Ileana Sărăroiu – Sfârşitul unei voci de aur

Ileana Sararoiu


Una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a avut parte de un destin crud, de o soartă nemiloasă care a trimis-o în mormânt la doar 43 de ani. Lumea artistică a fost bulversată de dispariţia fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate şi apreciate cântăreţe. Ileana Sărăroiu şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă aşa cum i-a plăcut: pe scenă. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Gheorghe și Liliana Ispas în ziua nunții (12 mai 1979)

Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas s-a transformat pe loc într-o tragedie. Cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară. La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea”, povesteşte Liliana Ispas, mireasa de la acea nuntă. Femeia mai spune că Ileana a scos din poşetă un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceaşcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „ Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea”, spune, cu emoţie, Liliana Ispas.

Ultimele cuvinte ale artistei

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul. După ce a cântat melodia „ O bătrână într-o gară”, Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău. „Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi”, spune Liliana Ispas.

A murit în Ambulanţă

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. „ Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica”, povesteşte Liliana Ispas. Când a sosit Ambulanţa, alături de artistă a mers la spitalul din Călăraşi, o moaşă. Femeia se afla şi ea printre invitaţii la nuntă. S-a gândit că ar putea să dea o mână de ajutor dacă o însoţeşte. Din păcate, nu se mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa.Tinerii căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă de la aceasta că Ileana Sărăroiu a murit în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea. După incidentul neplăcut în care artista a dispărut de la nuntă, petrecerea a continuat firesc. „ Mesenii au fost dezamăgiţi însă că nu a mai putut susţine recitalul. Era foarte apreciată şi iubită de foarte multă lume. Nimeni nu s-a gândit că se prăpădeşte”, spune Liliana Ispas.

A fost anchetată şi femeia care i-a făcut cafeaua

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate. „Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic.  O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii”, a precizat femeia. Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu care venise să cânte la nunta fiului său.

Cariera interpretei de muzică populară

Artista, născută 25 septembrie 1936 în Dâmboviţa, debutează la Casa de Cultură din Târgoviște. După absolvirea Școlii populare de artă pleacă la București. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu”. Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece și dansuri al D.G.S.M. și Ansamblului Aviației, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia”. A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române. Face prima imprimare în 1964, la Radio București, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Cântă la câteva restaurante bucureștene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental). Face numeroase turnee în țară și în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române și își imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord și la Radio.

Ileana Sărăroiu, îngropată şi deshumată

Artista a fost înmormântată în Cimitirul Sfânta Vineri din București. A fost deshumată însă la o săptamână după înmormântare. De ce? Oamenii au găsit „explicaţia”: Ileana Sărăroiu a fost în moarte clinică. Despre ea s-a spus că ar fi fost găsită răsucită în coşciug, cu părul smuls. Legenda aceasta a circulat zeci de ani şi circulă şi acum. Unii încă mai cred în ea, însă colegii ei, artişti, au dezminţit categoric.

Dispariţia prea bruscă şi misterul deshumării la cîteva zile de la deces au fost motive suficient de bune pentru a ţese o asemenea poveste. Toţi apropiaţii Ilenei dezmint legenda morţii clinice. Nu ar fi fost posibil ca în trupul interpretei să mai pîlpîie vreun strop de viaţă, după autopsie şi îmbălsămare cu formol. Cauza decesului, stabilită de medicul legist: accident vascular cerebral. Încă din tinereţe, Ileana suferea de dureri de cap foarte puternice, a căror cauză era un anevrism. Făcută la timp, o operaţie ar fi salvat-o! „La autopsie s-a descoperit că totul era dat de o venă în creier, care nu se dezvoltase suficient, era subţire din naştere şi a cedat”, îşi aminteşte Irina Loghin.

În graba organizării celor creştineşti, li s-a spus groparilor ca mormîntul să fie cît mai aproape de intrarea în cimitir. Nimeni nu şi-a dat seama atunci că, astfel, Ileana va avea locul de veci exact lîngă… wc. Acesta este motivul pentru care familia a cerut deshumarea, nicidecum supoziţia conform căreia femeia nu ar fi murit „de tot”. Unii spun că o cumnată a lui Ceauşescu ar fi mişcat rotiţele birocratice, alţii că Europa Liberă ar fi luat poziţie faţă de alegerea locului de veci de lîngă wc.

Ultima fotografie a Ileanei Sărăroiu făcută la nunta din Unirea.

Ileana a murit prea de timpuriu. Nu şi-a trăit visele, nu şi-a consumat amintirile. Frumuseţea i-a fost conservată printr-un ultim machiaj mult prea devreme. Cînta în toate limbile pămîntului, la petreceri de ambasadă sau la simple nunţi de la ţară, cu aceeaşi pasiune. Frumos dăruită de Dumnezeu, şarmantă şi bună ca pîinea caldă. Aceasta a fost Ileana Sărăroiu, Crizantema de Aur a muzicii româneşti.

ILEANA SĂRĂROIU nume naștere: Elena Sărăroiu
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
25 septembrie 1936, Valea Voievozilor, Dâmbovița
DATA ŞI LOCUL MORȚII:
13 mai 1979 / 42 de ani, com. Unirea, Călărași
CAUZA DECESULUI:
anevrism cerebral
A FOST:
solistă de muzică populară

 

surse: adevarul.ro, jurnalul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.