Keith Moon – Spre luna care a apus

Keith-Moon-Tara-House


 

Un sentiment trist te cuprinde când privești clădirea no 9 de pe Curzon Square. Aici a murit Keith Moon.
Clădirea no. 9 de pe Curzon Square. Aici a murit Keith Moon.

In septembrie 1978, Keith Moon locuia împreuna cu prietena sa Annette Walter-Lax în apartamentul 12 de pe strada Curzon Place no. 9 (astăzi Curzon Square) din Mayfair, Londra.

Imprumutase 10.000 $ de la colegul său de trupă Pete Townshend, pentru a închiria locuința de la Harry Nilsson, un compozitor renumit la acea vreme, prieten bun cu membrii The Who. Moon a ales să locuiască aici, cu toate că știa că în acest apartament murise în 1974 cântăreața Mama Cass Elliot de la Mamas And The Papas, la doar 32 de ani.

locatia mortii

Aflat pe val cu trupa The Who al cărei baterist era încă din 1964, Keith Moon trecea printr-un moment de cumpănă al vieții sale: trebuia să renunțe la băutură. Cei peste zece ani de excese îi periclitau cariera muzicală, astfel că bateristul se decise să urmeze un tratament pentru dezintoxicare. Pentru că ura clinicile medicale, Moon, după ce s-a consultat cu Dr. Geoffrey Dymond, a ales o cură la domiciliu. Doctorul i-a prescris o rețetă cu Clometiazol (Heminevrin – Nevrin în România), un sedativ hipnotic folosit în tratamentul delirium tremens, amintindu-i muzicianului că poate lua câte o pastilă atunci când simte nevoia să bea, însă nu mai mult de 3 pe zi. Se pare că Keith Moon a ignorat sfatul medicului. Keith avea o cutie de 100 de pastile de Clometiazol și o dorință aprigă de a renunța la alcool.

Ultima petrecere

6 SEPTEMBRIE 1978. Sub patronajul soților Paul și Linda McCartney are loc la Peppermint Park din Covent Garden, Londra premiera filmului „The Buddy Holly Story”. Printre zecile de celebrități așteptate se numără și Keith Moon, recunoscut pentru notorietatea sa de „one man party”. In apartamentul de pe strada Curzon Place însă, cel supranumit „Moon The Loon”, aflat într-o stare depresivă, se decide, contrar caracterului său de mare petrecăreț să stea acasă. Refuzul vine din dorința de a sta departe de băutură.

Annette Walter-Lax: „Keith era nelipsit de la petreceri, mereu făcea lumea să râdă, să se simtă bine. Când apărea toți știau că spiritele se vor aprinde, era sufletul petrecerilor. Evenimentul la care eram invitați era practic evenimentul anului în Londra, cum să lipsești de la așa ceva?”
Tony Fletcher , autor Dear Boy: „Keith voia nespus să meargă la acea premieră, să  fie în mediul lui, să se relaxeze, dar pe cealaltă parte se gândea ce ar putea face dacă nu va bea, va mai face glume? Va mai face streaptease pe mese?”

Un colet primit la orele după amiezii avea să-i schimbe decizia și… destinul. Coletul conținea cocaină. „Starurile rock pot comanda heroina cum ar comanda pizza, de exemplu”, spunea chiar Keith într-un interviu, așa că, după o doză, bateristul se hotărăște să meargă totuși la petrecere, nu înainte de a-și lua cutia cu pastile.

Ultimele ore din viața lui Keith Moon

Keith Moon alături de Linda și Paul McCartney
Keith Moon alături de Linda și Paul McCartney la ultima petrecere

9 P.M. Keith Moon, insoțit de prietena sa Annette Walter-Lax ajunge la Peppermint Park. Este primit ca un adevărat rock-star. Va sta la cea mai importantă masă, alături de Paul și Linda McCartney. In mod firesc este înconjurat de prieteni printre care și Kenney Jones (ex The Faces), bateristul care-l va înlocui în trupa The Who după moartea sa. Kenney Jones: „Am stat de vorbă cu el pentru că nu ne văsusem de ceva timp. Părea bine dispus, îmi spunea că e curat, că ține o cură. Se lăsase de băut de șase luni și acum se simțea din ce in ce mai bine.”

Tratându-se doar cu șampanie, Keith Moon nu mai era omul pe care lumea îl știa. Părea schimbat, retras. Nimic nu mai aducea a „Moon The Loon”. Keith devoala o latură necunoscută.

