Amy Winehouse – 27, punct.

Amy-Winehouse„Probabil voi fi găsită moartă într-un șanț peste zece ani.”


locatia mortii

A readus soul-ul anilor 60 în anii 2000 ajutată de o voce deosebită și o atitudine extravagantă. Nenumăratele excese, însă, viața dezordonată, presiunea mass-media, munca epuizantă au dus-o de voie de nevoie dincolo, în celebrul „27 Club” alături de cei care au murit la această vârstă: Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison și Kurt Cobain.

Începuturi

amy_winehouse_portraitAmy Winehouse s-a născut la 14 septembrie 1983 în cartierul Enfield din Londra. Părinţii săi, un şofer de taxi (Mitchell Winehouse) şi o farmacistă (Janis Winehouse) au divorţat pe vremea când ea avea nouă ani, iar de atunci Amy şi Alex, fratele său mai mare, au locuit împreună cu mama lor în Southgate.

La vârsta de zece ani, Amy a cântat pentru o scurtă perioadă într-o formaţie de rap numită Sweet-n-Sour. De la 12 ani, Amy frecventează Şcoala de Actorie „Sylvia Young„, dar este exmatriculată după numai un an, din pricina unui piercing făcut în nas şi pentru lipsa de disciplină . La 14 ani a consumat pentru prima dată droguri şi a început să îşi câştige existenţa, lucrând iniţial ca jurnalistă, iar apoi a cântat într-o trupă jazz.

A realizat prima ei înregistrare, pe o casetă demo, la 16 ani. Prietenul ei, cântăreţul soul Tyler James, a trimis înregistrarea unui reprezentant al companiei A&R, care a avut o reacţie favorabilă, tânăra cântăreaţă pregătindu-şi astfel debutul profesional. Stilul pe care l-a abordat combină elemente de jazz, soul şi rhythm and blues. S-a făcut remarcată pentru vocea sa puternică, contralto, care îi permitea să atingă note muzicale foarte joase.

A debutat în 2003 cu albumul intitulat „Frank„, pentru care primeşte o nominalizare la Mercury Prize. În 2007, Winehouse câştigă un premiu BRIT la categoria „cea mai bună cântăreaţă britanică” şi o nominalizare pentru „cel mai bun album britanic” – „Back to Black„. Acest album a câştigat locul întâi în topul albumelor din Marea Britanie şi a debutat pe locul şapte în topul U.S. Billboard 200, devenind cel mai mare debut pentru un album realizat de către o cântăreaţă britanică.

Winehouse a câştigat şi premiul „Ivor Novello”, de trei ori – în 2004, pentru single-ul „Stronger than Me„, în 2007, pentru single-ul „Rehab„, primul extras de pe albumul „Back to Black„, şi în 2008 pentru piesa „Love Is a Losing Game„.

Amy Winehouse la premiile Ivor Novello 2004

De pe „Back to Black” s-au mai remarcat şi single-urile „You Know I’m No Good„, care a fost încorporat în coloana sonoră a popularului serial american „Mad Men” şi „Back to Black„, catalogat drept „unul dintre cele mai bune single-uri ale anului” în presa britanică. Winehouse a fost recompensată cu cinci premii Grammy în 2008, pentru „înregistrarea anului”, „cântecul anului” şi „cea mai bună interpretă”, cu piesa „Rehab„, „cel mai bun album pop” – „Back to Black” – şi la categoria „debutantul anului”.

Pe lângă premiile, criticile favorabile şi succesul comercial de care s-a bucurat, Winehouse a atras atenţia presei prin problemele pe care le-a avut legate de consumul de alcool și substanţe interzise. Ea a recunoscut în mai multe interviuri că avea tendinţe de automutilare, probleme alimentare şi suferea de depresie.

