Kurt Cobain – „Mai bine arzi decât să te veștejești.”

Kurt Cobain

Locuința nr. 171 de pe Lake Washington Bvld E. Casa in care a murit Kurt Cobain.
Locuința nr. 171 de pe Lake Washington Bvld E. Aici a murit Kurt Cobain.

5 APRILIE 1994.

Kurt Cobain, liderul grupului alternativ Nirvana se află singur in locuința sa din Lake Washington, Seattle. Bea, se droghează. In boxe răsună ultimul album al celor de la R.E.M. „Automatic For The People„.

E pe marginea prăpastiei, la un pas de moarte. O rătăcire ajunsă la apogeu. Ca ființă umană e deja pierdut. Și-a consumat ultimele zile din viață, acum ultimele ore. Scrie o scrisoare de adio adresată unui prieten imaginar din copilărie, își proptește pușca de vanătoare Remington în gură și apasă pe trăgaci.

locatia mortii

Ben Thompson, jurnalist: “Unul dintre cele mai triste lucruri legate de moartea lui Cobain a fost faptul că geniul şi complexitatea lui au fost umbrite de gestul lui. Mulţi l-au judecat, l-au insultat sau, mai rău, i-au atribuit gestul ca fiind un fel de martiriu al rock-ului. Nu există fumuseţe în moartea lui. Nu este nici măcar o tragedie fără sens. Cine l-a cunoscut pe Kurt ştie că există o logică în gestul său. Acea caracteristică supra-pamânteană care l-a facut să devină o figură atât de marcantă l-a şi împiedicat din a putea să facă faţă acestui statut”.

We’ll float around

După apariția albumului „Nevermind” in 1991, nimic nu a mai fost la fel pentru cei trei membri ai grupului Nirvana: Kurt Cobain – voce/chitară, Krist Novoselic – bass și Dave Grohl – tobe. Succesul a depășit orice așteptare. LP-ul produs de Butch Vig și mixat de Andy Wallace, celebri promotori ale unor trupe ca Slayer sau Sepultura s-a vandut în 4 milioane de exemplare numai in anul apariției, în timp ce single-ul „Smells Like Teen Spirit” s-a poziționat pe locul 1 în topurile importante ale lumii, fiind difuzat aproape oriunde: posturi de radio, televiziuni, discoteci, etc. Nirvana devine dintr-o trupă necunoscută o adevărată emblemă a stilului alternative.

Nirvana
Grohl, Novoselic, Cobain: Nirvana

Luat parcă prin surprindere, Kurt Cobain părea depășit de situație:„Totul a fost neașteptat și a decurs extrem de repede. N-am știut ce să fac. Dacă ar fi existat un curs pentru starurile rock aflate într-o asemenea situație l-aș fi urmat pentru că m-ar fi ajutat.” spunea el.

I’m not like them

Kurt Cobain la vârsta de 15 ani.
Kurt Cobain la vârsta de 15 ani.

Născut la data de 20 februarie 1967 în Aberdeen, Washington, Cobain este produsul unui cămin destrămat, părinții săi divorțând pe când el avea 8 ani. A avut aspirații artistice încă din copilărie, caștigând o mulțime de concursuri în timpul liceului. După absolvire, Cobain și-a luat viața în piept lucrând ca roadie al trupei punk The Melvins. In acest mediu muzical începe să compună. „N-am vrut niciodatată să fiu solist vocal, ci doar să cânt la chitară, undeva ascuns prin spate. După liceu am simțit că doar eu îmi pot cânta propriile piese”, spunea el. Intr-adevăr, Kurt Cobain a compus aproape toate melodiile Nirvana, pentru asta revenindu-i 75% din profituri. Multe din cântecele sale se identifică cu el. Din ele se desprinde ura, disperarea, durerea – Kurt a suferit toată viața de scolioză, o boală de stomac care l-a menținut într-o continuă agonie. Vocea sa era ca o rană deschisă, un strigăt de furie, un urlet protestatar. Nirvana a revoluționat muzica underground a anilor 90.

