Grigore Vieru – moartea celui mai iubit poet moldovean

poetul-grigore-vieruȘtiu: cândva, la miez de noapte,/ Ori la răsărit de Soare,

Stinge-mi-s-or ochii mie/ Tot deasupra cărții Sale.


locatia mortii

Noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009. Poetul Grigore Vieru, împreună cu directorul adjunct al Ansamblului Naţional Academic de dansuri populare „Joc”, Gheorghe Munteanu,care e şi la volanul automobilului marca „Opel Astra”, vin din oraşul Cahul spre Chişinău, unde au participat la mai multe evenimente dedicate aniversării a 159 de ani de la naşterea poetului român Mihai Eminescu. Cei doi plecaseră la drum în jurul orelor 22.

Stâlpii panoului ucigaș
Temelia blestemată

Puțin după ora unu. În regiunea satului Dănceni, raionul Ialoveni, la doar nouă kilometri de Chișinău, din cauza ceţii şi a gheţuşului format pe autostradă şi vitezei sporite, Gheorghe Munteanu, fiind obosit şi deplasându-se cu viteză sporită, pierde controlul volanului și se tamponează în temelia de beton a panoului de publicitate amplasat la începutul gazonului, ce desparte sensurile de circulaţie. Ambii artiști nu au cuplate centurile de siguranţă. Panoul ucigaș nu e iluminat.

Potrivit Eleonorei Tcaci, şeful substaţiei medicale de urgenţă Ialoveni, ambulanţa a fost solicitată la ora 01:25 noaptea. Poetul se afla în automobil. Era în stare confuză, avea dureri de cap şi plăgi sângerânde ale feţei. În răni avea cioburi de sticlă de la parbriz.

Mașina sicriu
Mașina sicriu

Gheorghe Munteanu, în vârstă de 47 de ani, şi Grigore Vieru, în vârstă de 73 de ani, sunt transportaţi de urgenţă şi internaţi în secţia de reanimare a Spitalului de Urgenţă din municipiul Chişinău, cu multiple traumatisme grave. Victimele nu consumaseră băuturi alcoolice, iar automobilul nu prezenta nicio defecțiune de ordin tehnic.

Grigore Vieru, care se afla pe bancheta din faţă a maşinii a suferit mai multe traumatisme grave, printre care un traumatism craniocerebral închis, manifestat prin plăgi multiple lacerate a feţii, traumă închisă a abdomenului, manifestată prin lezarea lobului drept a ficatului cu hemoperitoneum și o fractura oblică a ambelor oase a gambei stângi. Gheorghe Munteanu a suferit o fractură închisă a toracelui, a unei coaste, a sternului şi contuzia cordului. Va fi externat în câteva săptămâni.

„ Poetul care și-a asumat greul unui grai trecându-l prin inima sa”

Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935 în Pererîta, sat de pe malul stâng al Prutului într-o familie de plugari. Face studii primare și secundare în satul natal și apoi la Lipcani. Absolvă, in 1958, Facultatea de Filologie a Institutului „Ion Creangă” din Chișinău.

Cu mama Eudochia, sora si nepotelul
Cu mama Eudochia, sora si nepotelul

Debutează cu o poezie în vremea studenției, iar în 1957 îi apare primul volum de versuri, intitulat sugestiv „Alarma”. Scrie multă poezie pentru copii, de asemenea este publicist, prozator, eseist, realizator de manuale școlare. Opera sa poetică este tradusă în limbile rusă, ucraineană, bielorusă, letonă, lituaniană, estonă, tadjică, turkmenă, ș.a. Versurile sale sunt cunoscute cititorilor din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Germania, Statele Unite ale Americii, etc. Operei sale, pătrunsă în manuale și antologii, i se consacră numeroase studii.

Pentru românii de pretutindeni, Grigore Vieru a însemnat un model de scriere. Scrisul lui s-a situat la hotarul dintre Ceva şi Altceva, mereu Altceva, Poetul durându-şi zidirea pe fundamentul pus de marii ctitori ai literaturii române, el sporind-o în înălţime cu pietrele proprii. Spre deosebire de unii tineri condeieri care au îmbătrânit fără să se maturizeze, Vieru n-a fost tânăr niciodată. El s-a născut bătrân. Ca poet, evident.

