Elvis Presley – The King is Dead

elvis-presley
„Acum, scena e goală şi eu stau aici
În acest loc pustiu ce mă-nconjoară
Şi dacă nu te mai întorci la mine,
Măcar spune-le să coboare cortina.”


 

locatia mortii

16 august 1977, orele amiezii. Elvis Presley se află în baia de la etajul locuinței sale, Graceland, de pe strada ce îi poartă numele, Elvis Presley Boulevard, no. 3764, Memphis. Așezat pe scaunul de toaletă, citește cartea “A Scientific Search For The Face Of Jesus” de Frank Adams, publicată în 1972. Își petrecuse dimineața alături de logodnica sa Ginger Alden pe care o cunoscuse în decembrie 1976. E nedormit după o noapte albă. Cum îi stătea în obicei, Elvis consumase mai multe calmante și somnifere. Artistul se afla și sub presiunea următorului turneu care avea să înceapă chiar a doua zi, pe 17 august 1977 în Portland (Maine). La cei 42 de ani, regele părea obosit, extenuat.

Graceland
Graceland

La ora 13:30, Ginger, îngrijorată că iubitul ei stătea prea mult la baie, bate la ușă și, neprimind niciun răspuns, forțează intrarea. O priveliște înfiorătoare i se ivește în fața ochilor: omul pe care-l iubea, regelele neîncoronat al rocknroll-ului Elvis Presley, zăcea fără suflare căzut în fața toaletei, cu fața în propria vomă.

Începutul carierei muzicale

În ziua de 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orăşel din statul american Mississippi, într-o casă modestă, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a născut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a născut fără probleme, devenind singurul copil al familiei.

Micul Elvis alături de părinți: Gladys și Vernom
Micul Elvis alături de părinți: Gladys și Vernon

La doar 10 ani,  în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în orașul natal, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, micul Elvis își face debutul în muzică înterpretând piesa Old Shep cu care câștigă premiul al doilea (cinci dolari şi posibilitatea de intra gratis la toate atracţiile târgului). La această vârstă, primeşte în dar şi prima chitară, părinţii neputându-şi permite bicicleta mult dorită de fiu. Chitara, care a costat $ 12.95, îi va deveni nelipsită de acum încolo. Va cânta peste tot: la școală, la biserică sau pe stradă, devenind în anii `40 o figură cunoscută în Memphis, orașul în care părinții se mutaseră de curând pentru o viață mai bună.

Aici se va infiltra rapid în viața culturală a urbei, fiind un spectator fidel la întrunirile muzicale care durau uneori toată noaptea și la care participau deopotrivă albi și negri. Se îmbrăca de pe Beale Street și absorbea blues-ul si gospelurile negrilor cu care se învecina.

În 1953, în vara de după absolvire, la 20 de ani, Elvis intră într-un studio de înregistrari (Sun Studios) si pentru 4 dolari înregistrează un disc ce conține melodiile „My Happiness” și „That’s When Your Heartaches Begin„. In ianuarie anul următor, Elvis revine în Sun Studios și alături de doi muzicieni din oraș înregistrează o versiune mai rapidă a melodiei „That’s All Right„, după care începe o serie de mini-concerte prin Memphis.

 Bill Black (second from left) and Scotty Moore were actually 29 and 24 respectively & Sam Phillips (on extreme right, with the smile of the cat that got the cream) was only 32
Elvis Presley (20 ani) alături de Bill Black (29 ani) și Scotty Moore (24 ani) înregistrând în Sun Studios.  Sam Phillips (32 ani) este inginerul de sunet.

Inevitabil, popularitatea tânărului muzician crește văzând cu ochii, astfel că în 1954, după semnarea unui prim contract cu postul de radio KWKH, Elvis Presley este luat în vizor de Colonelul Tom Parker care îi va deveni impresar. Colonelul  se concentrează serios asupra carierei artistului, iar în toamnă eforturile celor doi se fructifică într-o primă colaborare cu RCA Victor în valoare de 40.000 de dolari, din care Elvis primește 5000 de dolari avans. In 1958, când Presley se încorporează în armata Statelor Unite, este deja cotat ca cea mai mare speranță în afacerile cu muzică.