In plină glorie, pe 24 martie 1992, Kurt Cobain se căsătorește cu Courtney Love, lidera grupului Hole. Nunta are loc pe plaja insulei O’aho din Hawaii. Kurt era îmbrăcat în pijamale, având pe umăr o traistă tradițională amero-indiană, în timp ce Courtney purta o rochie veche ce-i aparținuse artistei Frances Farmer. In memoria acesteia va fi botezată fetița lor, Frances Bean care se va naște cinci luni mai târziu.

Mire și mireasă - Kurt Cobain și Courtney Love în Hawai.
Mire și mireasă – Kurt Cobain și Courtney Love în Hawaii

I hate myself and I want to die

Inceputul anului 1994 părea să aducă puțină liniște în viața familiei Cobain, după un 1993, puțin spus, agitat. Grupul înregistrase un nou album de studio, „In Utero” (inițial sub numele „I hate myself and I want to die”) care fusese primit cu scepticism de critici. Deși nu mai are succesul lui „Nevermind”, albumul se vinde totuși în 1,5 milioane de exemplare în primele luni de la lansare. Presa avea să speculeze această ușoară decădere, mai ales că liderul Nirvana fusese arestat de poliție pentru o presupusă violență la adresa soției sale.

Cobain-FamilyZvonurile că grupul s-ar fi desființat, că Kurt ar fi divorțat sau chiar că liderul grupului ar fi murit erau pe cât de spectaculoase pe atât de ridicole. Courtney Love: „Am încercat să-l conving pe Kurt să nu mai citească chiar tot ce se scria despre el. Nu i-am mai cumpărat reviste… Bufnea, urla și se ducea să le cumpere singur. Tot citea. Toate revistele, notele, caricaturile… Nu era maniac, dar pur și simplu simțea nevoia să afle dacă ceea ce face el e receptat așa cum trebuie în lume. Am încercat să ascund de el niște reviste care conțineau niște chestii ironice, disprețuitoare la adresa lui. Le-a găsit într-o zi, cam după vreo trei luni. Am crezut că o să înebunească… parcă era un animal hăituit.Și pe mine mă privea cu ură în momentele alea. „Pleacă, pleacă”, țipa, „O să treacă, o să vezi, e o prostie, sunt niște tâmpiți”, încercam eu să-l liniștesc.„O să treacă pe dracu”, urla, „…nu mai vreau să știu de nimic, s-o ia dracu de muzică, să-i ia dracu pe toți… nu mai scriu nimic, niciodată și în curând, de altfel, nici nu o să mai fiu aici și nu o să-mi mai pese de nimic!”

Last Days

Primăvara lui 1994 îl găsește pe Kurt Cobain în turneul european „In Utero – Nirvana Live `94”. Courtney Love, împreună cu trupa sa Hole, susține de asemenea concerte prin Europa, urmând parcă un traseu aleator: în timp ce Nirvana concerta în Italia, Hole se îndrepta spre Marea Britanie. Kurt părea ajuns la capătul puterilor. Durerile de stomac, surmenajul, apariția unei gripe, aveau să-i dea peste cap, nu numai întreg programul, ci întreaga-i viață. Mai avea de trăit o lună.

1 MARTIE 1994. Nirvana susține ultimul său concert în Munchen, Germania la Terminalul Nr. 1 al fostului aeroport international al orașului. Show-ul durează doar 80 de minute, Kurt având probleme cu vocea. Suspectat de o bronșită severă, în urma unui consult, Kurt este sfătuit de un medic specialist să se odihnească două săptămâni.

2 MARTIE 1994. Kurt Cobain se află cazat în apartamentul 541 al hotelului Excelsior din Roma pentru a se odihni. Pe motivul îmbolnăvirii solistului vocal, Nirvana anulează turneul european.

3 MARTIE 1994. Courtney Love zboară împreună cu bona și fiica sa Frances de doar un an jumătate, din Londra spre Roma, pentru a fi alături de soțul ei aflat sub tratament. Frustrat de durerile de gât, seara, după cină, Kurt își face un cocktail cu Rohypnol, Valium, Clorhidrat și șampanie, pentru a sărbători reuniunea familiei pe care nu o văzuse de o lună.

kurt in rome_ambulance-14 MARTIE 1994. Ora 5:30 dimineața. Love îl descoperă îngrozită pe Kurt pe podea, lângă pat, în stare de inconștiență. Artistul aflat în comă este transportat de urgență la spitalul Umbero I, unde i se fac spălături stomacale. Ulterior, Cobain este transferat la  Rome American Hospital unde-și va reveni spre seară. Martorii susțin că după ce și-a revenit muzicianul a cerut un milkshake cu căpșuni și i-a rugat pe doctori „să scoată dracului tuburile din nasul lui”.