O stea va cădea de pe bolta poeziei

În seara dinaintea tragicului accident, poetul Grigore Vieru a adus un omagiu poetului naţional Mihai Eminescu în incinta căminului cultural din oraşul Cahul, în faţa unei asistenţe de peste 500 de persoane. Întreaga seară Grigore Vieru a fost bine dispus şi, alături de interpretul Fuego şi poetul gălăţean Viorel Dinescu, a cântat un colind ca, apoi, să recite versuri din cartea sa „Taina care mă apără” lansată recent la Iaşi.

ultimul-colind-pe-care-l-a-interpretat-grigore-vieru-c3aempreunc483-cu-fuego-la-concertul-din-15-ianuarie-la-cahul

Potrivit lui Nicolae Dandiş, lector universitar, directorul Centrului Pro Europa din Cahul, într-un cadru mai restrâns, la recepţia organizată la un restaurant din localitate, gazdele şi oaspeţii s-au lansat în discuţii despre ultimele evenimente din Basarabia. „Grigore Vieru a deplâns faptul că, în loc să scrie cărţi pentru copii, este epuizat de agresiunile murdare la care este supus pe nedrept în presă. A invocat ziarele „Moldova Suverană” şi „Flux”.

În timpul spectacolului, Nicolae Dandiş a urcat pe scenă şi i-a înmânat din partea cahulenilor un buchet de flori, felicitând poetul cu ocazia apropiatei sale zile de naştere. „Am ţinut să-i urăm sănătate dlui Grigore Vieru, ştiind că se apropie ziua lui de naştere. Nu ne-am gândit că pleacă pentru totdeauna de la noi” , a declarat directorul Centrului. „Poetul i-a impresionat pe toţi prin bunătate şi modestie. Zâmbetul său sfios a rămas pentru totdeauna în memoria cahulenilor” a adăugat Valeriu Baban, profesor la Liceul teoretic din Cahul.

Deşi li s-a propus să rămână peste noapte la Cahul, poetul și șoferul său au preferat să se întoarcă acasă. „La mulţi ani, cu mai multă sănătate, cu mai multă pace, cum lui Hristos îi place”, au fost ultimele urări ale lui Grigore Vieru, adresate celor prezenţi în Casa de Cultură din Cahul. Apoi a plecat la drum, ultimul său drum.

Două zile între viaţă şi moarte

Spitalul de Urgență din Chișinău
Spitalul de Urgență din Chișinău

Imediat după internarea poetului, in mod de urgenţă, a fost organizat consiliul medical format din mai mulţi academicieni, pentru a aprecia tactica şi conduita tratamentului. Timp de două zile, poetul a fost conectat la aparatul de respiraţie artificială, iar starea lui mereu continua a fi critică. În seara zilei de 16 ianuarie, la ora 20.00, s-a întrunit Consiliul lărgit privind starea pacientului, la care a participat şi subsecretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice al României, Raed Arafat.

De asemenea, în seara aceleiaşi zile, la Chişinău a aterizat un avion al Ministerului Apărării din România pentru a-l transporta pe poet  la spitalul Floreasca din Bucureşti. Însă medicii moldoveni au exclus această variantă, menţionând că pacientul este intransportabil, din cauza stării de sănătate. Totodată, nici familia lui Grigore Vieru nu era de acord cu transportarea poetului la Bucureşti.

Sâmbătă, 17 ianuarie. Deși pe parcursul nopții hemodinamica lui Grigore Vieru, care era în comă, a fost stabilizată, starea lui continua a fi una gravă. În prima jumătate a zilei de sâmbătă, Consiliul medical, sub conducerea viceministrului Sănătăţii, Mircea Buga, s-a întrunit într-o şedinţă în care s-a constatat, în continuare, starea critică a pacientului. De altfel, pe parcursul acestor două zile medicii declaraseră că şansele de supravieţuire ale lui Grigore Vieru sunt destul de reduse.

„A murit Grigore Vieru”

Cu aceste cuvinte a început dimineaţa de duminică, 18 ianuarie 2009, pentru toţi românii. Toate posturile de televiziune şi de radio de pe ambele maluri ale Prutului au anunţat vestea tragică a morţii marelui poet basarabean. Medicii au constatat decesul poetului în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.25. Potrivit acestora, moartea poetului a survenit pe fonul insuficienţei multiple de organe, a insuficienţei respiratorii şi cardiace acute, precum şi insuficienţei hepato-renale acute.

Imediat după această veste tragică, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat un decret privind constituirea Comisiei de stat pentru organizarea funeraliilor poetului Grigore Vieru, iar ziua de 20 ianuarie 2009 să fie declarată zi de doliu naţional. Autoritatile de la Chisinău au recomandat tuturor institutiilor publice și organizațiilor să renunțe la desfășurarea de acțiuni distractive, iar ziarelor, posturilor de radio si de televiziune, sa iși adapteze programele la specificul unei zile de doliu național.

„Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”

Grigore Vieru a fost înmormântat marți, 20 ianuarie 2009 la Chişinău, în cimitirul central din strada Armeană în apropierea mormintelor soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici. La înmormîntare au asistat cîteva zeci de mii de oameni.