Record după record

Cu vocea lui extraordinară, cu look-ul de mare cuceritor şi cu mişcările drăceşti de pe scenă, legendarul Elvis Presley a devenit  idolul a milioane de oameni (în special femei) de pe întreaga planetă. Aparițiile sale pe scenă provocau leșinuri în lanț, majoritatea concertelor  desfășurându-se cu casa închisă. A jucat în 31 de filme și 2 documentare, a înregistrat 64 de albume de studio sau live și 149 de single-uri, multe staționând pe locul întâi în topuri săptămâni întregi. A primit sute de discuri de aur sau platină pentru albumele vândute (peste un miliard!), 14 nominalizări la Premiile Grammy dintre care trei câștigate, premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea United States Junior Chamber of Commerce în 1971 a titlului de „Unul dintre cei zece cei mai merituoși tineri ai națiunii”. E de la sine înțeles că o înșiruire a tuturor distincțiilor primite în timpul vieții și după moarte este practic imposibilă.

priscilia_elvis_presleyViața lui Elvis a fost un șir nesfârșit de concerte și turnee, apariții la emisiuni de radio și televiziune, interpretări în filme și înregistrări de studio. Umbra sa era Colonelul Tom Parker care încasa 50% din venituri. Prin muzica sa Elvis devenise un brand la nivel mondial. Cu toate acestea, în mod paradoxal, Elvis a susținut doar cinci concerte dincolo de granițele Americii.

In iunie 1972 stabilește un record de audiență, reușind să susțină patru show-uri consecutive sold-out la celebra arenă Madison Square Garden din New York. In ianuarie 1973, in premieră este transmis prin satelit, show-ul Aloha from Hawaii, fiind vizionat in direct în 36 de țări de pe toate continentele, audiența estimată fiind de 1,5 miliarde de telespectatori.

Toate acestea în paralel cu o viață de familie idilică, Elvis Presley căsătorindu-se pe 1 mai 1967 cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se va naște Lisa Marie Presley, singurul lor copil. Familia Presley va locui în Graceland, o clădire luxuriantă din Memphis în care artistul se mutase din martie 1957.

****

In spatele statusului de rege rocknroll se ascundea, însă, un om. Industria show-bizz-ului este de cele mai multe ori neiertătoare. După divortul de Priscilla din octombrie 1973, stresul turneelor și lipsa de odihnă încep să-și spună cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări. Tot în această perioadă începe să ia diverse pastile energizante și tot felul de alte droguri pentru a se menține pe linia de plutire. Medicamentele prescrise aveau să-i afecteze serios sănătatea, starea de spirit și performanțele live.

Anii 70 – decăderea

Dieta urmată i-a fost mereu nesănatoasă, iar de acum începea să aibă probleme cu greutatea. Lamar Fike, bun prieten, membru Memphis Mafia își amintește: „Lui Elvis îi plăcea să doarmă toată ziua iar noaptea să petreacă. Se injecta regulat cu amfetamină (speed), de regulă prescrisă de medicul său.  Când nu se droga mânca foarte mult. Elvis era în stare să mănânce jumătate de kilogram de slănină doar la micul dejun. O omletă din șase ouă cu cartofi, un hamburger, biscuiți, brânză, unt de arahide și banane constituiau pentru el doar un aperitiv. Bucătarul său mi-a spus că friptura de vită nu lipsea din meniul zilnic, iar condimentele, piperul, sarea și zahărul erau folosite în abundență.”

A luat de doua ori o supradoză de barbiturice, petrecând trei zile in comă în apartamanetul său din hotelul unde era cazat. Conform doctorului său principal, George C. Nichopoulos, interpretul a fost “aproape de moarte” în noimebrie 1973, din cauza efectelor secundare a dependenței sale de demerol. Nichopoulos afirma că internarea ulterioară în spital “a fost nebunească”, datorită atenției exagerate acordate lui Presley și măsurilor necesare pentru a proteja detaliile sale medicale. Unii chimiști au profitat de starea de sănătate a lui Presley, vânzând mostre din sângele și urina acestuia.