In timp ce Courtney Love bătea toba că aceasta fusese o tentativă de sinucidere, Gold Mountain (firma de impresariat) a emis un comunicat prin care susținea că solistul în varstă de 27 de ani „suferise o cădere psihică provocată de oboseală și de o gripă rebelă.”

8 MARTIE 1994. Kurt Cobain este externat. Inainte de a se întoarce în Seattle, Kurt își anunță staff-ul că se simte foarte bine și reprogramează concertele din Marea Britanie spre sfârșitul lunii. Ajuns acasă însă, Cobain își caută dealerul de droguri.

18 MARTIE 1994. Courtney Love cheamă poliția pe motivul că Kurt s-a încuiat într-o cameră și vrea să se sinucidă. Ajunși la fața locului, oamenii legii îi confiscă solistului armele și gloanțele, însă cazul este clasat după ce Love declară că nu era vorba de nicio sinucidere, Kurt ascunzându-se pur și simplu.

25 MARTIE 1994. Kurt Cobain continuă să se drogheze refuzând cu încăpățanare să urmeze o cură de dezintoxicare. In jur de zece apropiați, printre care și membri ai trustului Gold Mountain, îi fac solistului o vizită, rugându-l să se trateze. Kurt ripostează inițial ascunzandu-se în dormitor, însă spre seară cade de acord să se interneze într-o clinică.

30 MARTIE 1994. Gold Mountain își cere scuze pentru faptul că Nirvana a anulat din nou turneul european, specificând că solistul urmează o cură de recuperare. Courtney declară că deocamdată dorește să se concentreze asupra sănătății și fericirii familiei sale.

Pușca de vânătoare Remington calibru 20 cu care s-a împușcat Kurt Cobain.
Arma de vânătoare Remington calibru 20 cu care s-a împușcat Kurt Cobain (dosarul anchetei)

Dimineața, Cobain cu ajutorul prietenului său Dylan Carlson își cumpără o armă. Cu toate că Dylan a insistat să cumpere un pistol, Kurt a ales pușca Remington model 11 – calibru 20, pe care a ascuns-o în locuința din Lake Washington.

In timp ce zvonurile că Nirvana s-a destrămat sunt din ce în ce mai persistente, Kurt Cobain ajunge la Clinica Exodus Recovery Center din Los Angeles, pentru a se interna. Din spusele medicilor, Cobain nu părea a avea atitudinea unui sinucigaș. Și-a petrecut ziua discutând cu consilierii despre problemele sale personale și abuzul de droguri. Prietenii îl vizitează și-l descoperă foarte liniștit. In această seară Cobain își vede pentru ultima oară fetița cu care se joacă fericit.

31 MARTIE 1994. Noaptea. Cobain escaladează gardul clinicii de dezintoxicare pentru a merge să cumpere țigări. Pe drum ia un taxi cu care ajunge la aeroportul din Los Angeles, de unde zboară cu primul avion spre Seattle. Se nimerește ca în avion să-l întâlnească pe Duff McKagan de la Guns N’ Roses. Cu toate că Cobain își declarase  în repetate rânduri repulsia față de Guns N’ Roses și mai ales de Axl Rose, acum pare să se bucure de această întâlnire neașteptată.kurt11 Duff McKagan: „A fost o fază memorabilă. O mulțime de pasageri se holbau la mine pentru că eram dintr-o trupă mare, apoi văd o altă mulțime care se holba la Kurt Cobain pentru că și el făcea parte dintr-o trupă mare. Când ne-am întâlnit, cele două mase de oameni s-au contopit și au început împreună să se holbeze la noi. (…) Am vorbit cu Kurt de una de alta și mi-am dat seama după atitudinea sa că ceva nu e în regulă. Părea că merge către nicăieri.”