Alcoolul înseamnă „moarte”

La data de 23 iulie 2011, Amy Whinehouse încă nu-şi revenise după prestaţia dezastruoasă de la Belgrad, din 18 iunie, când a concertat într-o stare avansată de ebrietate în fața a 20.000 de fani. Cântăreața britanică urmase înainte de concert o cură de dezalcoolizare într-o clinică timp de o săptămână. Concertul din capitala Serbiei era primul din turneul european, dar din păcate, datorită faptului că artista nu s-a reabilitat, a fost și ultimul, următoarele concerte, inclusiv cel din România, fiind anulate.

Starea ei era cu atât mai gravă cu cât doctorii aveau să-i dea un ultim avertisment:  dacă va continua să bea, moartea sa va fi iminentă. Conştienţi de gravitatea situaţiei impresarii și prietenii artistei au dat instrucţiuni clare angajaţilor din hotelurile în care Winehouse urma să fie cazată: nicio sticlă de alcool nu trebuie să fie în camera vedetei.

Într-un conflict continuu cu tabloidele britanice, Amy Whinehouse a decis să se reîntoarcă în locuința sa din Londra ca să se repună pe picioare. Despărțirea de logodnicul său, regizorul Reg Traviss, nu avea să fie decât picătura care a umplut paharul. Consumul de droguri și de alcool, anorexia şi bulimia aveau foarte curând să o omoare.

Amy Whinehouse își împărțea locuința de de 2,3 milioane de lire sterline cu pisica ei

Sâmbătă dimineaţă, 23 iulie, unul dintre bodyguarzii lui Amy Winehouse a trecut pe la vila din Londra a vedetei, fără a bănui că va fi ultima persoană care o vedea în viaţă. Când Andrew Morris, o altă gardă de corp a vizitat-o pe artistă, în cursul după-amiezii, aceasta se afla în rigor mortis, adică murise de cel puţin trei ore.

La aproximativ 3:54 pm ora locală, două ambulanțe au fost chemate la casa  din Camden, Londra. La scurt timp după acestea Poliția Metropolitană a confirmat decesul interpretei. Suzanne Greenaway, asistentul adjunct al medicului legist a declarat ulterior: „A consumat foarte mult alcool, concentrația era de 416 mg la 100 ml de sânge, și consecința acestui consum mare de alcool a fost moartea ei rapidă și neașteptată”. Pe partea cealaltă, publicistul artistei, Chris Goodman a spus că „Amy a murit singură în pat. A spus că vrea să doarmă, după care s-a închis în dormitor.” Din camera lui Winehouse au fost recuperate 3 sticle de votcă, doua mari si una mai mică.

Ancheta poliţiei britanice a confirmat astfel ipoteza producerii în cazul artistei a unui „stop and go„, un termen care descrie un consum abuziv de alcool după o perioadă de abstinenţă.

Fanii i-au adus flori, sticle și țigări

Flori, sticle și pahare, un ultim omagiu pentru Amy Winehouse

Sute de fani  au trecut prin fața casei lui Amy Winehouse imediat cum vestea morții artistei s-a răspândit în întreaga lume.

Printre aceștia, s-au numărat și admiratori care s-au gândit că Amy Winehouse merită să fie omagiată cu ceea ce a iubit cel mai mult: alcoolul. Astfel, printre mormanele de flori, lumânări, scrisori și mesaje de adio s-au rătăcit și câteva sticle de votcă, un pahar cu vin, precum și tigări.

Amy Winehouse era într-o stare fizică relativ bună, dar distrusă psihic

Speculațiile pe seama morții lui Amy Whinehouse nu au întârziat să apară. Detalii despre ultimele ore din viața artistei au ținut prima pagină a ziarelor zile la rând.

Trupul cântăreței este ridicat de legiști

The Sun a scris că, vineri seara, Amy, care suferea de emfizem pulmonar (boală cauzată de consumul excesiv de ţigări şi caracterizată prin dificultăţi de respiraţie şi oboseală), a primit vizita doctorului ei. Acesta s-a declarat foarte mulţumit de starea vedetei şi a asigurat-o că nu există nicio problemă în legătură cu sănătatea sa.