In cartea “Elvis: Ultimii ani” Jerry Hopkins scrie: “Sănătatea lui Elvis s-a înrăutățit pe măsura creșterii în greutate“. La concertul susținut pe 27 septembrie 1974, la Universitatea din Maryland, membrii propriei trupe “au intâmpinat dificultăți în a-l recunoaște. „S-a urcat pe scenă și s-a sprijinit de microfon pentru primele 30 de minute, precum un stâlp. Toată lumea a fost speriată”. Chitaristul John Wilkinson rememorează scena: „Totul a fost instinct. Se bâlbâia. Era evident că era drogat și că ceva era în neregulă cu organismul său. A fost atât de îngrozitor, încât cuvintele erau abia inteligibile. Am fost șocați cu toții”.

Comentariile la adresa starului că nu ar avea nici o motivație să slăbească, că devenise conștient de valoarea sa, titluri precum “Elvis se luptă cu vârsta mijlocie” și “Timpul l-a obosit pe mașina Elvis”, nu erau niște afirmații neobișnuite. Conform spuselor scriitoarei Marjorie Garber, când Presley a avut ultima sa apariție în Las Vegas, arăta “greoi, cu machiaj insuficient, cu o manta și o curea elaborate, pline de bijuterii, fredonând piese pop în microfon. Până și fanii lui erau femei de vârsta mijlocie și bunice cu părul vopsit albastru. Ziua Mamei a devenit o zi specială pentru fanii lui Elvis”.

„Elvis: Ce s-a întâmplat?”

Aproape pe toată durata anilor ’70, casa de înregistrari care lucra cu Elvis a fost îngrijorată din ce în ce mai mult față de materialul produs de el. RCA de multe ori a trebuit să se bazeze pe înregistrările live, din cauza problemelor ce-l impiedicau pe Elvis să vină la studio. Un studio mobil a fost trimis ocazional la Graceland, în speranța de a înregistra ceva performanțe vocale ale artistului. Chiar și atunci când era în studio, iși pierdea interesul, sau atenția sa era in altă parte. De cele mai multe ori aceste probleme au fost relaționate cu sănătatea starului și ale problemelor privind drogurile.

Pe data de 13 iulie 1976, tatăl lui Elvis, Vernon Presley, a concediat din Memphis Mafia gărzile de corp Red West, Sonny West și David Hebler. Toți trei au fost luați prin suprindere în special cei doi West, care au fost impreună cu Elvis încă de la începutul carierei sale.

Presley fusese în Palm Spring când s-au întâmplat toate acestea și unii sugerează că interpretul a fost prea laș să fie el cel ce le spunea în față. Vernon Presley s-a motivat prin nevoia de a “reduce cheltuielile” când i-a concediat pe cei trei, dar David Stanley a susținut că au fost concediați pentru că au devenit prea deshiși referitor la Presley și dependența sa de droguri. Cei doi West și Hebler vor publica pe 1 august 1977 o carte referitoare la Presley și dependența sa de droguri intitulată: “Elvis: What Happened?“.

Ultimul an

Jurnalistul Peter Guralnick, cel care a scris una din biografiile lui Elvis Presley relatează: “Elvis Presley a devenit (în 1977) o caricatură grotească a strălucirii și energiei sale obișnuite abia reușind să mențină scurtele sale concerte până la final”. In Alexandria, Louisiana, interpretul a fost pe scenă mai puțin de o oră și „a fost imposibil de înțeles”. In Baton Rouge, Presley nici măcar nu și-a făcut apariția: nu a fost capabil să se dea jos din patul său de hotel, și restul turneului a fost anulat. In Knoxville, Tennessee, pe 20 mai, nu a mai existat vreo pretenție de a menține aparențele. Idea a fost doar că Elvis să fie adus pe scenă și să se mențină pe picioare”. In ciuda problemelor sale evidente, spectacolele din Omaha, Nebraska si Rapid City (South Dakota) au fost înregistrate pentru a crea un album și un special CBS – TV numit: “Elvis în concert“.