Din relatările unui pasager: „…pe aeroport am avut surpriza să obțin un autograf de la Kurt Cobain, eu fiind un mare fan Nirvana. Era greu de recunoscut pentru că purta o căciulă de vânătoare pleoștită pe urechi și un palton mare de culoare maronie.”

1 APRILIE 1994. Kurt Cobain este dat dispărut. Familia, prietenii, îl caută îngrijorați. Spre seară Courtney Love primește un telefon în care Kurt îi spune că o iubește orice s-ar întâmpla.

2 APRILIE 1994. Kurt Cobain este văzut în diferite locații din Seattle: baruri, moteluri…. Un cunoscut îi spune să urmeze o cură, dar Kurt îi răspunde că are lucruri mult mai importante de făcut. Spre seară, acesta ajunge la locuința sa din Lake Washington. In jurul orelor 19:30, la această adresă este chemat un taxi. Șoferul firmei Gray Top Cabs ajuns la fața locului pentru a prelua comanda declară:  „Pe 2 aprilie 1994 am avut o comandă la nr. 171 Lake Washington, Blvd E. Clientul m-a rugat să căutăm un magazin de arme pentru a cumpăra câteva cartușe. S-a justificat că locuința sa fusese spartă de hoți și avea nevoie să se apere. Negăsind în zonă niciun astfel de magazin, persoana în cauză a coborât undeva în zona Aurora, spunând că i s-a făcut foame și ar mânca ceva. A plătit 27 $ și dus a fost.”

3 APRILIE 1994. Courtney Love îl angajează pe detectivul particular Tom Grant să-l caute pe Kurt. Un prieten îl caută la locuința sa dar nu îl găsește. Îi lasă un bilet în ușă prin care îl roagă să se întoarcă la clinica din Los Angeles, măcar de dragul soției și fiicei sale.

4 APRILIE 1994. Nimeni nu mai știe nimic de Kurt Cobain. Mama sa, Wendy O`Connor, care locuia în Aberdeen anunță îngrijorată poliția din Seattle despre dispariția fiului său, pretinzând că acesta vrea să se sinucidă…

What else should I be… All Apologies

8 APRILIE 1994. ora 8:40, dimineața. Pe o vreme ploioasă, electricianul Gary Smith sosește la locuința nr. 171 din Lake Washington Blvd. E, pentru o verificare a sistemului de securitate. Pe fereastra camerei de deasupra garajului observă un cadavru. Gary Smith: „Prima oară am crezut că e un manechin. Apoi am observat o dâră de sânge în urechea dreaptă și pușca pe piept sprijinită în bărbie.”

Kurts footUn echipaj de poliție ajunge la fața locului si după spargerea ușii de la intrare descoperă întins pe jos, într-o baltă de sânge, cadavrul lui Kurt Cobain. In jurul său zac câteva mucuri de țigară, o sticlă goală de bere Barqs, o scrisoare de adio scrisă cu cerneală roșie, căciulaportofelul o cutie de trabucuri ce conține seringi, lingurițe arse, lână și o bucățică de smoală, -„ustensile” pentru prepararea heroinei-, o pungă de hârtie în care sunt 22 de cartușe de calibru 20,  două prosoape, o lanternă, un pachet de țigări Camel Light și o pereche de ochelari de soare. E îmbrăcat în cămașă, tricou, blugi și teniși.

In buzunarele victimei criminaliștii găsesc o copie a biletului de avion al companiei Delta nr. #788F, datat 1 aprilie 1994, locul 2F, 63 $, un carnețel cu adrese și alte bilețele mototolite printre care pe unul scrie, „Seattle Guns, 145 & Lake City” iar pe altul „Remington calibru 20, mărime 2 3/4, 1088925.” Medicul legist constată în urma examinării cadavrului că victima s-a împușcat în gură, după ce consumase o supradoză de heroină. Moartea fusese provocată în urmă cu aproximativ trei zile.

Cadavrul celui care a fost Kurt Cobain este ridicat de criminaliști.
Cadavrul lui Kurt Cobain este ridicat de criminaliști

With the Lights Out

Știrea morții lui Cobain ajunge la postul local de radio KXRX, apoi la MTV, care anunță moartea lui Kurt Cobain. Evenimentul este comparat cu moartea lui Kennedy.