Trupul neînsufleţit al lui Grigore Vieru a fost depus de luni, 19 ianuarie la Biserica Sf. Teodora de la Sihla din Chișinău, după care, la orele dimineții zilei următoare, a fost dus la Teatrul de Operă şi Balet. Aici a fost oficiată o slujbă de pomenire de către un sobor de preoţi din Republica Moldova şi România.

inmormantare-vieru-1

Printre cei veniţi să îl omagieze pe poet s-au numărat preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi soţia acestuia, Taisia Voronin, deputaţi din Parlament, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi membri ai Guvernului, ministrul român al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, precum şi scriitori, elevi, artiști şi admiratori ai creaţiei lui Grigore Vieru.

Cortegiul funerar a făcut un popas la monumentul lui Ştefan cel Mare, după care s-a deplasat la Cimitirul Central unde poetul a fost înmormântat. Memoria marelui poet basarabean a fost cinstită printre alții şi de unul dintre cei mai buni prieteni din România, Adrian Păunescu. Discursul rostit de poetul român la Cimitirul armenesc, la căpătâiul lui Grigore Vieru, a cutremurat întreaga suflare românească de peste Prut. Şi asta pentru că întreaga procesiune a fost transmisă integral, în direct, la postul public de televiziune din Republica Moldova. “Viaţa lui Grigore Vieru a fost opera lui de geniu, iar moartea lui se aşază la viitoarea temelie a fraţilor. A fost cel mai bun dintre noi. Deşi avea atâta fragilitate, el găsea putere să ne ajute pe toţi. A plecat absurd, nedrept. Iartă-ne, Grigore!”, a spus cu glas tremurând poetul Adrian Păunescu.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Cruce. Câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi și Buzău poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naştere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor din Chişinău.

Monumentul-Grigore-Vieru-cimitir

Mormântul poetului Grigore Vieru din Cimitirul Central din Chișinău . Jurnalista Irina Nechit scrie: „Grigore Vieru a meritat o adevărată operă de artă la mormântul său, nu un kitsch costisitor. Mai mult, cred că poetul s-ar fi mulțumit cu o simplă movilă de pământ, o cruce modestă și niște răzoare de flori. Acum însă, e acoperit de bronz și granit. Nici un fir de iarbă pe mormântul lui.”

„Nu am moarte cu tine nimic/Eu nici măcar nu te urăsc/Cum te blestemă unii, vreau să zic,/La fel cum lumina pârăsc./Dar ce-ai face tu şi cum ai trăi/De-ai avea mamă şi-ar muri,/Ce-ai face tu şi cum ar fi/De-ai avea copii şi-ar muri?!/Nu am moarte cu tine nimic/Eu nici măcar nu te urăsc/Vei fi mare tu, eu voi fi mic,/ Dar numai din propria-mi viaţă trăiesc./Nu frică, nu teamă,/Milă de tine mi-i,/Că n-ai avut niciodată mamă,/ Că n-ai avut niciodată copii”

Grigore Vieru

 

GRIGORE VIERU
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 14 februarie 1935, satul Pererîta, fostul județ Hotin, România
DATA ŞI LOCUL MORȚII: 18 ianuarie 2009 / 73 de ani, Chișinău, Republica Moldova
CAUZA DECESULUI: politraumatism în urma unui accident de circulație
A FOST: poet

 

VIDEO

surse: jurnalul.ro, flux.md, mediafax

Reclame

4 gânduri despre “Grigore Vieru – moartea celui mai iubit poet moldovean

  1. Mihai Cucereanu a fost dascalul meu.(In cadrul Institutului de Arte din Chisinau)Ne-am intalnit in incinta bibliotecii municipale.(Intamplator)Dascalul a zis: Vasile,pregateste un monospectacol – axat pe creatia lui Grigore Vieru.Am raspuns:Frate Mihai,lucrez la monodrama „Basarabia Martira”- de Nicolae Dabija. Mihai a insistat: Vasile,asculta ce-ti vorbesc: Succes garantat. A trecut timpul. Am discutat si cu Nicolae Dabija. Nicolae Dabija a fost de acord. Munca a durat Zi si Noapte. In final: Ridica-te, Basarabie! Monodrama cu caracter profund religios si istoric.Autor:GRIGORE VIERU. Premiera la Uniunea Scriitorilor din Moldova.(12 martie 2009) P.S. Dascalul a avut dreptate…

  2. Pingback: Doina și Ion Aldea Teodorovici – două inimi gemene, spre cer | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  3. Pingback: Au murit azi, 18 ianuarie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Leave a deathly reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.