Potrivit pubicației People, artista a cumpărat, vineri, un cocktail de droguri: heroină, cocaină și ecstasy. Angajații localului londonez preferat al lui Amy Winehouse, Jazz Cafe, au declarat că nu o mai văzuseră de o lună și că erau foarte îngrijorați pentru ea în toată această perioadă.

O sursă anonimă a declarat pentru Sunday Mirror că Winehouse a murit după ce a combinat pastilele ecstasy cu alcoolul, în timp ce Daily Mail scrie că vedeta ar fi înghiţit un „cocktail de narcotice”.

Ca într-un scenariu grotesc, toate aceste tabloide nu au făcut decât să publice mai departe ipoteze fără sens, așa cum au făcut-o și în timpul vieții artistei. Se spune chiar că unele reviste aveau deja necrologul cântăreței gata de publicare.

Ultimul telefon și „o chestiune de timp”

Vineri înspre seară,  în ultima zi de viață, Amy a vorbit la telefon aproape o oră cu prietena sa, Kelly Osbourne, timp în care fiicei lui Ozzy Osbourne nu i s-a părut că ar fi ceva în neregulă cu amica ei. „Am vorbit cu ea aseară, părea absolut în regulă. Nu înţeleg cum s-a putut întâmpla aşa ceva”, a declarat Kelly Osbourne.

Vecinii lui Winehouse spun că au auzit-o pe vedetă cântând la tobe, vineri seara. De altfel, din cauza gălăgiei foarte mari, aceştia credeau că în vila vedetei are loc o petrecere. Dar, din câte se pare, cântăreaţa a petrecut singură ultima sa noapte.

Sosită la reşedinţa lui Amy din Londra, mama cântăreţei a declarat că şi-a dat seama încă de vineri că moartea fiicei sale este „doar o chestiune de timp”. „Vineri, când ne-am văzut, părea complet pierdută. Dar prefer să rămân cu ultimele cuvinte pe care mi le-a spus: ‘Te iubesc, mamă’. Aceste cuvinte le voi reţine mereu şi aşa o voi ţine minte pe Amy”, a declarat Janis Winehouse.

Mitch, tatăl vedetei, care se afla într-un turneu în New York cu trupa lui de jazz, a venit de urgenţă la Londra când a auzit vestea tragică. „Vin acasă. Trebuie să fiu cu Amy, nu pot să clachez. Familia mea are nevoie de mine”, a declarat Mitch. Interesant este că tatăl cântăreţei a declarat în numeroase rânduri că Amy va sfârşi tragic dacă nu renunţă la droguri şi la băutură.

Punctul final

Ziariști și fani la funeraliile private ale lui Amy Winehouse.

La data de 26 iulie 2011 familia, cei mai apropiați prieteni ai interpretei, dar și câteva persoane publice precum Mark Ronson, Kelly Osbourne sau Bryan Adams au participat la o ceremonie funerară ce a avut loc la Cimitirul Edgwarebury Cemetery. Ulterior corpul artistei avea să fie incinerat la Crematoriul Golders Green din Londra, iar cenușa sa a fost amestecată cu cea a bunicii Cynthia. Shiva, ceremonia evreiască de plângere a morților, s-a desfășurat pe parcursul a două zile la Schinder Hall din Southgate.

Ultimul cântec difuzat în cursul ceremoniei a fost „So Far Away” interpretat de Carole King, cântecul preferat al cântăreţei Amy Winehouse.

Echipa de securitate într-o ultimă imagine cu urna în care se află cenușa fostei protejate.  In centru Andrew Morris, bodyguardul care a descoperit cadavrul lui Amy Winehouse în după amiaza zilei de 23 iulie 2011.
AMY WINEHOUSE – nume complet: Amy Jade Winehouse
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
14 septembrie 1983, Londra, Anglia
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
23 iulie 2011 / 27 de ani, Londra, Anglia
CAUZA DECESULUI:
moarte cauzată de consumul excesiv de alcool
A FOST:
cantautoare

 

Trupul cântăreței Amy Whinehouse este ridicat de legiști

Funeraliile lui Amy Winehouse

surse: gandul.info, bestmusic.ro, guardian.co.uk

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s