După autopsie, trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Unity Church of Truth din Seattle. Courtney Love a tăiat o șuviță din părul lui Kurt pe care a spălat-o și păstrat-o ca amintire.

Dave Grohl împreună cu fosta soție Jennifer Youngblood și Krist Nocoselic împreună cu fosta soție Shelli Dilley au fost prezenți la funeralii.
Dave Grohl împreună cu fosta soție Jennifer Youngblood și Krist Novoselic împreună cu fosta soție Shelli Dilley dărâmați de durere la ceremoniile funerare

Funeraliile s-au desfășurat pe 10 aprilie 1994. Alături de familia îndurerată au fost prezenți cei doi membri ai defunctului grup Nirvana, Dave și Krist, prieteni, muzicieni, cunoscuți. La catafalc a fost expus un tablou al lui Kurt când acesta era în clasa a doua. Melodia „ In My Life” de Beatles s-a auzit în difuzoare. Îmbrăcată în negru, Courtney Love a citit asistenței pasaje din biblie. Michael Stipe de la R.E.M., nașul lui Frances Bean și bun prieten de familie, a spus câteva cuvinte: „Ne-am văzut de vreo câteva ori. A rămas odată la mine, într-o noapte. Ne plimbasem, vorbisem. Aveam un proiect măreț; l-am discutat cu puțin timp înainte ca el să moară. L-am cunoscut destul de bine ca să pot spune că e o pierdere dureroasă. Și nu numai pentru că era un compozitor strălucit, ci și pentru că era un om bun.”

La câteva blocuri distanță, în Parcul Central din Seattle, 5000 de fani s-au adunat și au aprins lumânări în memoria lui Cobain. O înregistrare cu fragmente din scrisoarea de adio citite în lacrimi de Courtney Love s-a auzit în sistemul de sonorizare.

4/10/94 COBAIN MEMORIAL-OVERALL

După ceremonia de la Unity Church of Truth, Courtney Love s-a alăturat mulțimii din Parcul Central. A dat de pomană cîteva din hainele lui Kurt, le-a mulțumit fanilor, a plâns…

Kurt Cobain a fost incinerat. Intr-o celebrare secretă, pe 31 mai 1999, cenușa sa a fost împrăștiată de Frances Bean în râul Wishkah, zona McLane Creek din Olympia, locul unde artistul își găsise cândva adevărata vocație.

SCRISOAREA DE ADIO:

Cobain note

Către Boddah:

Vorbind pe limba unui tăntălău cu experienţă, care preferă să fie un plîngăcios lipsit de virilitate, infantil, acest bilet ar trebui să fie destul de uşor de înţeles.

De-a lungul anilor, toate avertizările din cele 101 lecţii de punk-rock primite încă de cînd m-am familiarizat pentru prima dată cu etica independenţei şi a acceptării comunităţii voastre s-au dovedit foarte îndreptăţite. De foarte mulţi ani nu mai am nici o emoţie cînd ascult sau creez muzică ori cînd citesc sau scriu. Şi mă simt vinovat mai mult decît vă puteţi imagina.

De exemplu, atunci cînd sînt în culise şi se sting reflectoarele, iar mulţimea înnebunită începe să vuiască, nu mă mai atinge, aşa cum i se întîmpla lui Freddie Mercury. Părea că-i place, că savurează dragostea publicului. Ăsta e un lucru pe care îl admir şi invidiez profund. Nu pot să vă păcălesc pe nici unul dintre voi. Nu e corect nici faţă de voi, nici faţă de mine. Cea mai gravă faptă pe care mi-o pot imagina ar fi să îi storc de bani pe oameni minţind, simulînd că mă simt sută la sută bine.

Cîteodată simt că am nevoie de un aparat care să ponteze cînd urc pe scenă. Am făcut tot ce puteam ca să preţuiesc asta (şi o preţuiesc, Doamne, crede-mă că o preţuiesc, dar nu e destul). Preţuiesc fapul că noi am mişcat şi am făcut să se simtă bine atîţia oameni. Poate sînt un narcisist care apreciază lucrurile abia după ce au dispărut. Sînt prea sensibil. Trebuie să fiu uşor ameţit ca să recapăt pasiunile pe care le aveam cînd eram mic.