La Rapid City, “a fost atât de emoționat pe scenă că abia a reușit să vorbească. A fost fără dubiu conștient de felul cum arăta și a știut că în condiția în care se afla, nu ar fi putut să execute o performanță signifiantă”, scria Guralnick. Performanța sa din Omaha “a depășit frica cea mai mare a tuturor dând impresia unei persoane ce are nevoie de ajutor”. Conform spuselor lui Guralnick, fanii “au devenit extrem de volubili în dezamăgirea lor, dar totul părea să treacă pe lângă Elvis, a cărui lume era acum limitată aproape în întregime la camera sa și cărțile sale spirituale”. Un verișor de-al său, Billy Smith, iși amintește cum Presley stătea în camera lui și vorbea despre momentele sale favorite din Monty Python și propriile sale glume din trecut, dar “cel mai mult trecea printr-o stare de obsesie, paranoie despre oameni, microbi, evenimente viitoare”, ceea ce i-a amintit lui Smith de Howard Hughes, scria acelasi Guralnick.

Cartea “Elvis: What Happened?” a fost prima expunere in detaliu referitoare la utlilizarea abuziva a drogurilor de catre Presley și se pare că a fost răzbunarea autorilor pentru că au fost concediați, precum și un pretext de a-l face pe Presley să recunoască marea sa problemă cu drogurile. Cântărețul “a fost devastat de apariția cărții, prietenii săi apropiați scriind asemenea lucruri despre el, lucruri ce i-ar fi afectat modul de viață. S-a simțit trădat”, afirma intr-un interviu David Stanley, fratele său vitreg.

Presley a dezvoltat multe probleme de sănătate de-a lungul vieții sale, câteva dintre ele cronice. Opiniile diferă în ceea ce privește abuzul drogurilor. Obișnuia să ia amfetamine cu regularitate în armată; s-a menționat cum că anumite tipuri de pastile i-au fost date pentru prima oară de către Dj Dewey Philips din Memphis, dar prietenul lui Presley, Lamar Fike a spus: “Elvis a luat primele pastile de la mama sa, furându-le. Gladys obișnuia să ia dexedrină, pentru a o ajuta să facă față problemelor,  “schimbărilor survenite în viață”.

Doctorul lui Presley, Nichopoulos adaugă: “Elvis a simțit că dacă ia pastile prescrise de un doctor, nu fac parte din obișnuiții consumatori de droguri ce cumpără de pe stradă. A crezut că în ceea ce privește medicația și drogurile, există câte o pastilă pentru orice problemă”.

****

Ultima performanță a lui Elvis a avut loc în Indianapolis la Market Square Arena, pe data de 26 iunie 1977. Conform spuselor celor din anturajul său, care l-au acompaniat în turneu, a fost cel mai bun spectacol pe care l-a oferit în ultima vreme, concert ce mai conținea acorduri muzicale.

Un alt turneu a fost programat sa inceapă pe data de 17 August 1977, dar cu o zi înainte, în Graceland, pentru Elvis Presley marele turneu al vieții avea să se sfârșească.

Ultimele 24 de ore din viața lui Elvis Presley

Marți, 16 august 1977. Ora 12:20 A.M.

16 august 1977. Elvis este fotografiat pentru ultima dată la porțile Graceland-ului
16 august 1977. Elvis este fotografiat pentru ultima dată la porțile Graceland-ului

Elvis, împreună cu prietena sa Ginger Alden, se întoarce la Graceland, după o programare la dentistul său, Dr. Hofman. Conduce un superb Stutz Blackhawk. Paparazzii nu lipsesc de la porțile domeniului nici la această oră, astfel că acum Elvis va fi fotografiat pentru ultima dată în viață.

Elvis își va rezerva timp în orele următoare pentru definitivarea ultimelor detalii în privința turneului ce avea să înceapă a doua zi. Avea deja biletele de avion rezervate pentru Portland unde avea să suțină un prim concert la Cumberland County Civic Center. Impreună cu staff-ul său și membri ai familiei își va petrece întreaga noapte.

Ora 2:30 A.M.: Elvis își sună medicul pentru a-i cere calmante, invocând o durere de dinți insuportabilă. Ricky Stanley, fratele vitreg al cântărețului va pleca în toiul nopții spre farmacia cu program non-stop din cadrul Baptist Memorial Hospital Memphis, pentru a-i cumpăra lui Elvis șase tablete de Dilaudid.