The Who – Their Generation

Aventura muzicală a lui Keith Moon a început la 17 ani când a aflat că grupul The Who caută un tobar după ce renunțaseră la Doug Sandom. Exuberant, rebel și năstrușnic, Keith renunțase la școală în favoarea tobelor. Cântase în diferite grupuri londoneze însă dorința sa era să ajungă cât mai sus, să fie în top. John Wolff (manager The Who): „La audiții, Keith a vrut din start să impresioneze. După ce că era foarte bine aranjat, când i-a venit rândul le-a spus celor prezenți că poate bate la tobe mai bine ca oricine, chiar mai bine decât fostul lor toboșar.” Pete Townshend & co. l-au acceptat pe loc.

Incă de la primele concerte prin cluburile londoneze, Keith Moon și-a etalat întreg potențialul și determinarea pentru The Who. În timpul unui concert la clubul Railway Tavern, din Harrow, Londra, Pete Townshend a rupt gâtul de la chitară pe scenă, lovind-o, din greşeală, de tavan. Enervat de persoanele din public care tot râdeau de el, a luat instrumentul şi l-a făcut ţăndări pe scenă, după care a luat altă chitară şi a continuat să cânte restul pieselor din playlist.

Un grup şi mai mare de spectatori s-a adunat la următorul concert, dar Pete Townshend a refuzat să repete fapta. Astfel, Keith Moon s-a ridicat în picioare şi şi-a distrus setul de tobe după ce anumite persoane din public au început să se lege de chitarist că nu le face pe plac.Distrucţia sistematică a instrumentelor a devenit amprenta spectacolelor pentru The Who în concertele ce au urmat în primii ani pe scenă.

Not to be taken away

Coperta albumului Who Are You
Coperta albumului Who Are You

De-a lungul anilor, Moon și-a câștigat renumele de „cel mai salbatic om din rockn roll”. Genial și exploziv pe scenă, coleric și debordant pe la petreceri, toboșarul The Who își trăia din plin viața, întodeauna ticsit cu pastile, brandy și idei trăsnite. Un deceniu cu adevărat glorios pentru un om care și-a urmat destinul și a crezut în șansa sa. Un deceniu sub auspiciile sintagmei „sex, drugs & rockn roll”.

In august 1978 apare albumul Who Are You. Nimeni nu mai avea să conteste faptul că albumul fusese un succes, iar The Who reveniseră in topuri. Coperta albumului conține însă un lucru straniu. Keith Moon e în centru, așezat pe un scaun pe care scrie „Not to be taken away”. Predestinare sinistră pentru Keith care „va fi luat” definitiv în trei săptămâni.

Rămas bun

7 SEPTEMBRIE. 1:00 A.M.

Keith Moon - ultima fotografie. Impreună cu prietena sa, Annette Walter-Lax părăsește localul unde avea premiera filmului The Buddy Holly Story
Ultima fotografie. Impreună cu prietena sa, Annette Walter-Lax, Keith Moon  părăsește localul unde avea loc premiera filmului „The Buddy Holly Story”

In timpul rulării filmului „The Buddy Holly Story”, Keith Moon se hotărăște să plece acasă, un alt lucru neobișnuit pentru starul grupului The Who. Annette Walter-Lax: „Era obosit și mi-a spus că nu mai rezistă, nu mai poate urmări filmul… mi-a spus că vrea să plecăm.” Iși ia rămas bun de la cei prezenți și se retrage. Pentru un om care băuse doar câteva pahare de șampanie părea epuizat.

Roy Carr (prieten): „L-am întâlnit în afara localului, părea puțin distras, când m-a văzut a sărit și m-a îmbrățișat foarte strâns, ca niciodată. Avea lacrimi în ochi. „Ce-ai pățit?” l-am întrebat, „Oh, nu, nimic. Vreau să-ți arăt cât îmi ești de drag!” a răspuns. Mi s-a părut straniu să se manifeste așa cu un om pe care îl cunoștea doar de câțiva ani.”

2:00 A.M. Moon și prietena sa ajung acasă în Mayfair. Ignorând complet sfatul medicului, Keith consumase Heminevrin în neștire. Annette Walter-Lax: „Nu știam că pastilele sunt periculoase, doar i le recomandase un medic… Efectul Heminevrinului este că te face să te simți beat, ele ar fi trebuit consumate sub supraveghere medicală, ”  Keith o roagă pe Annette să-i gătească ceva pentru că îi era foame. Se uită la un film și se culcă, după ce ia încă câteva pastile pentru somn.

Londra e cufundată într-o noapte întunecată. Keith Moon abia reușește să fure câteva ore de somn. E agitat, se simte rău, nu are somn.

If you don’t like it, you can fuck off

7:30 A.M. Annette este trezită de Keith care se tot frământa în pat. Se simțea înfometat și epuizat. O roagă pe Annette să-i mai aducă ceva de mâncare. Nefiind prea încântată Annette îl refuză inițial, astfel că Moon își sare din pepeni și rostește ceea ce aveau să fie ultimele sale cuvinte: „If you don’t like it, you can fuck off”.