În ultimele trei turnee am apreciat mult mai mult oamenii pe care i-am cunoscut şi fanii muzicii noastre, dar tot nu pot să-mi depăşesc frustrarea, vina şi mila pe care o am pentru toţi. Există ceva bun în fiecare dintre noi şi cred că pur şi simplu iubesc prea mult oamenii, aşa de mult, că mă face să mă simt, în morţii mei, prea trist. Micul Isus, Peştele, tristul sensibil nerecunoscător. De ce nu te bucuri pur şi simplu? Nu ştiu!

Am o soţie de vis, care dă pe afară de ambiţie şi înţelegere, şi un copil care sărută orice om pe care îl vede, pentru că toată lumea e bună şi nu-i face nici un rău; asta îmi aminteşte prea mult de mine, plin de dragoste şi bucurie. Asta mă îngrozeşte aşa de rău, că abia mai pot să rezist. Nu pot să suport gîndul că Frances ar putea să devină un death-rocker nenorocit, autodistructiv ca mine.

În cazul meu, lucrurile au mers ca la carte şi sînt recunoscător pentru asta. Dar de la şapte ani am început să urăsc oamenii. Doar pentru că cei înţelegători par să se descurce mult mai uşor. Doar pentru că iubesc oamenii şi îmi pare rău pentru ei prea mult.

Din adîncul sufletului meu care arde, întors pe dos, vă mulţumesc tuturor pentru scrisorile şi grija din anii trecuţi. Sînt un copil prea capricios şi instabil! Nu mai sînt înflăcărat şi, ţineţi minte, e mai bine să arzi decît să te veștejești.

Pace, dragoste, înţelegere,
Kurt Cobain

Welcome_to_Aberdeen_croppedIn onoarea și memoria legendarului Kurt Cobain, primăria orașului Aberdeen a anexat la intrarea în localitate o plăcuță cu mesajul „Come as you are”, o referire la cântecul inclus pe albumul Nevermind al grupului Nirvana din anul 1991.

EPILOG

Ferestrele deschise larg spre cer sau spre ochiul de iad al nopții. Boxele pe pervaz, volumul la maxim. Și, dintr-odată, erupe, izbucnește, aleargă și urlă prin conștiințele celor treji sau adormiți, „Smells Like Teen Spirit”… un vârtej de angoase, de disperare și dispreț. Sfidător, răgușit, ironic. Tremurând de dezgust și de teama lui „mâine”. Sugrumat de ură, de nedreptățile trăite atâția ani și ani de-a rândul. Sufocat de mânie, sfâșiat de îndoială. Acuză și roagă, urăște și iartă, iubește și plânge, moare… și cântă. Ciufuliți, sfidători, nedreptățiți și refractari, au ieșit în stradă copiii muzicii lui Cobain. Nu așteaptă nimic și nu mai vor nimic. Rătăcesc doar, pe străzi, fără gânduri anume, fără iubiri uitate, fără lacrimi…

KURT COBAIN – nume naștere: Kurt Donald Cobain
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
20 februarie 1967,  Aberdeen, Washington
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
5 aprilie 1994  / 27 de ani, Lake Washington, Seattle (certificat de deces)
CAUZA DECESULUI:
sinucidere prin împușcare
A FOST:
muzician, compozitor, poet

 

VIDEO

surse: VPR, feelnumb.com, liternet.ro

Reclame

5 gânduri despre “Kurt Cobain – „Mai bine arzi decât să te veștejești.”

  1. Pingback: Nirvana - Istorie și Cultură.ro

  2. Pingback: Andrew Wood – moartea neașteptată a unei tinere speranțe | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  3. Pingback: Amy Winehouse – 27, punct. | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  4. Pingback: Au murit azi, 5 aprilie | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

  5. Pingback: Chris Cornell – vocea unei generații a tăcut | RIPVIP.wordpress.com - Moartea Celebritatilor

Leave a deathly reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.