Ora 4:00 A.M.: Elvis îl trezește pe vărul său Billy Smith și-l invită împreună cu soția sa la o partidă de racquetball. Billy își va aminti mai târziu că vărul său abia de se mișca în timpul jocului.

Ora 4:30 A.M.: Elvis cântă la pian o improvizație gospel și cântecul „Blue Eyes Crying in the Rain.”

Ora 5:00 A.M.: Elvis se retrage cu logodnica sa, Ginger, în dormitorul de la etaj. Mai ia câteva pastile ignorând faptul că acestea erau prescrise de doctorul său pentru a fi consumate doar de două ori pe zi.

Ora 7:00 A.M.: Elvis desface un al doilea pachet din aceleași pastile.

Ora 8:00 A.M.: Neavând somn, Elvis o roagă pe mătușa sa Delta Mae Biggs să-i aducă al treilea pachet de pastile.

Ora 9:30 A.M.: Elvis se îndreaptă spre baie ținând în mână o carte. Văzându-l, Ginger îl tachinează ca nu cumva să adoarmă în baie. „Okay, nu voi adormi”, răspunde Elvis, acestea fiind ultimele sale cuvinte.

****

Ora 1:30 P.M.: Ginger forțează ușa băii și-și găsește iubitul fără viață.

elvis death -bathroom-bedroom-

Îngrozită, femeia coboară la parter și-i anunță pe Joe Esposito și Al Strada că Elvis Presley e căzut în baie. Aceștia urcă imediat și constată că artistul avea fața palidă și nu respira. O ambulanță este chemată imediat la fața locului. Paramedicii încearcă să-l readucă la viață însă fără nicio șansă. Însăși medicul său personal, George Nichopoulos îi administrează procedurile de resuscitare cardiopulmonară.

Rezultatele autopsiei – cauza oficială a decesului

Memphis Baptist Memorial Hospital
Memphis Baptist Memorial Hospital

Elvis este transportat imediat la Baptist Memorial Hospital unde medicii nu pot decât să-i constate decesul. Este declarat mort la ora 3:30 PM. Peste 150 de persoane se adună în fața spitalului sperând încă într-o minune. O jumătate de oră mai târziu, pe scările Graceland-ului, tatăl său, Vernon Presley le comunică reporterilor adunați că fiul său e mort.

Între timp, cadavrul cântărețului care deja se umflase, este mutat la morga spitalului aflată la etajul doi. In timp ce doi bodyguarzi flancau intrarea, Dr. Jerry Francisco, asistat de către cei mai importanți medici ai spitalului, au inițiat autopsierea cadavrului. La scurt timp, primele rezultate au fost date publicității: cauza decesului a fost provocată de aritmia cardiacă de care Elvis suferea. Un angajat al spitalului declara: „Arterele lui Elvis Presley arătau ca cele ale unui bărbat de 80 de ani. Organismul său – care cântărea 105 kilograme – era complet uzat.”

Peter Guralnick, biograful lui Elvis Presley scrie: „consumul de droguri a fost serios implicat în această prematură moarte a unui bărbat de vârstă nu prea înaintată fără vreun istoric de boli cardiace nu s-a exclus posibilitatea unui șoc anafilactic cauzat de pastilele de codeină pe care le luase de la dentist”. Într-un al doilea raport de laborator, completat doua luni mai târziu, se indică alte cauze controversate ale morții: “principala cauză a decesului lui Elvis Presley a fost prescrierea abuzivă de medicamente (…) rezultatele analizelor au indicat detectarea a 14 tipuri de medicamente în organismul său, printre care Quaalude, Amfetamină, Valium, Codeină, Demerol, Dilaudid, zece dintre ele în cantități signifiante”.

Pe timpul vieții, mulți doctori s-au simțit flatați să fie asociați cu Presley (sau au fost mituiți) si l-au aprovizionat cu pastile ce pur și simplu i-au alimentat dependențele. Se zvonește că Elvis ar fi cheltuit 1 milion de dolari pe an în ultimii săi ani din viață cu droguri, taxele doctorilor și eventual mita. Cu toate că doctorul Nichopoulos a fost găsit nevinovat in legatură cu moartea lui Presley, “în primele 8 luni ale anului 1977, acesta a prescris peste 10 000 doze de sedative, amfetamine și narcotice, toate pe numele lui Elvis Presley”, mai citim în autobiografia lui Guralnick.