IHeminevrin300mgn timp ce servește micul dejun Keith Moon vizionează filmul „The Abominable Dr. Phibes”, după care se culcă din nou, nu înainte de a mai lua o doză de Heminevrin. Annette Walter-Lax: „Ne-am culcat din nou în dormitor numai că la puțin timp, Keith a început să sforăie. Mi-am luat pătura și m-am dus să dorm pe canapea în cealaltă cameră pentru a nu-l deranja.” Keith Moon cade într-un somn adânc din care nu se va mai trezi niciodată.

3:40 P.M.  Annette Walter-Lax: „M-am trezit și m-am dus în dormitor. Când am intrat m-a cuprins un sentiment ciudat pentru că parcă era prea multă liniște, o liniște de mormânt, un aer apăsător, m-am apropiat de pat, Keith avea mâna și piciorul atârnate pe podea, nu mai respira, am intrat în panică, am început să-l scutur, să-i fac respirație gură la gură.” Înspăimântată, Annette îl sună pe Dr. Geoffrey Dymond, cel care îi prescrisese iubitului său rețeta cu sedative.

5:00 P.M. O ambulanță sosește la fața locului. Medicii încearcă in zadar să-l resusciteze pe Keith prin procedurile standard.

5:50 P.M.  Dr. Dymond, venit și el în apartamentul de pe Curzon Place nu poate decât să constate decesul. Legendarul Keith Moon, cel mai mare tobar al generației sale murise la doar 32 de ani. La autopsie s-a constatat că consumase 32 de pastile de Heminevrin, doza fatală fiind de șase. 26 de pastile nici măcar nu au fost digerate.

Moon spre stele

Trupul lui Keith a fost transportat la Middlesex Hospital, unde, în urma autopsiei s-a constatat că decesul a intervenit accidental. Ceremoniile funerare s-au desfășurat pe 13 septembrie 1978 la Golders Green Crematorium (West Chapel). Printre cei 120 de invitați s-au numărat membri grupului The Who, Roger Daltrey, Pete Townsend și John Entwhistle; Bill  Wyman și Charlie Watts  de la Rolling Stones, Eric Clapton, Maureen Starr, ș.a.

Townsend a declarat: „L-am pierdut azi pe cel mai mare comedian, pe cel mai melodramatic, pe cel mai imprevizibil și spontan baterist pe care l-a văzut rock-ul vreodată, omul care făcea întodeauna publicul să râdă și să sară de pe scaune.”

Keith Moon a fost incinerat iar cenușa sa a fost împrăștiată în imediata apropiere a crematoriului, în aria 3 din Gardens of Remembrance.

area 3 keith

O placă comemorativă a fost montată pe zidul Crematoriului în memoria celui care a fost Keith Moon
O placă comemorativă a fost montată pe zidul Crematoriului în memoria celui care a fost Keith Moon

Speed of life

Mostenirea muzicala lăsată de Moon, ca artist, membru al The Who, dar și din prisma personalității sale, continuă să adune laude și premii. Un exemplu este titlul de cel mai bun baterist al tuturor timpurilor, primit din partea revistei Rolling Stone in 2011, la 35 de ani de la moartea sa. Ramâne în istoria rock’n’roll prin stilul inovator, exploziv cu care chinuia tobele, prin energia debordantă, dar și prin modul de viață autodistructiv.

La urma urmei, moartea sa nu a fost o mare surpriză – Keith a fost un mare iubitor de petreceri, nu se aștepta să-l prindă bătrânețile, așa că și-a trăit viața din plin, fiind înconjurat mereu de prieteni.

„Mereu mă trezesc la șase dimineața. Imi iau micul dejun și-l ud cu o sticlă de Dom Perignon și jumătate de Brandy. Apoi ceva sedative. De la zece trag un pui de somn până la cinci după-amiaza când mă trezesc cu două frumuseți negre (cunoscute ca „Păsările Negre” sau „Bombardierele Negre” – o combinație de Amfetamină (Speed) și Destroamfetamină), ceva coniac, puțină șampanie și ies în oraș cu băieții. Petrecem până la patru dimineața.”

Keith Moon

KEITH MOON – nume naștere: Keith John Moon
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
23 August 1946, Wembley, Middlesex, Anglia
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
7 Septembrie 1978 / 32 de ani, Curzon Square, Londra (certificat de deces)
CAUZA DECESULUI:
intoxicație cu Clometiazol (Heminevrin)
A FOST:
muzician – bateristul formației The Who

 

Anunțuri

2 gânduri despre “Keith Moon – Spre luna care a apus

  1. Pingback: Mama Cass Elliot – visul frânt al unei stele | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  2. Pingback: Au murit azi, 7 septembrie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s