea Paget, au fost publicate și au fost respinse toate afirmațiile conspirației pentru că erau nefondate. Conform datelor inițiale, vinovat pentru producerea accidentului din tunelul Pont de l’Alma a fost șoferul Henri Paul. Alcoolemia acestuia era de 3-4 ori mai ridicată decât limita acceptată de autorităţile franceze pentru condus, în plus, sângele şoferului conţinea urme de medicamente antidepresive.

„Cauza accidentului a fost cât se poate de simplă, se deduce din comunicatul oficial: şoferul a fost beat”.

In Memoriam

Princess-Diana-artImediat după moartea ei, multe locuri din lumea întreagă au devenit pentru scurt timp și instantaneu locuri memoriale pentru Diana, unde publicul lăsa flori și alte ofrande. Cel mai mare astfel de loc era la porțile palatului Kensington. Printre locurile memoriale permanente au fost:

-Grădina memorială pentru Diana, Prințesă de Wales din Grădinile Regent Centre, Kirkintilloch
-Fântâna Memorială pentru Diana, Prințesă de Wales din Hyde Park, Londra inaugurată de Regina Elisabeta a II-a.
-Locul de Joacă Memorial pentru Diana, Prințesă de Wales din Grădinile Kensington, Londra.
-Parcul Memorial Diana, Prințesă de Wales Memorial Walk, o potecă circulară între Kensington Gardens, Green Park, Hyde Park și Parcul St James, Londra

În plus, mai sunt două monumente funerare în magazinul Harrods, care aparține tatălui lui Dodi Al-Fayed, Mohamed Al-Fayed, din Londra. Primul monument este constituit din fotografiile celor doi îndărătul unei piramide în care se află paharul de vin pătat încă de ruj de la ultima cină a Dianei și un inel de ‘logodnă’ pe care l-a cumpărat Dodi cu o zi înainte de moartea lor. Al doilea, dezvelit în 2005 și intitulat „Victime inocente„, este o statuetă din bronz înfățișându-i pe cei doi  dansând pe o plajă ocrotiți de aripile unui albatros.

inocent victims
Monumentul „Victime Inocente”din magazinul Harrods
DIANA DE WALES – nume naștere: Diana Frances Spencer
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 1 iulie 1961, Park House, Sandringham, Norfolk, UK
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 31 august 1997 / 36 de ani, Pitié-Salpêtrière Hospital, Paris, Franţa / (rezultate autopsie, cerificat de înmormântare)
CAUZA DECESULUI: stop cardiorespirator, hemoragie internă, plămân secționat, traumatism cranian / accident de mașină
A FOST: soţia lui Charles, Prinţ de Wales, moştenitorul tronului Regatului Unit purtând titulatura de Her Royal Highness The Princess of Wales în perioada 1981 – 1996

 

fara-secrete.ro, wikipedia

Reclame

2 gânduri despre “Diana de Wales – „Goodbye England’s Rose”

  1. Pingback: Au murit azi, 31 august – RIPVIP.wordpress.com – Moartea Celebritatilor

Leave a deathly reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.