Pe 20 ianuarie 1980, comisia a aflat aceste detalii, dar a decis că nu a fost lipsit de etică, deoarece a susținut că a încercat să-l vindece de dependeță”. Licența doctorului Nichopoulos i-a fost totuși suspendată în 1995, dupa ce s-a aflat că a distribuit necorespunzător medicamente câtorva pacienți printre care și Jerry Lee Lewis.

„O viață stingheră se sfârșește pe Elvis Presley Boulevard”

În seara zilei de marți, 16 august 1977, trupul lui Elvis este transportat cu un dric la Union to the Memphis Funeral Home pentru îmbălsămare. A doua zi dimineața, sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului îmbrăcat într-o cămașă de culoarea albastru pal, cravată de mătase albă și costum la fel de alb, este readus în Graceland pentru ultima apariție în public.

Sute de mii de fani, presa și celebrități s-au aliniat pe Elvis Presley Boulevard în întâmpinarea coloanei funerare, mulți dintre ei sperând să poată vedea sicriul deschis. Vernon Presley își dă consimțământul ca între orele 15:00 și 17:00, porțile Graceland-ului să fie deschise publicului larg, iar cei ce doresc să-i aducă fiului său un ultim omagiu să aibă acces în foaierul clădirii unde sicriul este expus. Se formează două cozi imense ce se întind la câțiva kilometri. Tineri, oameni de afaceri, bicicliști, copii, femei între două vârste, etc. așteaptă într-o liniște neobișnuită să-și ia rămas bun de la cel care prin muzica sa le-a luminat viața ani de-a rândul. Mulți au lacrimi în ochi.

mourners elvis

Unul dintre cei prezenți relata mai târziu:„ Odată ce ai trecut de poartă, întâlnești un lung șir de ziariști cu microfoane, camere de filmat și carnețele. Apoi treci pe lângă cortul sanitar și mergi pe o alee până la intrarea în clădirea Graceland-ului. In rondul de iarbă sunt mii de buchete de flori, coroane sub formă de chitară, căței și inimi de pluș, lumânări. Din lumea întreagă au ajuns la Graceland atâtea flori și coroane că se pot încărca 100 de camioane.

kingincoffinDoi lei din piatră albă masivă păzesc ușa de la intrare. În spatele lor, militari ai gărzii naționale veghează cu atenție. În interiorul foaierului Elvis Presley este întins într-un sicriu din cupru de 400 de kilograme, la cap fiindu-i așezat un candelabru de cristal. Culoarea albă predomină încăperea, de la perdele, la covorul de pe podea. Câțiva bodyguarzi stau sobri în diferite colțuri ale camerei.

Fața lui Elvis este împietrită: cu toate că e teribil de palidă, amintește de chipul frumos de altădată. Când am ajuns în dreptul sicriului, femeia din fața mea a început să plângă tulburând liniștea rece.”

La orele 17:00, o ploaie blândă se revarsă peste mulțimea îndoliată, însă nimeni nu are de gând să plece. Cu greu poliția reușește să închidă porțile Graceland-ului în jurul orelor 18:30. La coadă mai erau pe puțin 10.000 de oameni. Mike și Cheryl Smelser din Memphis au fost primii din rândul celor opriți. Intrebați de un reporter cum se simt, Mike a răspuns: „în astfel de momente, chiar nu mai contează.”

fani elvis graceland funeral

****

Unul dintre verișorii lui Presley, Bobby Mann, a acceptat în secret 18.000 de dolari pentru a face o fotografie corpului neînsuflețit. Poza a apărut pe coperta National Enquirer, un mare tabloid american, numărul respectiv vânzându-se într-un timp record, iar cantitatea vândută a  adus ziarului un profit de 1000%.

Un alt incident tragic s-a petrecut în dimineața următoare: o mașină a intrat intr-un grup de fani, chiar în fața Graceland-ului omorând două femei și rănind în stare critică o a treia persoană. Șoferul a fost reținut, dar eliberat mai târziu pentru că era bolnav mintal.

„Elvis a părăsit clădirea”

Elvis Presley a fost condus pe ultimul drum joi, 18 august 1977, la două zile după moartea sa. Ceremonia a fost una simplă. La orele 14:00, la căpătâiul celui dispărut se aflau prieteni vechi ca Lamar Fike, George Klein și Joe Esposito, chitaristul Charlie Hodge, verișorii Billy și Gene Smith, managerul Jerry Schilling, doctorul personal George Nichopoulos și producătorul Felton Jarvis. In jur de 200 de persoane s-au înghesuit în camera muzicală din Graceland pentru un ultim omagiu. ElvisFuneral-1977Au vorbit Rex Humbard, crainicul evanghelist de la TV Akron, comedianul Jack Kahane, precum și reverendul C.W. Bradley, pastor la Memphis’ Wooddale Church of Christ.

Apoi coloana funerară, având în față dricul Cadillac alb în care era depus sicriul lui Elvis urmat de 17 limuzine Cadillac albe, s-a îndreptat spre Forest Hill Cemetery Midtown. De-a lungul celor patru kilometri, de o parte și de alta a drumului, mii de oameni își luau rămas bun.

La ora 16:24, în fața mausoleului din marmură albă unde se află cripta familiei, s-a mai ținut o scurtă ceremonie, după care Elvis Presley a fost înmormântat lângă mama sa, Gladys Presley, decedată în 1958. Marele absent la manifestare, Colonelul Tom Parker, a fost zărit în afara cimitirului pe o motocicletă de-a poliției. A spus că pentru el pierderea este mult prea mare și vrea să sufere ferit de priviri. Vernon Presley a mai rămas o vreme alături de fiul său în incinta cimitirului, după care a plecat vizibil marcat.

Rămășițele pământești ale lui Elvis și ale mamei sale vor fi mutate pe 3 octombrie 1977 și reînhumate în Meditation Garden din curtea casei sale din Graceland, după ce pe 28 august s-a încercat furtul cadavrului din mausoleu.

****

elvisfamilygraves
Mormintele familiei Presley se află în Meditation Garden, Graceland

Familia și prietenii s-au întors în seara zilei de 18 august la Graceland pentru o mică agapă. Vernom a decis ca florile din fața casei să fie oferite fanilor, astfel că a doua zi, de la ora 8:25 până la 11:30, toate florile au fost luate.

Averea lui Elvis Presley estimată la $ 3.000.000 a fost moștenită în întregime de fiica sa, Lisa Marie iar Vernon a fost însărcinat să o administreze până la majoratul fetei. La 18 ani, Lisa s-a asociat cu Vernon punând pe picioare compania Elvis Presley Enterprises ce-i va transforma în miliardari.

Music would never be the same again.

ELVIS PRESLEY – nume naștere: Elvis Aaron Presley
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi, SUA, (certificat de nastere)
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 16 august 1977 / 42 de ani, Memphis, Tennessee, SUA, (certificat autopsie)
CAUZA DECESULUI: infarct miocardic
A FOST: muzician, solist, actor

 

VIDEO

surse: elvisromania.ro, rockabilly.ro, elvis-presley-death.beep.com

 

Reclame

11 gânduri despre “Elvis Presley – The King is Dead

 1. Pingback: James Brown – „La noapte vă voi părăsi” | Moartea Celebritatilor

 2. Pingback: Jim Morrison – „The End” | RIPVIP.wordpress.com

 3. Pingback: Michael Jackson – This Was It | RIPVIP.wordpress.com

 4. Pingback: Selena Quintanilla-Pérez ucisă de fanul numărul unu | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

 5. Pingback: Michael Jackson – Gone Too Soon | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

 6. Pingback: Au murit azi, 21 ianuarie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

 7. Pingback: Au murit azi, 28 martie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

 8. Pingback: Au murit azi, 28 iunie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

 9. Pingback: Au murit azi, 21 octombrie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

 10. Pingback: Au murit azi, 21 ianuarie – RIPVIP.wordpress.com – Moartea Celebritatilor

 11. Pingback: Au murit azi, 28 martie – RIPVIP.wordpress.com – Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.